Vesti

Premijer Kanade upozorio građane da ne duvaju pred put

Premijer Kanade Džastin Trudo upozorio je građane da im rekreativno korišćenje marihuane koje je odnedavno legalno u ovoj državi može napraviti probleme prilikom prelaska američke granice.

Tokom intervjua koji je dao za CBC Manitoba, neposredno pred put u Vinipeg, jedan od slušalaca Trudou je postavio pitanje šta bi on na njegovom mestu rekao na granici sa SAD kada bi ga carinik pitao da li je konzumirao marihuanu.

Liberalni premijer odgovorio je da iako on nikada nije slagao nekog carinika, Kanađani koji koriste marihuanu treba sami da odluče kako će odgovoriti, isto kao što i svaka država sama odlučuje koga će pustiti na svoju teritoriju.

– Svakako neću pokušavati da ubedim SAD u to kome treba da dozvoljavaju prelazak preko svoje granice, a kome ne. Oni su u nekoliko svojih država legalizovali marihuanu i trudimo se da putovanja između naše dve zemlje teku bez problema – izjavio je Trudo.

Džastin Trudo čvrsto veruje da gajenje male količine marihuane za ličnu upotrebu pomaže slabljenju crnog tržišta

On je skrenuo pažnju na to da je marihuana kontrolisana supstanca koja je legalizovana kako bi se zaštitila društvena zajednica, a posebno deca, i da to nije suplement, odnosno dodatak ishrani, već da može imati posledice na živote konzumenata na različite načine, naglašavajući da Kanada ne ohrabruje njenu upotrebu.

Džastin Trudo izneo je stav da čvrsto veruje da gajenje male količine marihuane za ličnu upotrebu pomaže slabljenju crnog tržišta i utiče na povećanje bezbednosti cele zajednice, navodeći da su Kvebek i Mantoba izabrali drugačiji put, i da će se on sa svoje strane truditi da se njihove nesuglasice na ovu temu nekako premoste.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe legalizovana je još 2001. godine, dok nove odredbe Kanađanima dozvoljavaju posedovanje do 30 grama suvog ili svežeg kanabisa koji mogu da nabave od ovlašćenih trgovaca.

Federalni zakon čiji su ciljevi dvojaki, a to su smanjenje dobiti organizovanog kriminala od prodaje marihuane i ograničenje upotrebe marihuane kod maloletnika – za šta su propisane teške kazne – građanima takođe daje pravo da sami uzgajaju do četiri sadnice te biljke, sa čim se nisu složile provincije Kvebek i Mantoba.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare