Srbija

Stan na dan sve popularniji: Hotelijeri se nerviraju, vlasnici perionica veša trljaju ruke

Apartmani, stanovi

Oni koji imaju kuću ili stan (viška) u gradu, na raspolaganju imaju i profitabilni biznis koji se zove „stan na dan“, a za koji je samo potrebno da stan bude u savršenom redu, sa televizorom (kablovska i internet se podrazumevaju) i opskrbljen sa dovoljno posteljina i peškira, kao i jednom čajnom kuhinjom.

Prodavci nekretnina u Beogradu navode da su cene na tržištu skočile za 10 odsto, upravo zahvaljujući tome što je u gradovima stanove i kuće lako izdati na kraći period – doduše, u određenim delovima grada. Ovaj trend je vidiljiv i u drugim metropolama. Tako, u Parizu neke četvrti ostaju bez domaćeg stanovništva, a nekretnine se podređuju ukusu turista koji su zapravo jedini „stanovnici“ određenih delova grada. Stanovi se iznajmljuju uglavom preko domaćih sajtova ili preko AirBnb platforme.

U Beogradu su, u ovom smislu, privilegovane tri opštine: Vračar, Stari grad i Novi Beograd, na kojima gosti iz drugih gradova i zemalja prvo potraže smeštaj kada dođu u našu prestonicu.

– Cene su porasle apsolutno zbog povećane tražnje i kupovine stanova za tzv. iznajmljivanje na dan. To su delovi grada u kojima stranci najviše traže stanove jer su došli na par dana u Beograd – ističe agent za promet nekretninama Nebojša Bucalo za Blic.

Stan
Iznajmljivanje stanova na dan podiglo je cene na tržištu nekretnina za 10 odsto

Prednost „stanova na dan“ su to što su jeftiniji od hotela, i to značajno, činjenica da gostima pružaju veći komfor, kao i to da u njih mogu dovesti i svog kućnog ljubimca.

Vlasnici hotela i hostela se, logično, bune zbog ovog trenda jer im oduzima goste, dok stalni stanari zgrada u kojima se stanovi iznajmljuju na dan ne žele da im hodnicima šetaju nepoznate osobe, posebno ako se radi o bahatim pojedincima. Potpuno drugačije viđenje ovog unosnog biznisa imaju vlasnici perionica veša i restorana koji se bave keteringom, budući da su im „stanovi na dan“ doneli daleko više posla nego ranije.

PROČITAJ:  Airbnb ulazi na tržište podzakupa na velika vrata

Iznajmljivanje stan na dan u Vojvodini

U Novom Sadu apartman za dve osobe je 60 evra za noć, a ukoliko stan deli njih troje ili četvoro, cena raste na 85 evra, odnosno 100, za petoro ili šestoro gostiju. Prema rečima onih koji svoje stanove izdaju u Novom Sadu, posla ima, i na slobodna mesta se može računati tek od sredine novembra. To u prevodu znači da se za samo pola meseca izdavanja stana može zaraiti i do 900 evra.

Stan
U Novom Sadu apartman za dve osobe je 60 evra za noć

Cena apartmana za dve osobe u Zrenjaninu je mnogo niža i iznosi 27 evra za noć, pri čemu je boravak kućnog ljubimca besplatan. Zrenjaninci koji raspolažu nekretninama ovako mogu da zarade oko 610 evra mesečno, a manje posla, isto kao i Novosađani imaju tek od novembra.

Ruma se takođe može pohvaliti značajnim smeštajnim kapacitetima jer je poslednjih godina predstavljala odredište velikog broja građevinskih investitora. Prenoćište u apartmanu u Rumi za tri osobe je 60 evra, a za četiri 80, pa njihovi vlasnici (apartmana, ne osoba) za mesec dana zarade između 900 i 1.200 evra.

Čak i kad se u računicu vlasnika tih nekretnina ukalkulišu troškovi za režije – zarada je opet više nego solidna, jer računi za struju i komunalije ne premašuju 100-200 evra mesečno.

Apartman, stan na dan
Zrenjaninci koji raspolažu nekretninama mogu da zarade oko 610 evra mesečno

Kad je reč o perionicama veša, pranje pet kilograma veša, ili dva kompleta posteljina sa peškirima, u Novom Sadu košta 650 dinara, dok se njegova dostava, za one koji je žele, doplaćuje 300 dinara. Oni koji često koriste usluge pranja veša mogu dobiti popust do deset odsto ili besplatnu dostavu.

Perionice veša
Pranje pet kilograma veša, ili dva kompleta posteljina sa peškirima, u Novom Sadu košta 650 dinara

U manjim gradovima, posao perionica rade i nezaposlene žene koje na ovaj način dopunjuju kućni budžet, a svoje usluge pranja, štirkanja, pa i peglanja naplaćuju duplo jefitnije od tržišne cene. Mnoge od njih čak i čiste apartmane između boravka dva gosta, s tim što za to ne izdaju fiskalni račun.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare