Vesti

Rumun izgradio najkraći autoput na svetu da osramoti zvaničnike

Put, automobil, putovanje

Rumunski preduzetnik Stefan Mandači (33) izgradio je najkraći autoput na svetu dužine jednog metra u severoistočnoj Rumuniji u znak protesta zbog loše putne infrastrukture u zemlji.

Vlasnik lanca restorana brze hrane Stefan Mandači, kome je dozlogrdila slaba putna mreža u njegovoj oblasti, naručio je izgradnju minijaturnog autoputa o svom trošku, za šta je izdvojio 4.400 evra.

  Kina razvija arktički turizam u Rusiji

Njegova kampanja #sieu sa ciljem da izazove reakciju javnosti trajala je nedeljama, pre nego što je situacija kuliminirala sredinom marta kada je otvorena “deonica” autoputa.

Mandačijeva namera bila je, kako je rekao, da ujedini stanovništvo oko cilja da dobiju autoputeve. Autoput na parceli u njegovom vlasništvu blizu frekventnog glavnog puta simbolično je izgrađen u Sučavi, oblasti bez autoputeva, za koju je naglasio da je to jedini region u Rumuniji u kojem uopšte nema autoputeva.

– Nemamo ni metar autoputa pa sam odlučio da izgradim metar da dokažem da je to moguće, rekao je Mandači za BBC.

View this post on Instagram

🆘️ #STOP! Martie, 15. Ora 15. România se opreşte. Politehnica Timișoara se opreşte. Întotdeauna am încurajat drumul drept. Drumurile moderne, la propriu, sunt aproape inexistente în plin secol al vitezei, în acest colț de Rai. 🤚 Ridicăm cu fermitate mâinile şi ne alăturăm protestului inițiat de către omul de afaceri Ștefan Mandachi. Suntem nevoiți să facem mii de kilometri cu autocarul într-un sezon, iar acest aspect ne îngreunează foarte mult activitatea. O infrastructură decentă ne-ar ajuta atât pe noi ca și club de fotbal, cât și pe suporterii noștri care ne însoțesc în fiecare deplasare. 🔛 România vrea autostrăzi! #unclubdiferit #şîeu #șîPolitehnica

A post shared by Politehnica Timişoara (@politehnicatimisoara) on

Saobraćaj na obližnjem putu je bio u zastoju zato što se nekoliko stotina pristalica pojavilo da prisustvuje takozvanom otvaranju autoputa. Bilo je prisutno i nekolko medija, kao i vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola dok je mali avion preletao noseći natpis sa zahtevom da se izgrade autoputevi.

  I crnci putuju - i rešili su da to objasne svetu

– Mislim da smo ujedinjeni. Nikad nisam doživeo trenutak ovakve solidarnosti među Rumunima, uzviknuo je Mandači nadjačavajući buku automobilskih sirena, dok su okupljeni glasno navijali kada je presekao vrpcu otvorivši ono što Rumuni sada nazivaju “autoput spomenik”.

  Zipline na Fruškoj gori uskoro počinje sa radom

Inače, Rumunija ima jednu od najkraćih mreža autoputeva u EU od samo 806 kilometara za celu zemlju, iako je njena teritorija skoro iste površine kao Velika Britanija koja ima oko 4.000 kilometara, navodi BBC. Prema podacima Eurostata, međutim, ni Britanija ne spada među zemlje EU sa najdužom putnom mrežom: najviše ima Španija sa 16.000 kilometra i Nemačka sa 14.000.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.