Po belom svetu

Pretvorili zgradu u neverovatnu policu za knjige

Dom, Utreht

Poznat po sjajnim iluzijama street-arta Jan Is De Man nacrtao je šarmantni mural na jednoj zgradi u Utrehtu, koji je okupio celu lokalnu zajednicu.

U saradnji sa crtačem grafita i tatu majstorom Deef Feed-om, tranformisao je anonimnu fasadu jedne zgrade u neveovatnu policu za knjige, a ono što je skoro podjednako divno jeste činjenica da je ceo posao izveden po instrukcijama i predlozima stanovnika.

Projekat je započet zahvaljujući prijatelju De Mana koji stanuje u ovoj zgradi. On je sa svojim komšijama više puta zamolio umetnika da njihovu fasadu ukrasi muralom, s tim što je izvorna ideja bila prilično drugačija.

https://www.instagram.com/p/BvcISkRAfLF/

Inicijalno, plan je bio da se nacrta ogroman smajli, budući da su istraživanja pokazala da se ljudima popravlja raspoloženje kada ugledaju smajlija. Međutim, nakon proučavanja oblika zgrade, stanari su se predomislili i odlučili da od nje naprave policu.

Tada je Jan pozvao i Deef Feed-a s kojim je radio u prošlosti, da mu pomogne u realizaciji zamisli.

Budući da u kraju u kom je zgrada smeštena vlada kulturna šarenolikost, odlučili su se da izbor naslova na ovoj polici odražava i tu okolnost. To znači da je stanovništvo učestvovalo i u odabiru književih dela koja će zajedno odložiti na svoju novu policu, uz samo jedan uslov – da među njima ne bude religijskih niti političkih tema.

https://www.instagram.com/p/Bvbvix5AT2X/

– Primetili smo da je ovaj mural spontano okupio građane, koji su se susretali jedni sa drugima zahvaljujući knjigama. Uprkos kultunim razlikama, kao i onim u političkim stavovima. To je još jednom dokazalo magičnost knjiga koje golicaju naš intelekt, rekao je Jan.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare