Po ugledu na svetski turizam koji će ove godine, kako stvari stoje, oboriti rekord iz prošle godine, koja je proglašena za godinu sa najviše putovanja na globalnom nivou, 2018. godina će i za Srbiju biti najbolja turistička godina do sad.

Sa deviznim prilivom od turizma za koji se očekuje da će dostići iznos od 1,35 milijardi evra, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je da će ova godina, bez sumnje, biti najbolja turistička godina u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva, prvih šest meseci 2018. godine bili su odlični, a broj gostiju za 11 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, broj noćenja povećan je za 13 odsto, što je skok koji je zabeležio i devizni priliv, koji je u prvoj polovini godine iznosio 528 miliona evra.


Zemun, Beograd

Broj gostiju koji su posetili Srbiju je za 11 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine

Sve ovo ukazuje da ćemo se približiti ostvarenju ciljeva koje smo zacrtali početkom godine, a to je 3,5 miliona gostiju, od čega blizu 1,7 miliona stranaca. Projekcija obuhvata i devizni priliv oko 1,35 milijardu evra i više od 9,5 miliona noćenja.

Kada je reč o konkretnim destinacijama koje su doprinele ovakvoj turističkoj slici, Sokobanja zabeležila rekordan rast broja i gostiju i noćenja, odnosno 90 odsto veći broj dolazaka i noćenja nego što je to bilo u prethodnom periodu. Pored pet ključnih destinacija koje privlače više od 75 odsto gostiju, a to su Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zlatibor i Kopaonik, sve više dobijamo i nove turističke destinacije koje će se vrlo brzo priključiti ovoj slavnoj petorci, a Sokobanja se tome približava.

Vodopad Ripaljka, Ozren

Vodopad Ripaljka na planini Ozren, autor:, Saša Stojanovič

Ako bude ispunjeno ono što je  planirano, Donje Podunavlje je budući turistički hit. Ove godine biće završena i Ramska tvrđava, na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta, a najvećim delom biće završena i Golubačka tvrđava, za koju se očekuje da će biti dodatni sadržaj koji će, sasvim sigirno, biti interesantan, posebno za strane goste i turiste. U estetiku rekonstrukcija ovom prilikom nećemo ulaziti.

6Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Pratite Daljine.rs na Facebooku