Vesti

Kina uklanja minihidroelektrane da bi zaštitila ugrožene vrste vodozemaca

Žangjaje, Kina, nacionalni park

Provincija Hunan u centralnoj Kini zaustavila je rad 34 minihidroelektrane i srušila 10 brana u protekle dve godine, u cilju očuvanja vrste džinovskih daždevnjaka.

Prema pisanju chinadaily.com, opštinski zvaničnici popularne kineske turističke destinacije Žangjaje, saopštili su da na teritoriji nacionalnog prirodnog rezervata džinovskih daždevnja planiraju da sruše većinu od 88 hidroelektrana, uglavnom malih, koje su izgrađene pre nego što je ova oblast zaštićena zakonom.

Preporučujemo  Otpočelo najveće uklanjanje brane u istoriji Evrope

Ovakva vest dolazi u trenutku dok se u Srbiji planira devastacija reka izgradnjom derivacionih minihidroelektrana i to u najstrožijim rezervatima prirode, čime su te reke već ili će biti trajno uništene, sa svim biljnim i životinjskim svetom koji živi u njima ili od njih zavisi. Iako se struka i zdrav razum, kao i sve relevantne organizacije na domaćem i međunarodnom nivou protive unštavanju srpskih reka, za sada se ne zna kakav će biti budući status izgradnje ovih, po građane Srbije pogubnih, elektrana. Izjave su oprečne, a za to vreme uništavanje najlepših srpskih reka traje.

Preporučujemo  Zeleni sertifikat iz Srbije od danas priznaje EU: Da li se priznaju sve vakcine?

Inače, u kineskom  rezervatu Žangjaje koji je 1995. osnovan na provincijskom nivou, da bi godinu dana kasnije bio ustanovljen kao nacionalno dobro, ima 3.000 kilometara reka, koje kineske vlasti nameravaju da zaštite sada kada nema sumnje kako na njih utiču minihidroelektrane.

Žangjaje, Kina, nacionalni park
Nacionalni park Žangjaje u kom se trenutno nalazi 88 hidroelektrana, od kojih će većina biti srušena

– Većina brana će biti srušene, a zadržaćemo samo one koje imaju funkciju kontrole poplave, navodnjavanja ili snabdevanja vodom, naveo je Ju Šengju, čelnik gradskog biroa za očuvanje vodenih tokova.

Zvaničnici i konzervacionisti okrivili su male hidroelektrane za isušivanje i fragmentiranje tokova reka, kao i za ometanje migracija riba, što za posledicu ima uništavanje njihovih vrsta, ali i staništa retkih vodozemaca.

Kineski džinovski daždevnjak
Kineski džinovski daždevnjak, Autor: J. Patrick Fischer

– Planiramo da do kraja naredne godine demontiramo sve brane u prirodnom rezervatu čija je funkcija bila proizvodnja energije, ali i da preispitamo funkciju ostalih, istakao je Šengju.

Preporučujemo  Horreum Margi antički grad kod Ćuprije spreman za rekonstrukciju i nove posetioce

Ekolozi su pozdravili odluku o zatvaranju hidroelektrana koje miniraju obnovu staništa džinovskih daždevnjaka, koji datiraju od pre 350 miliona godina – još iz doba dinosaurusa.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Najnovije

Pratite nas

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Daljinomer – grupa o putovanjima

 
Daljinomer – Putovanja i saveti
Private group · 546 members

Join Group

Sve šta vas zanima o putovanjima pitajte – ali skitajte!

– Pročitajte pravila grupe pre nego što se usputite u avanturu pitanja i komentarisanja.