Vesti

U Grčkoj otvoren Centar kineskih i grčkih drevnih civilizacija

Sokrat i Konfucije

Centar kineskih i grčkih drevnih civilizacija otvoren je pri Univerzitetu u Atini i tom prilikom kineski predsednik Si Đinping čestitao je Grčkoj osnivanje Centra.

Kineski lider je odgovorio na pismo profesora Steliosa Virvidakisa sa Atinskog univerziteta i još četvorice grčkih naučnika koji pozdravljaju osnivanje Centra, piše novinska agencija Sinhua, a prenosi Greek Reporter.

PROČITAJ:  Trajekt za Mikonos: Cena, red vožnje i kupovina karata

Centar (KELKIP) je inicijativa četiri grčke univerzitetske institucije i kineskih univerziteta Jugozapad, Renmin, Šandong i Sečuan sa glavnim ciljem promovisanja uporednog proučavanja dve drevne kulture, njihove evolucije, ali i njihove moderne recepcije i tumačenje.

Doprinos Kine i Grčke civilizaciji

Pozdravljajući dugu istoriju kineske civilizacije i dubok uticaj drevne grčke civilizacije, Si je u pismu rekao da su pre više od 2.000 godina dve civilizacije blistale na dva kraja evroazijskog kontinenta, zajedno dajući suštinski doprinos evolucija ljudske civilizacije.

Sada je od velikog istorijskog i savremenog značaja za dve zemlje da uspostave Centar kineskih i grčkih drevnih civilizacija, koji je posvećen promovisanju razmene i međusobnog učenja između dve civilizacije i unapređenju razvoja civilizacija različitih zemalja, rekao je Si, a prenosi Sinhua.

Si je naglasio da su u dugom toku ljudske istorije različite nacije stvorile civilizacije sa svojim karakteristikama i simbolima, koje zajedno čine šareni vrt ljudske civilizacije.

Kina
Kineska civilizacija je autoktono razvijena na drugom kraju evroazijskog kontinenta

Civilizacije su bogata akumulacija istorijskih istraživanja i takođe osnovni vodič za opstanak i razvoj nacija, rekao je on.

Centar će doprineti razumevanju civilizacija

Da bismo promovisali razvoj ljudskog društva i zajednički izgradili zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, moramo duboko razumeti i shvatiti prastaro poreklo i bogat sadržaj različitih civilizacija i dozvoliti da suština svih civilizacija koristi sadašnjoj generaciji i celo čovečanstvo, citira Sinhua.

PROČITAJ:  Trajekt za Krit: cena, kupovina karata i red vožnje

Si je rekao da veruje da će centar sigurno dati veliki doprinos u tom pogledu.

Istakao je da ljudi mogu da upoznaju sadašnjost pozivajući se na prošlost i često nastavljaju sa poduhvatima svojih prethodnika da otvore novi put za budućnost.

Istorija je u velikoj meri dokazala da ljudska civilizacija može da nastavi da napreduje i napreduje držeći se inkluzivnosti i otvorenosti, rekao je kineski predsednik.

Svet danas prolazi kroz duboke promene neviđene u jednom veku, rekao je Si, dodajući da je za rešavanje izuzetnih protivrečnosti i problema sa kojima se čovečanstvo suočava, neophodno da se oslonimo na materijalna sredstva za prevazilaženje poteškoća i da se oslonimo na snagu duha da ispravi um kroz razmišljajući iskreno.

Vrednosti, kao i pogledi na svet, univerzum, život, nauku i kulturu sadržani u kineskoj i grčkoj civilizaciji, duboki su i vanvremenski i sigurno će pružiti važno duhovno vođstvo čovečanstvu za rešavanje problema vremena i promovisanje izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću.

Agora u Atini
Agora u Atini, foto: Uroš Nedeljković

Tokom svoje državne posete Grčkoj 2019. godine, Si i grčki lideri zajednički su se zalagali za razmenu i uzajamno učenje između civilizacija.

Nakon posete, dve strane su aktivno sprovele konsenzus lidera i izvršile pripreme za osnivanje Centra kineske i grčke drevne civilizacije.

Da li je ovo propagandni, iznuđeni ili potez iza koga stoji stvarna želja za proučavanjem ove dve civilizacije – pokazaće vreme (prim. redakcije).

PROČITAJ:  Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare