Vesti

Srbija uklonjena sa liste bezbednih država Velike Britanije zbog velikog broja obolelih od korona virusa

Nacionalna galerija London

Srbija je uklonjena sa liste sigurnih destinacija za putovanja britanskog Ministarstva spoljnih poslova (i Komonvelta, FCO) nakon što je prvobitno uvrštena u spisak zemalja koje bi putnici mogli da posete bez potrebe za karantinom po povratku. U sopštenju se navodi da je pandemiološka situacija u Srbiji loša i da se teško može doći di bio kakve zdravstvene nege, uključujući i one potrebne ukoliko se oboli od virusa korone.

Srbija je bila jedna od dve zemlje, pored Španije, koju je škotska administracija propustila da stavi na spisak vlade Velike Britanije kada je u sredu objavila svoje smernice.

Naša država se prvobitno pojavila na vladinoj listi „sigurnih putovanja“, što znači da posetioci nisu morali da idu u karantin prilikom povratka, kao i na posebnu listu država koje su bile izuzete od striktnih uputstava za sva putovanja, osim za nužna putovanja, a koju je objavilo Ministarsrtvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Međutim, promena saveta za putovanja usledila je danas (petak) kada su uvedena nova pravila o obaveznom karantinu.

„Ministarstvo sada savetuje da se ne putuje u Srbiju osim ako se ne radi o nužnim putovanjima, a na osnovu trenutne procene rizika od Covid-19“, navodi se u saopštenju i dodaje da „Srbija više nije izuzeta sa liste međunarodnih putovanja koja nisu nužna. Na stranici posvećenoj korona virusu ažurirane su informacije o lokalnim merama i zdravstvenoj zaštiti.

„Vanredne situacije povezane sa rastom zaraze Covid-19 proglašene su u preko 20 opština širom Srbije, uključujući Beograd. Na tim lokacijama se teško može pristupiti zadovoljavajućoj zdravstvenoj zaštiti za bilo koji medicinski problem, uključujući Covid-19.

Engleska
Samoizolacija na ovom mestu ne zvuči loše, ali ipak pamet u glavu

Sledeća zvanična revizija sigurne liste je 27. jula. Međutim, vlada Velike Britanije je insistirala na da se uklone sve države ukoliko budu predstavljale rizik.

„Držaćemo pod nadzorom uslove u ovim zemljama i na ovim teritorijama. Ako se uslovi pogoršaju, nećemo oklevati da ponovo uvedemo zahteve za samoizolacijom“, rekao je u ponedeljak Sekretar za saobraćaj Grent Šeps.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare