Vesti

Gruzini ove godine milion puta letovali u Gruziji

Gruzija, odbrambena kula, Svaneti, Mestija

Skoro trećina Gruzina starijih od 15 godina u drugom kvartalu ove godine putovala je po Gruziji, dostižući skor od 1,1 miliona turističkih poseta na domaćem terenu. 

Ovih 914.000 Gruzina učinilo je da domaći turizam skoči za 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Putujući po svojoj otadžbini, Gruzini su potrošili 130,7 miliona gruzijskih larija ili oko 52 miliona dolara, što je 12,9 odsto više novca nego što su potrošili u drugom kvartalu 2017. godine. To znači da je svaki od putnika lokalpatriota potrošio 118,5 gruzinskih larija (nepunih 48 dolara) po poseti, ili 7,3 odsto više novca nego prilikom letovanja prošle godine.

Crkva Svetog trojstva nedaleko od sela Gergeti u Gruziji, foto: Vadim Tolbatov

Najveći procenat putnika činili su oni starosti od 31 do 50 godina (36 odsto) dok su nešto manje voljni da bolje upoznaju svoju zemlju bili oni stariji – možda zato što su to činili u mladosti, a možda izato što Gruzija koristi veštačku inteligenciju kako bi postigla bolje rezultate u turizmu.

https://www.instagram.com/p/Bi6nFe5hHLi/

 

 

Gruzija
Hotel u centru Tbilisija

U smislu polova, Gruziju je proputovalo više Gruzijki nego Gruzina, budući da je odnos njihovih snaga 55 prema 45 odsto.

Gruzija
Lepote Kavkaza: Kako da ih krivimo?

Ovo se može smatrati odličnim rezultaom s obzirom na to da Gruzija ima nešto manje od 4,5 miliona stanovnika. Inače, za posetu Gruziji našim državljanima nije potrebna viza, dok je Srbija ukinula vize državljanima Gruzije.

Naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare