Srbija

Suveniri koji ponovo vraćaju u Srbiju: Stranci iz Srbije nose seno, kosovski vez i jastuke punjene heljdom!

liciderska srca suvenir iz srbije

Najveće očekivanje svakog turiste prilikom putovanja na određenu destinaciju jeste doživljaj, a ono što sledi jeste uspomena na taj doživljaj i želja da se on podeli sa prijateljima, bližnjima. To se čini pričom, fotografijama, filmovima i, možda najviše, suvenirima.

Suvenir sam po sebi predstavlja ono što je autentično za jedno podneblje čiju različitost ističe. To su pretežno vesele, ukrasne ili praktične “sitnice” poput privezaka, magneta, figurica, majica ili šolja. Nacionalni gurmanski specijaliteti, baš kao i suveniri, takođe promovišu ponudu jedne zemlje pa bez razmišljanja možemo navesti iz kojih zemalja potiču najbolji sirevi, pivo ili čokolada.

Postoje različita mišljenja i predlozi o tome šta kao suvenir najviše karakteriše Srbiju, pa se na tom spisku pojavljuju šljivovica, kajmak, ajvar, slatko, opanak, šajkača, frula, kao i srdačnost, gostoprimljivost ili odličan provod. Zahvaljujući sve većem broju turista koji posećuju našu zemlju i suvenirska ponuda je obogaćena, tako da gotovo svaka turistička destinacija u Srbiji ima svoj suvenir.

Suveniri iz Srbije
Zahvaljujući sve većem broju turista koji posećuju našu zemlju i suvenirska ponuda je obogaćena

Salašarska ponuda Vojvodine

Suveniri koje gosti najčešće ponesu sa sobom nakon posete Vojvodini su lutkice od kukuruzovine, oslikane tikvice, figurice tamburaša, vetrenjača i vojvođanskih kuća i proizvodi ukrašeni belim vezom. U želji da sa prijateljima podele uspomenu na najlepšu ravnicu Evrope gosti Vojvođana nikada ne odlaze bez vina sa peska i bermeta koji dopunjuju ovaj suvenirski paket.

Ručni vez sa cvetnim motivom suvenir
Ručni vez sa cvetnim motivom

Suvenirsko bogatstvo Jugoistočne Srbije

Jugoistočna Srbija, bogata arheološkim nalazištima i srednjevekovnim legendama, išarana Dunavom, plavom evropskom magistralom i osunčanim negotinskim vinogorjima, iznedrila je suvenire inspirisane šarama pirotskog ćilima (kutijice za so ili nakit, ćilimčiće magnete), Lepenskim Virom (čuveni Lepenac) i Viminacijumom, kosovskim vezom (maramice, pojasevi) ili vrećice punjene mirišljavim planinskim biljem.

Tu su i figure srednjevekovnih ratnika, grb i ključ grada Smedereva (držač za ključeve); minijaturni smederevac, 3D razglednice u duborezu sa motivima srednjevekovnih građevina, makete rečnih brodova.

Kuhinja Jugoistočne Srbije oživljava se širom sveta i dekorativnom grnčarijom – zato se među suvenirima iz ovog dela naše zemlje nalaze tepsije i đuvečarke, đuveči, šerpe, testije za vodu, bardaci za rakiju, lonci, kotlajke, činije, ukrasni ćupovi, saksije, lončići za kiselo mleko, vaze, sač..

Pirot suvenir iz Srbije
Kuhinja Jugoistočne Srbije oživljava se širom sveta i dekorativnom grnčarijom

Šumotivi Jugozapad u suvenirima

Tajnovito, šumovito i drevno lice Srbije, nalazi se na njenom jugozapadu. Suveniri najzelenijeg dela Srbije najčešće su opančići (privesci, obeleživači strana), čokanji sa rakijom (zapečaćeni pčelinjim voskom), minijature truba, taraba, slamarica, kazana za pečenje rakije, buklije, ćupčići punjeni suvim šljivama, makete taljiga i čivijaških fijakera, suveniri od drveta vezanih za seosko domaćinstvo (koš, ambar, bunar, vodenica, kuća, poljoprivredne alatke), i „živi“ suvenir – minijaturni stog pravog sena! Suvenirski jastuci punjeni ljuspicama heljde osvežavaju sećanje na prijatne zlatarske noći i čuvenu pitu od heljde.

Jedan od najčešćih suvenira iz najzelenijeg dela Srbije
Jedan od najčešćih suvenira iz najzelenijeg dela Srbije

Izraziti šarm Beograda

Jedan od najvećih izazova je odgovoriti na pitanje koji deo brze, vesele metropole poneti sa sobom? Kako u kofer upakovati uspomenu na Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu, Skadarliju, Savu i Dunav, Vinču, Avalu, Kosančićev venac, gardošku kulu?

Jedan od suvenira inspirisan Titom
Jedan od suvenira inspirisan Titom

Beogradski suveniri danas su najčešće keramički magneti sa motivima gradske istorije, privezak “Pobednik”, figurina iz Vinče, kao i oni inspirisani Nikolom Teslom, Titom, sportistima, fudbalskim klubovima (majice, privesci, šolje), keramičke tablice sa azbukom, licidersko srce (magnet, vez), figure Despota Stefana i drugih ličnosti iz beogradske istorije.

Nikola Tesla suvenir iz Srbije
Nezaobilazni Nikola Tesla

Autor teksta je vlasnica prve internet suvenirnice Vaš deo Srbije ® – www.SuveniriSrbije.com

Suveniri Srbije su prva domaća internet suvenirnica, a danas najznačajniji promoter ovog tržišnog segmenta, starih zanata i domaće radinosti. Od 2006. godine do danas Suveniri Srbije su posredno i neposredno uposlili ili doprineli poslovnom osamostaljenju nekoliko stotina proizvođača. Danas su Suveniri Srbije najveći regionalni adresar starih zanatlija i proizvođača suvenira.

U okviru projekta osnovan je i prvi regionalni besplatan info servis koji aktivno pruža informacije o uspešnom nastupu, razvoju proizvoda, konkursima i manifestacijama, ujedno umrežavajući sve aktere – proizvođače, dobavljače, kupce.

Suveniri Srbije se navode kao jedan od najznačajnijih samostalnih projekata u brendiranju Srbije i povećanju pozitivnog imidža zemlje. Saradnja je ostvarena sa više od 900 proizvođača suvenira i starih zanatlija iz cele Srbije koji finansijski prihoduju zahvaljujući radu Suvenira Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare