Vesti

Severna Makedonija otvorila granice

Do Ohrida se iz Srbije može stići kroz dva različita puta

Granica sa Severnom Makedonijom je otvorena i nije potrebno PCR testiranje, samoizolacija ili karantin u trajanju od 14 dana, navode vlasti ove susedne države, a prenose agencije.

Od juče, 26. juna, kako je otvorena granica, prema pisanju agencije MIA najveći broj putnika zabeležen je na graničnom prelazu Tabanovce (Preševo) sa Srbijom i Blace sa Kosovom*.

“Nakon odluke makedonske vlade da se otvore granice, svi domaći i strani državljani će moći da putuju i prolaze kroz teritoriju te zemlje, bez obaveze da urade PCR test na koronavirus i budu u karantinu 14 dana”, navodi makedonka agencija MIA.

PROČITAJ:  Ohridsko jezero: Nije more, ali se mora

Makedonska vlada je donela odluku na osnovu preporuke Komisije za zarazne bolesti u Severnoj Makedoniji i odlučila da od 1. jula budu otvoreni za saobraćaj aerodromi u Skoplju i Ohridu. Građanima Srbije koji žele da uđu u Sevenu Makedoniju sopstvenim automobilom još uvek je potreban zeleni karton.

Premijer Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da otvaranje granica nije politička odluka, povezana sa predstojećim izborima u toj zemlji koji će se održati 15. jula, već da je utemeljena isključivo na epidemiološkim analizama i stavu Komisije za zarazne bolesti.

PROČITAJ:  Ulazak u Srbiju: PCR test za sve osim za one koji dolaze iz Albanije, BiH, Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore

Spasovski je rekao i da građani moraju da nauče da žive s virusom, a, to znači poštovanje preporuka za nošenje lične zaštitne opreme, držanje distance i česte dezinfekcije.

Zdravstvene vlasti susedne države navode da se ne planira uvođenje dodatnih mera i da neće biti uvođenja dodatnih mera ograničavanja kretanja.

PROČITAJ:  U Severnu Makedoniju građani Srbije mogu ući samo uz testiranje na koronu

Ukoliko ste već ušli u Severnu Makedoniju, možete boraviti na Ohridskom jezeru, ali treba da znate da granični prelazi između Makedonije i Grčke, kao što je Evzoni, još nisu otvoreni i da je preko njega moguće samo iz Grke ući u Severnu Makedoniju, bar dok se u potpunosti ne otvore granice sa Evropskom unijom od 1. jula, piše agencija MIA.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.