Saveti za putovanja

Prevoz trajektom u Grčkoj: Prava putnika kada trajekt ne dođe ili kasni

Trajekt

Trajekt u Grčkoj je neobilazna stavka kada automobilom letujete na grčkim ostrvima. Ukoliko trajekt ne dođe, zakasni, pokvari se ili vam otkažu kartu, znajte da kao putnik imate prava na povraćaj novca.

Karta za trajekt otkazana

Ako ste unapred kupili kartu za vožnju trajektom, pa odustali od puta, cena koju ste platili vam može biti u potpunosti vraćena, ukoliko plan promenite najkasnije 14 dana pred polazak ili ako vam prevoznik javi da nema ništa od puta.

Ako ste odustali od trajekta nedelju dana ranije, računajte na povraćaj 75% svog novca, dok će vam predomišljanje 12 sati ranije obezbediti povratak polovine cene karte za trajekt.

Za one previše spontane, koje od iznenadne promene okolnosti do polaska plaćenog trajekta deli manje od 12 sati, kazna su – bačene pare, odnosno novac za vožnju trajektom vam neće biti vraćen.

PROČITAJ:  Kamere Batrovci uživo i drugi granični prelazi sa Hrvatskom

Izmene u redu vožnje trajekta

Ono što malo ljudi zna jeste da datum i vreme polaska i povratka trajekta, odnosno red vožnje, nije „zakucan“ kao kod aviona i da do 48 sati pre polaska možete izmeniti željene vremenske odrednice. Naravno, u zavisnosti od raspoloživosti slobodnih mesta na trajektu.

Ukoliko je karta za trajekt na dan vašeg izmenjenog polaska ili povratka jeftinija nego onda kada ste je kupili, nećete imati pravo na isplaćivanje razlike u ceni karte.

PROČITAJ:  Kamere Horgoš uživo i drugi granični prelazi sa Mađarskom

Otkazan trajekt

U slučaju da je otkazivanje vožnje trajektom skrivio sam prevoznik, imate pravo na kompenzaciju ukoliko nedelju dana ranije niste bili obavešteni o odlaganju ili ako je do polaska trajekta ostalo barem 12 sati, a vama i dalje nije bilo javljeno da do njega neće ni doći, niti predložen put do alternativne destinacije 12 sati od otkazanog puta trajektom.

PROČITAJ:  Trajekt za Kefaloniju: online kupovina karata, cena i polasci

Kvar na trajektu

Kada je uzrok otkazivanja puta kvar na trajektu imate pravo:

  • na put do nekog drugog mesta trajektom u Grčkoj u narednia 24 sata i to sa svim plaćenim troškovima,
  • da tražite povraćaj novca karte za trajekt u visini cene,
  • da zahtevate plaćanje hrane i noćenja na brodu ili u hotelu – ili isplatu dvostruke cene karte za trajekt – ukoliko vas krivicom prevoznika u toku naredna 24 sata ne prevezu tamo gde ste naumili u početku.
PROČITAJ:  Kamere Preševo uživo sa graničnog prelaza

Odlaganje polaska trajekta

Onog trenutka kada istekne 90. minut vašeg vremena provedenog u čekanju da trajekt za koji ste platili kartu krene, imate pravo na povraćaj novca i za vas i za vaše vozilo koje ste želeli da prevezete, kao i na besplatne obroke i boravak na trajektu sve dok ne krene tamo gde treba.

Prava putnika trajektom

Kao putnik koji je kupio kartu za vožnju trajektom imate navedena prava putnika. Za povraćaj novca ili dovijanje druge karte za trajekt, potrebno je da se obratite kompaniji trajektnom prevozniku.

Naravno, nadamo se da do ovoga neće doći, pogotovo ako kartu za trajekt kupite na vreme.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare