Vesti

Putovanja u 2020. godini: Ko će u Aziju, ko će u gradove i ko će krstariti

Putovanja i turizam

Kao i prethodnih godina, međunarodni turizam bio je u porastu i u 2019. godini, ali u manjoj meri nego ranije. Tokom prvih prvih osam meseci 2019. godine odlazna putovanja širom sveta porasla su za 3,9 odsto, što je jedan odsto niže u odnosu na 2018. godinu.

Kao i prethodnih godina azijski kontinent je zabeležio najviši rast internacionalnih putovanja, dok Južna Amerika beleži pad broja posetilaca.

Analize trendova IPK-ovog World Travel Monitora pokazuju kako će se trend rasta odlaznih putovanja nastaviti i u 2020. godini. World Travel Monitor zasniva se na rezultatima verodostojnih intervjua s više od 500.000 ljudi u preko 60 zemalja sveta. Podaci se prikupljaju se već više od 20 godina i ovaj izveštaj je prepoznat kao najšire kontinuirano istraživanje globalnih putničkih trendova, prenosi ITB Berlin.

Putovanja putnika iz Azije pokreću globalni rast

Azija je zabeležila najveći porast u svetu u prvih osam meseci 2019. godine – čak šest odsto. Kina, daleko najveće izlazno tržište Azije, doprinela je ovom uzlaznom trendu s natprosečnim rastom od devet odsto. Tokom prvih osam meseci putovanja u inostranstvo iz Severne Amerike porasla su nešto iznad proseka, na 4,5 odsto.

Inostrana putovanja Evropljana takođe su se povećala, iako s porastom od 2,5 odsto nalaze se iza Azije i Severne Amerike, ali i ispod prošlogodišnje brojke.

S druge strane, tokom prvih osam meseci inostrana putovanja putnika iz Latinske Amerike odrazila su negativan trend s padom od tri odsto u odnosu na prošlu godinu.

Azija je zabeležila najveći porast u svetu u prvih osam meseci 2018. godine

Azija je popularna destinacija

Zanimanje za Aziju kao destinaciju takođe pokazuje trend rasta. Uz šest odsto porasta broja turista tokom prvih osam meseci, zabeležen je veći rast nego u bilo kojem drugom regionu u svetu.

Putovanja u Evropu su isto popularna s porastom broja turista od 3,5 odsto, ali su putovanja u Ameriku porasla za samo dva odsto.

Kuda i kako ćemo putovati u bliskoj budućnosti, a da to nije u svemir: novi trendovi u turističkoj industriji

Trend povećanja turističkih putovanja će se nastaviti

Tokom prvih osam meseci 2019. godine, turistička putovanja na globalnom nivou porasla su za četiri odsto, dok su poslovna putovanja stagnirala. Međutim, to odražava dva različita trenda.

„S jedne strane još uvek imamo rastuće tržište putovanja MICE-a (sastanci, inicijative, konferencije i izložbe) koje je tokom prvih osam meseci poraslo za dva odsto, a za razliku od tradicionalnih poslovnih putovanja, koja su se smanjila za četiri odsto u istom razdoblju“, izjavio je Rolf Freitag, izvršni direktor IPK Internationala.

Kina
Turistička putovanja na globalnom nivou porasla su za četiri odsto

Putovanja u gradove ponovno rastu i povećava se broj krstarenja

Nakon blagog porasta prošle godine, putovanja u gradove vratila su se snažnim rastom od osam odsto tokom prvih osam meseci 2019. godine. S globalnim udelom tržišta od 30 odsto, putovanja u gradove sada su rangirana tek nešto iza „sunce i more“ putovanja, koja su zabeležila rast od dva odsto u ovom razdoblju. Kao i kružna putovanja, koja su porasla za tri odsto, povećalo se i tržište krstarenja. U odnosu na prošlu godinu krstarenja se porasla za šest odsto te su samim time i iznadprosečna.

Sigurnost putničkih destinacija

Na pitanje o terorističkim pretnjama unutar pojedinih destinacija, većina svetskih putnika svrstava destinacije poput Izraela, Turske, Egipta, Jordana i Tunisa kao posebno nesigurne destinacije. Mogućnost terorističkog napada u tim zemljama smatra se vrlo velikom. Što se tiče sigurnosti, putnici takođe imaju lošu sliku i o SAD-u, Meksiku, Južnoj Africi i Francuskoj.

S druge strane, turističke destinacije poput Švajcarske, Austrije, Irske, Portugala, Australije i Kanade smatraju se sigurnim jer je teroristička pretnja niska, pokazuju poslednji rezultati iz septembra ove godine.

Švajcarska
Turističke destinacije poput Švajcarske smatraju se najsigurnijim

Pozitivni izgledi za 2020. godinu

Usprkos političkoj i ekonomskoj nestabilnosti širom sveta, podaci o namerama putovanja koje je prikupio IPK International upućuje na pozitivne izglede naredne godine. Tako, za globalno izlazno tržište IPK prognozira porast od četiri odsto. Očekuje se kako će inostrana putovanja azijskih putnika zabeležiti najveći rast od čak pet odsto. Za evropska odlazna putovanja očekuje se stopa rasta od tri do četiri odsto, a za Amerikance tri odsto.

Ova predviđanja se zasnivaju na nalazima „Svetskog indeksa putničkog poverenja“ IPK Internationala, koji, kao deo programa World Travel Monitora, istražuje putničke namere u narednih 12 meseci.

Konačni rezultati koji pokazuju putničke trendove 2019. godine biće objavljeni u narednim saopštenjima. Rolf Freitag predstaviće konačne rezultate World Travel Monitora za 2019., kao i predviđanja za 2020. godinu, na sajmu ITB Berlin.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare