Srbija Vesti

Sve stoji, samo turizam cveta: Najbolja turistička godina u Srbiji

Petrovaradin

Po ugledu na svetski turizam koji će ove godine, kako stvari stoje, oboriti rekord iz prošle godine, koja je proglašena za godinu sa najviše putovanja na globalnom nivou, 2018. godina će i za Srbiju biti najbolja turistička godina do sad.

Sa deviznim prilivom od turizma za koji se očekuje da će dostići iznos od 1,35 milijardi evra, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je da će ova godina, bez sumnje, biti najbolja turistička godina u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva, prvih šest meseci 2018. godine bili su odlični, a broj gostiju za 11 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, broj noćenja povećan je za 13 odsto, što je skok koji je zabeležio i devizni priliv, koji je u prvoj polovini godine iznosio 528 miliona evra.

Zemun, Beograd
Broj gostiju koji su posetili Srbiju je za 11 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine

Sve ovo ukazuje da ćemo se približiti ostvarenju ciljeva koje smo zacrtali početkom godine, a to je 3,5 miliona gostiju, od čega blizu 1,7 miliona stranaca. Projekcija obuhvata i devizni priliv oko 1,35 milijardu evra i više od 9,5 miliona noćenja.

Kada je reč o konkretnim destinacijama koje su doprinele ovakvoj turističkoj slici, Sokobanja zabeležila rekordan rast broja i gostiju i noćenja, odnosno 90 odsto veći broj dolazaka i noćenja nego što je to bilo u prethodnom periodu. Pored pet ključnih destinacija koje privlače više od 75 odsto gostiju, a to su Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zlatibor i Kopaonik, sve više dobijamo i nove turističke destinacije koje će se vrlo brzo priključiti ovoj slavnoj petorci, a Sokobanja se tome približava.

Vodopad Ripaljka, Ozren
Vodopad Ripaljka na planini Ozren, autor:, Saša Stojanovič

Ako bude ispunjeno ono što je  planirano, Donje Podunavlje je budući turistički hit. Ove godine biće završena i Ramska tvrđava, na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta, a najvećim delom biće završena i Golubačka tvrđava, za koju se očekuje da će biti dodatni sadržaj koji će, sasvim sigirno, biti interesantan, posebno za strane goste i turiste. U estetiku rekonstrukcija ovom prilikom nećemo ulaziti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare