Vesti

Srbija uvela vize Kubancima

kuba

Srbija je uvela vize Kubancima i od 15. aprila, nosioci kubanskih pasoša moraju da podnesu zahtev za vizu za ulazak na teritoriju Srbije u turističke i poslovne svrhe.

Do sada su putnici iz ove zemlje imali pravo da uđu u Srbiju samo sa pozivnim pismom, bez potrebe za dobijanjem vize. Međutim, zbog sve većeg pritiska država članica Evropske unije na Vladu Srbije da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU, Srbija je odlučila da ukine bezvizni režim sa Kubom.

Odluku je potvrdio zvaničnik ambasade Srbije u Havani kubanskom listu Diario De Cuba još u martu, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Prema rečima kubanskog advokata i aktiviste koji živi u Beogradu Fernanda Almejde, Srbija je početkom marta već počela da se priprema za ponovno uvođenje viza za Kubance jer su se „interno preduzimale neophodne mere kako bi ova odluka stupila na snagu tog zakazanog datuma ili barem blizu toga.“

On tvrdi i da je odluka o vraćanju viznog režima sa Kubom doneta zbog povećanog broja ulazaka Kubanaca, od kojih su mnogi često zadržavani na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu zbog sumnjivih razloga za ulazak.

Veliki broj Kubanaca je ostao u Srbiji

Zbog donedavnog bezviznog režima, Kuba je ostala praktično nedostupna za srpske državljane, pošto su evropske avio-kompanije koje lete na Kubu prekinule prodaju karata na tržištu Srbije i nisu više nudile mogućnost vezanih letova između Kube i Srbije.

Nemačka avio-kompanija Condor, jedna od vodećih na letovima ka Kubi, je odmah reagovala na vest iz Srbije i ponovo vratila u rezervacione sisteme letove između Kube i Srbije, kako za državljane Srbije tako isto i za kubanske državljane, koji će, ukoliko imaju vizu, moći da lete, piše Aviatica.

Srbija uvodi sve više viza

Od jeseni prošle godine, Srbija je ponovo uvela vize za desetak trećih zemalja nakon kritika širom EU da ne usklađuje svoju viznu politiku sa politikom EU, kao zemlje kandidata.

„Srbija mora da prilagodi svoju viznu praksu EU ako želi da postane kandidat za članstvo“, rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser u oktobru prošle godine.

Istog meseca, upitana o tom pitanju, komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johansson nije isključila mogućnost da EU suspenduje bezvizni sporazum sa Srbijom, ako njena vlada ne odustane od bezviznih aranžmana koje neke treće zemlje imaju sa Srbijom.

„Nadam se i mislim da će Srbija i drugi zapadnobalkanski partneri sarađivati sa nama i uskladiti svoju viznu politiku sa EU. Ali, naravno, to nije ništa što ću isključiti“, rekao je tada poverenik.

Od 10. februara 2023. godine Bolivijci više nemaju pravo da uđu na teritoriju Srbije bez vize, kako nosioci diplomatskih tako i običnih pasoša.

Srbija je 1. januara 2023. godine uvela vizni režim i za Indiju i za Gvineju Bisao. Ranije su državljani obe zemlje mogli da uđu u Srbiju bez vize za boravak do 30 dana u poslovne i turističke svrhe.

Vizne mere su takođe ponovo uvedene za Tunis i Burundi. Tokom godine, vizni uslov bi mogao biti uveden za više zemalja koje nisu članice EU, uključujući ovde Belorusiju i Surinam. Građanima svih navedenih zemalja potrebna je viza za putovanje u šengenski prostor.

Trenutno, za ulazak u Srbiju viza nije potrebna državljanima Jermenije, Azerbejdžana, Bahreina, Belorusije, Kine, Indonezije, Jamajke, Kirgistana, Kuvajta, Kazahstana, Mongolije, Omana, Katara, Rusije, Surinama i Turske.

Kako do srpske vize za državljane Kube

U skladu sa novom odlukom državljani Kube, kojima nije odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, odnosno kojima nije prethodno izdata viza D (viza za duži boravak), prilikom ulaska u Republiku Srbiju, pored ispunjavanja opštih uslova ulaska, neophodno priložiti i sledeća dokumenta:

  • overeno (notarizovano) pozivno pismo lica kod koga stranac dolazi u Republiku Srbiju, ili dokaz o plaćenoj rezervaciji hotela ili drugog objekta smeštaja u Republici Srbiji;
  • dokaz o posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje za period planiranog boravka u Republici Srbiji. Dovoljnim sredstvima se smatra iznos od 50 evra po danu boravka, a dokaz o dovoljnim sredstvima je gotovina u navedenom iznosu, ili izvod sa bankovnog računa;
  • dokaz o uplaćenom zdravstvenom osiguranju u Republici Srbiji, odnosno posedovanje polise zdravstvenog osiguranja za period boravka u Republici Srbiji na iznos medicinskih troškova koji ne može biti manji od 20.000 EUR i
  • dokaz o plaćenoj povratnoj avio karti, sa fiksiranim datumom povratka u zemlju porekla ili prethodnog ulaska.
PROČITAJ:  Uskoro direktne avionske linije između Srbije i Maldiva

Izvor: VisaSchengenInfo, Aviatica, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Бока

Срамота!