Vesti

Srbija ukinula vize državljanima Jermenije

Hram Garni u Jermeniji

Republika Srbija je ukinula vize za državljanima Jermenije Odlukom o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša.

Tako će državljani Republike Jermenije, nosioci običnih pasoša, moći da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima.

PROČITAJ:  Uskoro direktne avionske linije između Srbije i Maldiva

Ova odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije broj 76. od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu osmog dana od objavljivanja, odnosno 2. novembra 2019. godine.

O ovoj odluci izvestili su i mnogi mediji u Jermeniji, a podsećamo da je Srbija ranije ukinula vize za druge države ovog regiona, Gruziju i Azarbejdžan. Takođe drugom odlukom Srbija će konačno otvoriti ambasadu Republike Srbije u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu.

Državljanima Srbije je, još uvek, potrebna viza za ulazak u Jermeniju, a treba napomenuti da je ova odluka doneta nakon boravka predsednika Jermenije Armena Sarkisjana u Srbiji početkom oktobra ove godine.

Jermenija je kontinentalna planinska država u regionu Zakavkazja i smeštena je na raskrsnici puteva iz jugozapadne Azije i istočne Evrope, između Turske na zapadu, Gruzije na severu, Irana i azerbjedžanske enklave Nahčivan na jugu, te Azerbejdžana i defakto nezavisne Nagornokarabaške Republike na istoku.

Jermeni svoju državu ne zovu Jermenija već Hajastan. Izvorno ime za državu je Hajk, a u srednjem veku tom terminu je dodat iranski sufiks za zemlju -stan, čime je formiran današnji jermenski naziv Hajastan. Hajk, praotac svih Jermena, po legendi je bio pra-pra unuk Noja i živeo je preko 130 godina. Republika Jermenija je nekadašnja članica Sovjetskog Saveza, a danas je članica više od 40 međunarodnih organizacija.

PROČITAJ:  EES sistem biometrijske kontrole granica EU ponovo odložen

Jermenija je najstarija hrišćanska država na svetu od kada je kralj Tiridat III (Trdat) 301. godine primio hrišćanstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare