Po belom svetu

Pariz postaje grad bez stanovnika

Pariz, Francuska

Pariz postaje grad bez stanovnika jer Parižani, iako zahvalni za milijarde evra koje im donose turisti i za 300.000 radnih mesta koja održava turizam, zajedno sa zvaničnicima prestonice Francuske imaju sve veće primedbe zbog ogromnog broja posetilaca koji nisu, kao ranije, smešteni u hotelima, već stanuju vrata uz vrata s građanima – u stanovima iznajmljenim preko platforme Airbnb.

Airbnb je 2012. godine nudio zakup 4.000 stanova u Parizu. Taj broj je skočio na više od 40.000 2015. godine, kada je izvršni direktor kompanije Airbnb Brajan Česki dočekan u Skupštini grada.

PROČITAJ:  Japan i Bali se bore sa prekomernim turizmom

Sada, tri godine kasnije, Airbnb nudi 65.000 stanova samo u Parizu, ali su se odnosi sa Skupštinom grada pogoršali. Zamenik gradonačelnika Pariza, Ian Brosa, odgovoran za stanovanje, kaže da je za pet godina glavni grad izgubio 20.000 stanova u kojima su živeli stanovnici Pariza, a sada su tu turisti. On ističe da to više nisu stanovi, već prikriveni hoteli.

– Airbnb je skrenuo od svog prvobitnog modela. Mi smo od podeljene ekonomije došli do ekonomije grabljivaca, s profesionalcima koji su masovno kupovali stanove, ponekad zgrade, da bi ih pretvorili u mašine za proizvodnju novca. Dakle, naša uloga je da vratimo neki red – ističe Brosa.

Parižanima je, inače, dozvoljeno da turistima iznajmljuju samo nekretnine u kojima stvarno žive, i to najviše 120 dana godišnje. Bilo koja druga nekretnina koju imaju u Parizu uopšte se ne može iznajmiti turistima, ili je barem takvo pravilo. Ne bi li uveo red na „Airbnb tržištu nekretnina“ grad Pariz je prošlog decembra tražio vlasnicima koji nude stanove za iznajmljivanje da se registruju, slično kao i Grčkoj. a sada će Airbnb izvesti na sud upravo pod optužbom da je više od 43.000 domova koji se nalaze u pariskoj ponudi na ovoj platformi ostalo neregistrovano.

Ako grad pobedi na sudu 12. juna, čak do 84 odsto stanova i kuća koji se preko Airbnb-a izdaju u Parizu može biti uklonjeno sa njihovog sajta, što znači da putnici ubuduće neće moći da ih rezervišu, dok oni sa postojećim rezervacijama možda neće moći da stupe u kontakt sa svojim nesuđenim domaćinima.

Zvaničnici su već kažnjavali Airbnb novčanim kaznama u iznosima od 1.200 do 6.200 dolara po kući – dnevno – zbog onih koji nisu imali poreski registracioni broj, pa je kompanija prošle godine na ime kazni platila 1.6 miliona dolara, a od početka ove godine je već potrošila 603.000 dolara – izjavio je zamenik gradonačelnika.

Dok turisti bezbrižno uživaju u radostima Pariza u stanovima koje iznajmljuju preko Airbnb-a, Parižanin Frank Brian koji živi na spratu iznad jednog od njih kaže da je to noćna mora.

– Želim da se odselim, ali neću jer iako sam ugrožen, ne treba ja da popustim – kaže Brajan koji živi iznad jednog stana u Parizu koji redovno iznajmljuju turisti iz celog sveta, putem internet platforme za rentiranje stanova.

Od jula 2016. godine svim vozačima automobila napravljenih pre 1997. godine nije dozvoljeno da voze po centru grada radnim danima
Turisti iz stanova iznajmljenih preko Airbnb-a postaju nepoželjni u Parizu – ili barem dok ne pređu u neki hotel

Prema njegovim rečima, već četiri godine njegove komšije prave neprekidnu galamu tokom noćnih zabava, tumaraju pijani po zgradama i prave buku u nedoba, i to u grupama i od po 15 ljudi.

Otpor „nametljivom turizmu“ na svačijem kućnom pragu u Parizu ipak još nije dostigao razmere koje ima u drugim gradovima kojima takođe teku reke posetilaca. U Veneciji i Barseloni je, primera radi, održan niz protesta. Zabrinutost u glavnim evropskim turističkim odredištima je, s druge strane, ista: masovni turizam i njegove onlajn platforme prazne centar grada od stanovnika, rasterujući ih višim cenama, većim izdacima i velikim neugodnostima.

Žak Buto, predsednik lokalne uprave centralnog pariskog Drugog arondismana, među onima je koji dižu uzbunu. Arondisman koji on nadgleda, uključujući i Muzej umetnosti Pompidu, doživeo je naglo opadanje broja stanovnika, jer je Airbnb na prepad zauzeo Pariz, s više stanova za iznajmljivanje nego u bilo kojem gradu širom sveta.

Pariz
Airbnb ima više stanova za iznajmljivanje u Parizu nego u bilo kom gradu u svetu

– Stanovništvo se u potpunosti menja – umesto onih koji su ovde bili godinama, do onih koji ovuda samo prolaze, kaže Buto.

Drugi arondisman je u poslednje četiri godine izgubio 3.000 stanovnika, što je više od 10 odsto ukupnog broja, a odselile su čitave porodice. Pošto je manje dece, škole su ukinule tri razreda.

– Ne želim da budem predsednik opštine-muzeja, to jest lepih fasada, gde ljudi prođu i odu. Važno je da gradski centri ostanu autentični i živi. Zapravo, to je ono zbog čega turisti i dolaze – napominje Buto.

Inače, Pariz ne bi bio prvi koji je proterao neregistrovane stanodavce sa ove platforme. U januaru Airbnb je sa svog sajta morao da povuče više od 3.000 nekretnina u San Francisku – što je oko 50 odsto od ukupnog broja raspoloživih – nakon čega su na normativnom planu počele da se dešavaju slične stvari, pa su tako u oblasti Bay Area domaćinima koji nisu tražili odobrenje grada ukinute sve predstojeće rezervacije.

Pariz
Parizu preti opasnost da postane grad bez stanovnika, u kojem žive samo turisti i strani investitori

Međutim, čak i uz pariske inspektore koji idu od vrata do vrata i kažnjavaju najveće prekršioce, propisi koji su na snazi u ovoj oblasti su i dalje bez efekta. Zamenik gradonačelnika Brosa se sada zalaže za opštu zabranu turističkog smeštaja u centru Parizu, tvrdeći da su vlasnici stanova i kuća u Prvom, Drugom, Trećem i Četvrtom arondismanu najviše pogođeni fenomenom Airbnb. Tim vlasnicima, kaže on, trebalo bi dozvoliti da iznajme sobu viška, ako je imaju, ali ne i ceo stan.

„Airbnb Francuska“ je u saopštenju ocenio da je predlog zamenika gradonačelnika Pariza nerealan, bez dodira sa javnim mnjenjem i bez ikakve veze sa pravnom stvarnošću“. Ta firma napominje da iznajmljivanje nekretnina preko Airbnb-a pomaže Parižanima da povećaju svoje prihode i plate troškove života povećane na mestima gde žive, u kojima već decenijama stambeni kapaciteti ne uspevaju da zadovolje potražnju.

PROČITAJ:  Akropolj ograničava broj posetilaca

Više pritiska na Airbnb i slične sajtove na internetu dolazi s novim zakonom o stanovanju koji će uskoro dobiti završni blagoslov Parlamenta Francuske. Taj zakon će uvesti velike novčane kazne za sajtove koji nude nekretnine mimo francuskih propisa. Zamenik gradonačelnika Pariza očekuje da će taj zakon biti prekretnica i da džentrifikacija Pariza nije počela sa Airbnb, ali da ju je Airbnb ubrzao.

PROČITAJ:  Airbnb promoviše smeštaje sa najboljom ocenom

Ako se to ne spreči, Parizu preti opasnost da postane grad bez stanovnika, u kojem žive samo turisti i strani investitori, mada uvek postoji alternativa: Pariz u Kini.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare