Vesti

Strelama usmrtili američkog misionara koji je hteo da ih preobrati u hrišćanstvo

Amerikanac Džon Alen Čau (27) ubijen je na ostrvu Severni Sentinel u Indijskom okeanu, kada su ga navodno ustrelili Sentinelci, pripadnici izolovanog naroda koje živi u plemenskoj zajednici.

Iako je „dobrodošlica“ koja je američkog turistu koštala života u ovom kutku sveta sasvim uobičajena, budući da je do sad svaki pokušaj stupanja u kontakt sa Sentinelcima imao epilog u nekoj formi nasilja, kao član Internacionalne hrišćanske organizacije Džon se nadao da će uspeti da ih preobrati u hrišćane.

U tom cilju uputio se ka Severnom Sentinelu u kanuu, ali je čim je kročio na njegovo tlo ustreljen.

Nakon što je jedan ribar pronašao njegovo telo, još sedmorica njegovih kolega uhapšena su pod sumnjom da su ilegalno prevezli Čaua do ostrva, pri čemu se njegove ubice ne mogu teretiti za ovaj zločin s obzirom na to da je kontakt sa plemenom zabranjen.

Ostrvo Severni Sentinel
NASA-in snimak Severnog Sentinela, Autor: NASA Earth Observatory image / Jesse Allen / NASA EO-1 team / Rebecca Lindsey

Uprkos tome što je stav Indije da ovom narodu izađe u susret u njegovoj želji da bude ostavljen na miru, Internacionalna hrišćanska organizacija  je najoštrije osudila ubistvo svog člana, ignorišući činjenicu da je na njihovu teritoriju došao mimo zakona.

– Ekstremno smo zabrinuti zbog izveštaja o ubijenom misionaru. Molimo se za njegovu porodicu i prijatelje i nadamo da će biti sprovedena puna istraga o ovom ubistvu, a odgovorni za njega izvedeni pred lice pravde – rekli su u ovoj hrišćanskoj organizaciji.

https://www.instagram.com/p/BYaH_G3BcOT/?utm_source=ig_web_copy_link

Stiven Kori, direktor organizacije Survival International koji je dugo vodio kampanju za zaštitu starosedelačkih plemena Andamanskog arhipelaga, podsećajući da su britanski kolonijalisti desetkovali tamošnja plemena, brišući sa lica zemlje na hiljade njihovih pripadnika, od kojih je samo nekolicina preživela do današnjih dana.

Kori je napomenuo da ovi narodi nemaju imunitet na grip i morbile zbog čega nije nemoguće da su smrtonosni patogeni agensi bili uzrok nestanka čitavih plemena, ali da su stanovnici Severnog Sentinela toliko puta pokazali da ne žele da ih bilo ko uznemirava da bi njihova želja trebalo da bude uslišena.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare