Vesti

Građani Srbije od 1. jula mogu putovati u Evropsku uniju

Koloseum

Građani Srbije će od 1. jula moći slobodno da putuju u zemlje Evropske unije, navodi Euronews koji je i objavio listu država čiji građani mogu slobodno da putuju u ovu zajednicu država. Lista još nije zvanično potvrđena, te Daljine.rs savetuju oprez prilikom radovanja.

Pored Srbije na listi su Vatikan, Monako, Crna Gora, Andora, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Albanija, Turska, Kosovo*, Demokratska Narodna Republika Koreja (Severna Koreja), Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mjanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominikanska Republika, Bahami, Sveta Lucia, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kostarika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Ovi što su obojeni crvenom bojom ne mogu da uđu u Evropsku uniju, a ovi što su zeleni mogu, što je i logično jer ako ovi ne mogu, onda drugi mogu. Izvor: Euronews
Ovi što su obojeni crvenom bojom ne mogu da uđu u Evropsku uniju, a ovi što su zeleni mogu, što je i logično jer ako ovi ne mogu, onda drugi mogu. Izvor: Euronews

Naravno, pod slobodnim ulaskom misli se na pandemiju korone kao države koje nisu visoko rizične, dok vizni uslovi ostaju za građane država kojima su potrebne. Najrizičnije države su trenutno SAD, Katar, Rusija i Brazil, čiji građani neće moći od 1. jula da uđu unutar Evropske unije.

Neimenovani diplomata Evropske unije je za Euronews izjavio da zvaničnici „ne mogu da se dogovore“ i da će razgovori se nastaviti danas. Diplomatski izvori su takođe nagovestili da postoji neslaganje između država o kriterijumima za donošenje ove odluke.

Neki tvrde da podaci o stopama zaraženih virusom COVID-19 nisu pouzdani i traže da Agencija EU za prevenciju bolesti (ECDC) predloži više detalja. Izvori dodaju će liste biti revidirane svake dve nedelje.

Nakon što su objavljene smernice Evropske unije za otvaranje granica, zvaničnici su rekli da će lista uzeti u obzir stopu zaraze u spoljnim zemljama. Ti kriterijumi su, pre svega, epidemiološki podaci. Tako je 47 zemalja je na pozitivnoj listi, dok je 54 zemlje na listi zabranjenih za ulazak u EU.

Što se tiče Velike Britanije, u Evropskoj komisiji smatraju da se prema državljanima ove države i dalje mora odnositi na isti način kao prema državljanima Evropske unije s obzirom na to da je Velika Britanija još uvek formalno čanica Evropske unije, bar dok Bregzit ne stupi na snagu poslednjeg dana 2020. godine.

S druge strane, šizofrenoj situaciji kao šlag na tortu dolazi i vest da regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans Klug, kaže da je broj obolelih u velikom porastu u Švedskoj, Jermeniji, Severnoj Makedoniji, Moldaviji, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kirgistanu, Ukrajini i na Kosovu*, a to takođe prenosi Euronews.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare