Vesti

Smeštaj u Srbiji skuplji više od 20 odsto

Smeštaj

Smeštaj u Srbiji skupji je za 20,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je hrana u ugostiteljskim objektima u prvih pet meseci (januar-maj) 2023. godine poskupela za 17 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statisitku.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.

Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima.

Izveštajne jedinice su hoteli i restorani. Lista objekata obuhvata sve kategorije hotela i restorana.

PROČITAJ:  Uticaj inflacije na turizam i putovanja

Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene smeštaja se prepisuju iz cenovnika na recepciji, piše Nova ekonomija.

Tako su ugostiteljske usluge su u periodu januar – maj u proseku su poskupele za 16,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada se radi o hrani, variva su poskupela 19,6 odsto, topla i hladna predjela 19 odsto, a salate 18,7 odsto.

Pečenja i jela po narudžbini u ugositeljskim objektima su skuplja za 18,1 odsto u odnosi na isti period 2022, a gotova jela 12,5 odsto.

Cene alkoholnih pića su u periodu januar – maj u odnosu na isti period prošle godine povećane u proseku za 13,4 odsto, a bezalkoholnih pića 15,1 odsto.

PROČITAJ:  Stenice su postale ogroman problem u evropskim hotelima

Izvor: Nova ekonomija

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare