Vesti

Severna Makedonija otvorila granice

Prečevo Tabanovce granični prelaz biće proširen

Granica sa Severnom Makedonijom je otvorena i nije potrebno PCR testiranje, samoizolacija ili karantin u trajanju od 14 dana, navode vlasti ove susedne države, a prenose agencije.

Od juče, 26. juna, kako je otvorena granica, prema pisanju agencije MIA najveći broj putnika zabeležen je na graničnom prelazu Tabanovce (Preševo) sa Srbijom i Blace sa Kosovom*.

„Nakon odluke makedonske vlade da se otvore granice, svi domaći i strani državljani će moći da putuju i prolaze kroz teritoriju te zemlje, bez obaveze da urade PCR test na koronavirus i budu u karantinu 14 dana“, navodi makedonka agencija MIA.

PROČITAJ:  Ohridsko jezero: Nije more, ali se mora

Makedonska vlada je donela odluku na osnovu preporuke Komisije za zarazne bolesti u Severnoj Makedoniji i odlučila da od 1. jula budu otvoreni za saobraćaj aerodromi u Skoplju i Ohridu. Građanima Srbije koji žele da uđu u Sevenu Makedoniju sopstvenim automobilom još uvek je potreban zeleni karton.

Premijer Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da otvaranje granica nije politička odluka, povezana sa predstojećim izborima u toj zemlji koji će se održati 15. jula, već da je utemeljena isključivo na epidemiološkim analizama i stavu Komisije za zarazne bolesti.

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

Spasovski je rekao i da građani moraju da nauče da žive s virusom, a, to znači poštovanje preporuka za nošenje lične zaštitne opreme, držanje distance i česte dezinfekcije.

Zdravstvene vlasti susedne države navode da se ne planira uvođenje dodatnih mera i da neće biti uvođenja dodatnih mera ograničavanja kretanja.

PROČITAJ:  Kamere Preševo uživo sa graničnog prelaza

Ukoliko ste već ušli u Severnu Makedoniju, možete boraviti na Ohridskom jezeru, ali treba da znate da granični prelazi između Makedonije i Grčke, kao što je Evzoni, još nisu otvoreni i da je preko njega moguće samo iz Grke ući u Severnu Makedoniju, bar dok se u potpunosti ne otvore granice sa Evropskom unijom od 1. jula, piše agencija MIA.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare