Vesti

Ryanair dobio bitku u ratu sa sajtovima za prodaju jeftinih avio-karata

Skok iz aviona

Ryanair je postigao poravnjanje sa kompanijom Expedia, koja se između ostalog bavi i prodajom jeftinih avio-karata. Problem je nastao jer je Expedia neovlaćeno preuzimala podatke sa sajta ovog niskotarifnog prevozinka (struganje, eng. scraping) što u Ryanairu nisu gledali blagonaklono te su pokrenuli postupke protiv ovog servisa u SAD i u Evropi.

Epilog je poravnjanje koje je postignuto u američkoj državi Vašington još u avgustu, dok je druga tužba pred sudom u Irskoj protiv ćerke kompanije Expedia UK.

PROČITAJ:  Evropski sud: pomoć avio-kompanijama nezakonita

U obe tužbe Ryanair je optužio kompaniju Expedia zbog neovlaćšenog preuzimanja sadržaja sa njegovog sajta koji se tiču letova i njihovih cena. U SAD Ryanair je tužio na osnovu američkog Zakona o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi (Computer Fraud and Abuse Act) na osnovu koga su povređena prava intelektualne svojine i dodati troškovi putnicima, a često su objavljivani i netačni, verovatno neažurni, podaci. Na osnovu svega Ryanair je tražio i naknadu štete.

Iz kompanije Expedia odgovor na tužbu je bio da se zakon na koji se Ryanair poziva ne odnosi na strane privredne subjekte. Nakon devet dana ipak je postignuto poravnjanje, s obzirom na jalov odgovor na tužbu.

Iz Ryanaira su saopštili da su istovrsne postupke pokrenuli i protiv sličnih sajtova u Irskoj, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Švajcarskoj i SAD i da očekuju uspeh u postupcima.

Putovanje avionom: Šta treba znati pre i tokom leta

Kraj sajtova za rezervaciju jeftinih avio-karata?

Postoji opravdana bojazan da li je ovo kraj sajtova za rezervaciju jeftnih karata, kao što su SkyScanner, eDreams, Kiwi i drugi, s obzirom na to da funkcionišu po sličnom principu, ili će ovakvi servisi promeniti poslovni model i koristiti standardne rezervacione sisteme, bez „prečica“.

U svakom slučaju sajt Expedia na svom sajtu više ne nudi letove avio-kompanije Ryanair, a kakav će epilog ostalih postupaka biti, ostaje nam da vidimo.

PROČITAJ:  Neobičan spor oko unosa peciva u avion je razrešen

U eri dominacije jeftinih avionskih karata i bankrota velikih turoperatera, te monopolizaciji tržišta za kratkoročno izdavanje nekretnina od nekoliko servisa poput AirBnB i Booking-a, sigurno je da će se turizam kao grana industrije menjati iz korena što ćemo videti u narednim mesecima i godinama.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare