Vesti

Srbija ukinula vize državljanima Jermenije

Hram Garni u Jermeniji

Republika Srbija je ukinula vize za državljane Jermenije Odlukom o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša.

Tako će državljani Republike Jermenije, nosioci običnih pasoša, moći da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima.

Ova odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije broj 76. od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu osmog dana od objavljivanja, odnosno 2. novembra 2019. godine.

O ovoj odluci izvestili su i mnogi mediji u Jermeniji, a podsećamo da je Srbija ranije ukinula vize za druge države ovog regiona, Gruziju i Azarbejdžan. Takođe drugom odlukom Srbija će konačno otvoriti ambasadu Republike Srbije u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu.

Državljanima Srbije je, još uvek, potrebna viza za ulazak u Jermeniju, a treba napomenuti da je ova odluka doneta nakon boravka predsednika Jermenije Armena Sarkisjana u Srbiji početkom oktobra ove godine.

Gruzija: Vize, devize i dobrodošli u Jermeniju (3/3)

Jermenija je kontinentalna planinska država u regionu Zakavkazja i smeštena je na raskrsnici puteva iz jugozapadne Azije i istočne Evrope, između Turske na zapadu, Gruzije na severu, Irana i azerbjedžanske enklave Nahčivan na jugu, te Azerbejdžana i defakto nezavisne Nagornokarabaške Republike na istoku.

Jermeni svoju državu ne zovu Jermenija već Hajastan. Izvorno ime za državu je Hajk, a u srednjem veku tom terminu je dodat iranski sufiks za zemlju -stan, čime je formiran današnji jermenski naziv Hajastan. Hajk, praotac svih Jermena, po legendi je bio pra-pra unuk Noja i živeo je preko 130 godina. Republika Jermenija je nekadašnja članica Sovjetskog Saveza, a danas je članica više od 40 međunarodnih organizacija.

Jermenija, put u zemlju na balkonu Evrope

PROČITAJ:  Oman uveo naknadu za putnike u tranzitu

Jermenija je najstarija hrišćanska država na svetu od kada je kralj Tiridat III (Trdat) 301. godine primio hrišćanstvo.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.