Vesti

Srbija ukinula vize državljanima Jermenije

Hram Garni u Jermeniji

Republika Srbija je ukinula vize za državljanima Jermenije Odlukom o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša.

Tako će državljani Republike Jermenije, nosioci običnih pasoša, moći da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima.

PROČITAJ:  Uskoro direktne avionske linije između Srbije i Maldiva

Ova odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije broj 76. od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu osmog dana od objavljivanja, odnosno 2. novembra 2019. godine.

O ovoj odluci izvestili su i mnogi mediji u Jermeniji, a podsećamo da je Srbija ranije ukinula vize za druge države ovog regiona, Gruziju i Azarbejdžan. Takođe drugom odlukom Srbija će konačno otvoriti ambasadu Republike Srbije u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu.

Državljanima Srbije je, još uvek, potrebna viza za ulazak u Jermeniju, a treba napomenuti da je ova odluka doneta nakon boravka predsednika Jermenije Armena Sarkisjana u Srbiji početkom oktobra ove godine.

Jermenija je kontinentalna planinska država u regionu Zakavkazja i smeštena je na raskrsnici puteva iz jugozapadne Azije i istočne Evrope, između Turske na zapadu, Gruzije na severu, Irana i azerbjedžanske enklave Nahčivan na jugu, te Azerbejdžana i defakto nezavisne Nagornokarabaške Republike na istoku.

Jermeni svoju državu ne zovu Jermenija već Hajastan. Izvorno ime za državu je Hajk, a u srednjem veku tom terminu je dodat iranski sufiks za zemlju -stan, čime je formiran današnji jermenski naziv Hajastan. Hajk, praotac svih Jermena, po legendi je bio pra-pra unuk Noja i živeo je preko 130 godina. Republika Jermenija je nekadašnja članica Sovjetskog Saveza, a danas je članica više od 40 međunarodnih organizacija.

PROČITAJ:  Digitalna šengenska viza: lakši postupak apliciranja bez nalepnica

Jermenija je najstarija hrišćanska država na svetu od kada je kralj Tiridat III (Trdat) 301. godine primio hrišćanstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.