Vesti

Ryanair izgubio postupak protiv kompanije BravoNext

Ryanair

Ryanair je izgubio postupak protiv kompanije BravoNext, ogranka Lastminute.com, koji se vodio pred švajcarskim sudom povodom prava kompanije da prikazuje i upoređuje cene avio-karata.

Švajcarski Vrhovni sud presudio u korist kompanije BravoNext nakon 15-godišnjeg sporu sa Ryanairom i u presudi nakon dve žalbe odlučio da onlajn firma može da nastavi da nudi mogućnost upoređivanja i rezervacije karata za Ryanair preko web sajtova grupe, uključujući lastminute.com, volagratis.com, rumbo.es, veg.de i bravofli.com.

Sud je u dve žalbene odluke doneo odluku da onlajn firma može da nastavi da nudi mogućnost upoređivanja i rezervacije karata za Ryanair preko veb sajtova grupe, uključujući lastminute.com, volagratis.com, rumbo.es, weg.de, and bravofly.com.

Istom presudom odlučeno je o troškovima postupka gde Ryanair treba da suprotnoj strani da plati troškove u iznosu od 49.000 švajcarskih franaka.

Da ko gubi ima pravo da se ljuti pokazuje i izjava avio-kompanije da odluka švajcarskog suda neće imati „nikakav praktičan uticaj“ na avio-kompaniju.

Iz Ryanair navode da zakon EU daje pravo avio-kompanijama da odrede sopstvene modele distribucije i da zaštite svoje veb stranice ugovornim uslovima korišćenja, te će stoga zadržati svoj model distribucije direktno do potrošača.

Direktor marketinga i digitalne kompanije, Dara Bradi, pozvala je potrošače da rezervišu letove direktno na web stranici avio-kompanije.

„Ryanair-ov model distribucije direktno klijentima pruža našim klijentima najbolji izbor, brigu i najniže cene, dok nam omogućava da osiguramo da se poštuju protokoli o bezbednosti letova, bezbednosti i javnom zdravlju.“, kazala je ona i dodala „Ponovo apelujemo na potrošače da izbegavaju posrednike i rezervišu direktno na web stranici Ryanair-a, jedinom mestu gde možete pronaći najjeftinije cene Ryanair-a.“

Šef lastminute.com-a je 14. aprila izjavio da se nada da će proširiti „maslinovu grančicu“ na Ryanair kako bi zajedno pronašli bolji put napred.

PROČITAJ:  Jeftine avio-karte više neće biti jeftine

„Uvek smo verovali da osnaživanje potrošača da rezervišu bilo koju avionsku kartu koja je dostupna na tržištu ne šteti poslovanju nijedne avio-kompanije“, rekao je zzvršni direktor Lastminute.com Luka Konkone.

Posut lovorikama dalje je izjavio da presuda podstiče transparentnost i podstiče rast i konkurenciju na tržištu.

„Sve avio-kompanije treba da pozdrave ovu presudu i da počnu bliže da sarađuju sa onlajn turističkim agencijama u korist putnika“, rekao je on.

Ryanair se dugo žalio na veb-stranice treće strane koje distribuiraju njegove karte i bio je uključen u sudske sporove širom Evrope protiv te prakse, a negde je i imao uspeha.

Tako je Apelacioni sud u Parizu presudio prošlog maja i potvrdio prvostepenu odluku kojom agencija mora da prestane da prodaje letove niskobudžetskog avio-prevoznika.

Niskobudžetni avio-prevoznik je tvrdio da OTA nema pravo da preuzima (screenscrape) svoje karte i raspored sa veb stranice aviokompanije kako bi ih prodao svojim klijentima.

Podsećamo, Ryanair je 2019. godine postigao poravnjanje sa kompanijom Expedia koja je takođe neovlaćeno preuzimala podatke sa sajta Ryanair-a.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare