Vesti

Škotska nikad toplija – i nikad posećenija

Škotska nikad toplija - i nikad posećenija

Škotlanđani su minulog 28. juna uživali u najtoplijem danu u prethodne 23 godine, a to je bio samo uvod u podjednako letnji jul i znatno topliji početak jeseni od onog na koji su navikli. Ovogodišnje kupanje u suncu stanovnici Škotske pamtiće i po drastičnom skoku turističke posete njihovoj zemlji koja je probila sve rekorde.

Ukoliko ova meteorološka čarolija potraje i narednih godina, škotski turizam će zabeležiti nove rekorde, pošto će putnici iz celog sveta dolaziti u još većem broju, piše The Scotsman.

Ovaj toplotni talas je bio neverovatan podsticaj za turizam, ali procvat do kog je doveo ima i svojih mana. Naime, škotska infrastruktura, barem kada je reč o udaljenim ruralnim područjima je vrlo loša, pa povećana brojnost posetilaca vrši pritisak na preduzeća i lokalne zajednice kojima pripadaju.

S druge strane, učešće prihoda od turizma u BDP-u Škotske od više od 4,5 odsto pokazuje da je on veoma važna privredna grana i da treba preduzeti sve mere kako bi se osigurao povratak turista na ovu destinaciju.

Učešće prihoda od turizma u BDP-u Škotske je od više od 4,5 odsto
Učešće prihoda od turizma u BDP-u Škotske je od više od 4,5 odsto

Drugim rečima, uprkos tome što industrija zabave i turizma nisu presudni faktori za ekonomski razvoj Škotske, uvek postoji sijaset razloga da se ovi sektori vrednuju i podrže. Kreiranje brenda Škotske“ pomaže razvoj širih poslovnih zajednica, omogućavajući da jedna od najlepših zemalja na svetu gradi reputaciju otvorene nacije koja je vrlo gostoljubiva.

Drugi važan razlog je zapošljavanje radnika jer industrije turizma i zabave obezbeđuju veliki broj radnih mesta. Najmanje 14.000 malih preduzeća igra značajnu ulogu u zapošljavanju više od 217.000 ljudi u celoj zemlji.

Sve to ne menja činjenicu da se mnoga područja ne mogu izboriti sa rastućim brojem posetilaca koji žele da obiđu neke od najudaljenijih lokacija u Škotskoj, iz jednostavnog razloga što nisu u mogućnosti da se suoče sa prekomernim pritiskom na puteve i lokalne usluge javnog prevoza.

PROČITAJ:  EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju
Udaljene lokacije po Škotskoj ostaju nedostupne turistima
Udaljene lokacije po Škotskoj ostaju nedostupne turistima

Škotska vlada je, zato, pokrenula akcioni plan koji stupa na snagu početkom jula naredne godine, a koji predviđa Fond za infrastrukturu ruralnog turizma, u koji će u naredne dve godine biti uplaćeno šest miliona funti posvećenih nizu projekata.

Od lokalnih zajednica je zatraženo da se izjasne koliko novca im treba, kako bi se njegova svota ravnomerno raspodelila u skladu sa njihovim potrebama. Osnaživanje lokalnih zajednica za prepoznavanje sopstvenih izazova može se samo smatrati pozitivnim potezom, ali se isto tako opravdano postavlja pitanje da li je šest miliona funti dovoljno da se reši problematična tema.

Prirodne lepote se u Škotskoj možda podrazumevaju, ali saobraćajna infrastruktura ruralnih predela baš i ne
Prirodne lepote se u Škotskoj možda podrazumevaju, ali saobraćajna infrastruktura ruralnih predela baš i ne

Bilo kako bilo, osnivanje Fonda za infrastrukturu ruralnog turizma biće prvi korak ka tome, ali samo ukoliko lokalne zajednice, lideri u poslovnom ambijentu, lokalne vlasti i političari budu više sarađivali i pronašli rešenja za ove kompleksne probleme. Škotskoj je potreban dugoročan plan i aktivnosti raspoređene tokom cele godine kako bi se osigurala održivost transporta i drugih usluga čak i kada broj posetilaca bude opadao u periodima sa manje sunca.

Turisti hrle ka njenim istorijskim zamkovima i prirodnim lepotama od kojih zastaje dah
Turisti hrle ka njenim istorijskim zamkovima i prirodnim lepotama od kojih zastaje dah

Sve ovo ne bi trebalo da naruši optimizam koji vlada u Škotskoj, zahvaljujući ljudima koji ne prestaju da hrle ka njenim istorijskim zamkovima i prirodnim lepotama od kojih zastaje dah. Zbog svega toga, Škotlanđani smatraju da je sada pravi trenutak da se iskoristi prilika i ulože napori u iznalaženju inovativnih rešenja kako bi se kreirala održiva ekonomija koja će služiti Škotskoj još mnogo narednih godina.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare