Vesti

Sezona u Crnoj Gori je propala kažu ugostitelji

Stari grad u Budvi

Potpredsednik Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko smatra da ovogodišnje turističke sezone definitivno neće biti. Naglašava da turistički poslenici ozbiljno shvataju situaciju jer su im svi ugovoreni aranžmani otkazani.

„Ne treba da se neko zavarava da će nešto biti od sezone. Svi ugovori sa agencijama su otkazani. Ima među nama onih koji su mišljenja da bi nešto gostiju ipak moglo da bude u avgustu i septembru, ali verujem da je i to veliko pitanje. Rusi su suspendovali njihove letove do prvog septembra, Česi i Francuzi takođe to najavljuju, a nama su glavni gosti sa tog tržišta. Iz Srbije takođe neće doći niko, osim onih koji imaju svoje vikendice i apartmane. Koliko znam, gosti iz Srbije razmišljaju ako negde budu išli da to bude Grčka, ili će ostati u svojoj državi„, ističe Armenko u razgovoru za Dan, a prenosi Bankar.me.

Prema njegovim rečima, svi koji imaju apartmane deo su turističkog sektora, ali ne čuje da neko postavlja pitanje šta će biti sa izdavaocima apartmana jer sezone nema.

PROČITAJ:  Petina turističkih agencija u regionu je propalo

„Tražimo i mi da nam se odlože sve obaveze, porezi, doprinosi, krediti na godinu dana. A veliko je pitanje da li će biti turizma i iduće godine, zato bi bilo dobro da ova godina bude na ‘stendbaju’. U suprotnom, niko od nas ne bi mogao da izdrži finansijski, jer svakog meseca imamo izdatke. A jasno nam je da nećemo izdati nijedan krevet, jer niko neće doći. Sve je otkazano… Mi ne spadamo ni u mala ni u srednja preduzeća, već čekamo sezonu da bismo izdali hotele, sobe i apartmane“, naglašava Armenko.

Ističe da je veliko pitanje šta će biti i sa postsezonom.

„Svi ugovori sa agencijama su otkazani za glavnu sezonu, a pitanje je šta nas čeka u postsezoni. Dolazak u septembru zavisio bi od epidemiološke situacije i otvaranja granica u okruženju. Trenutno to ne može da se predvidi, jer je mnogo nepoznanica. Pitanje je i ako neko dođe od gostiju kolika će biti njegova platežna moć“, kazao je Armenko i naglasio da će realni gubici u turističkom sektoru biti veliki.

Uzalud otvaranje lokala kad radna snaga ne može doći

Armenko ističe da je među najvećim problemima radna snaga.

PROČITAJ:  Kolašin ove sezone nije imao ni jedan dan za skijanje

„Nas interesuje da li će 18. maja kada se otvore lokali moći da dođe radna snaga. Od nas će se tražiti da moramo poštovati epidemiološka pravila i procedure. Dozvolili su da otvorimo objekte, ali nemamo radnu snagu. Uzalud je to da danas svi otvorimo, jer nema ko da radi. To je besmisleno. Hajde da otvorimo kafiće, ali ko će doći u Petrovac u te naše lokale ako ne radi međugradski saobraćaj iz Bara ili Podgorice? Kako će, recimo, doći naša radna snaga koja godinama radi kod nas iz Srbije i Bosne? A tako je i u drugim objektima širom Primorja. Kada će se otvoriti granice da bismo mogli da ih pozovemo? Ponavljam, džaba je što mi otvarimo lokale ako radna snaga ne može preći granicu”, kazao je Armenko.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare