Saveti za putovanja

Trajekt u Grčkoj: Ovo su vaša prava ako ferry otkaže ili kasni

Trajekt

Kada letujete u Grčkoj, prelazak barem jednog dela puta trajektom je skoro pa zagarantovan, pa ne bi bilo loše da imate na umu nekoliko informacija koje vam itekako mogu koristiti i osigurati vam povraćaj novca.

Otkazivanje karte

Ako ste unapred kupili kartu, pa odustali od puta, cena koju ste platili vam može biti u potpunosti vraćena, ukoliko plan promenite najkasnije 14 dana pred polazak, ili ako vam prevoznik javi da nema ništa od puta. Ako ste odluku o odustanku doneli nedelju dana ranije, računajte na 75% svog novca, dok će vam predomišljanje 12 sati ranije obezbediti povratak polovine cene. Za one previše spontane, koje od iznenadne promene okolnosti do polaska plaćenog trajekta deli manje od 12 sati, kazna su – bačene pare.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete na put

Izmene u redu vožnje ferry-ja

Ono što malo ljudi zna jeste da datum polaska i povratka u slučaju feribota nije „zakucan“ kao kod aviona, i da do 48 sati pre polaska možete izmeniti željene vremenske odrednice, naravno, u zavisnosti od raspoloživosti slobodnih mesta. Ukoliko je karta na dan vašeg izmenjenog polaska ili povratka jeftinija nego onda kada ste je kupili, nećete imati pravo na isplaćivanje razlike.

PROČITAJ:  Čije su grčke plaže? Problem sa slobodnim pristupom moru

Otkazivanje puta

U slučaju da ga je skrivio sam prevoznik, imate pravo na kompenzaciju ukoliko nedelju dana ranije niste bili obavešteni o odlaganju ili ako je do polaska trajekta ostalo barem 12 sati, a vama i dalje nije bilo javljeno da do njega neće ni doći, niti predložen put do alternativne destinacije 12 sati od otkazanog puta.

PROČITAJ:  Ove države ne priznaju vozačku dozvolu Srbije

Kvar na trajektu

Kada je uzrok otkazivanja puta kvar na feribotu imate pravo:

  • na put do nekog drugog mesta u narednih 24 sata, i to sa svim plaćenim troškovima
  • da tražite povraćaj novca u visini cene
  • zahtevate plaćanje hrane i noćenja na brodu ili u hotelu – ili isplatu duple cene karte – ukoliko vas krivicom prevoznika u toku naredna 24 sata ne transportuju tamo gde ste naumili u startu
PROČITAJ:  Srpski državljani ipak mogu u Grčku

Odlaganje polaska

Onog trenutka kada istekne 90. minut vašeg vremena provedenog u čekanju da trajekt za koji ste platili kartu krene, imate pravo na povraćaj novca i za vas i za vaše vozilo koje ste želeli da transportujete, kao i na besplatne obroke i boravak na trajektu sve dok ne krene tamo gde treba.

PROČITAJ:  Konačno: Nova linija grčke feri kompanije od Pireja do Krita

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.