Po belom svetu

Pretvorili zgradu u neverovatnu policu za knjige

Dom, Utreht

Poznat po sjajnim iluzijama street-arta Jan Is De Man nacrtao je šarmantni mural na jednoj zgradi u Utrehtu, koji je okupio celu lokalnu zajednicu.

U saradnji sa crtačem grafita i tatu majstorom Deef Feed-om, tranformisao je anonimnu fasadu jedne zgrade u neveovatnu policu za knjige, a ono što je skoro podjednako divno jeste činjenica da je ceo posao izveden po instrukcijama i predlozima stanovnika.

Projekat je započet zahvaljujući prijatelju De Mana koji stanuje u ovoj zgradi. On je sa svojim komšijama više puta zamolio umetnika da njihovu fasadu ukrasi muralom, s tim što je izvorna ideja bila prilično drugačija.

https://www.instagram.com/p/BvcISkRAfLF/

Inicijalno, plan je bio da se nacrta ogroman smajli, budući da su istraživanja pokazala da se ljudima popravlja raspoloženje kada ugledaju smajlija. Međutim, nakon proučavanja oblika zgrade, stanari su se predomislili i odlučili da od nje naprave policu.

PROČITAJ:  Zašto evropske države sve slabije podnose turiste?

Tada je Jan pozvao i Deef Feed-a s kojim je radio u prošlosti, da mu pomogne u realizaciji zamisli.

Budući da u kraju u kom je zgrada smeštena vlada kulturna šarenolikost, odlučili su se da izbor naslova na ovoj polici odražava i tu okolnost. To znači da je stanovništvo učestvovalo i u odabiru književih dela koja će zajedno odložiti na svoju novu policu, uz samo jedan uslov – da među njima ne bude religijskih niti političkih tema.

https://www.instagram.com/p/Bvbvix5AT2X/

– Primetili smo da je ovaj mural spontano okupio građane, koji su se susretali jedni sa drugima zahvaljujući knjigama. Uprkos kultunim razlikama, kao i onim u političkim stavovima. To je još jednom dokazalo magičnost knjiga koje golicaju naš intelekt, rekao je Jan.

PROČITAJ:  Koji su najposećeniji muzeji u Evropi i zašto su toliko popularni?

 

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.