Vesti

Sve više incidenata na letovima jer putnici ne žele da nose maske

Oznake u avionu

Putnici koji lete avionom prave sve više problema, ali ovog puta nije u pitanju alkohol. IATA navodi da su u porastu incidenti koje prijavljuju avio-kompanije i da su uglavnom vezani za odbijanje putnika da nose maske tokom leta.

Iako je šansa za da se zarazite virusom covid-19 u avionu izuzetno niska, nošenje maski tokom leta je obavezno na svim letovima svih avio-kompanija u svetu.

PROČITAJ:  Džet leg: Umor posle letenja avionom i kako možemo da ga sprečimo?

Prema izveštaju Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA) tokom 2020. godine broj incidenata se udvostučio i avio-kompanije prijavljuju sve više incidenata. Incidenti koji su većinom posledica preusmeravanja letova ili drugih poremećaja u saobraćaju, ovog puta su zanemarljivi u odnosu na odbijanje nošenja maski.

Američka Savezna vazduhoplovna agencija (FAA) je od januara do početka oktobra zabeležila 4600 incidenata koji su u 72 odsto u vezi sa odbijanjem putnika da nose maske tokom leta, a istraga je pokrenuta u čak 849 slučajeva što je šest puta više od višedecenijskog proseka u Sjedinjenim Američkim Državama. Samo tokom jedne nedelje jedna avio-kompanija je prijavila preko hiljadu incidenata sa putnicima, dok je druga kompanija navela da je broj incidenata porastao za 55 odsto.

PROČITAJ:  Šansa zaraze korona virusom u avionu je 1 prema 27,3 miliona

Podsećamo, pre pandemije korona virusa promenjena je Tokijska konvencija kojom je omogućena primena novih pravila u slučajevima kada putnici tokom leta prave probleme. To znači da putnici koji se ponašaju neprimereno tokom leta mogu da budu procesurirani u zemlji u koju je sleteo avion nakon leta u kome je došlo do incidenta.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jelena

Otkad je počela pandemija, nerado putujem bilo gde. Ali kada moram, u obzir dolaze samo čarter kompanije koje imaju „privatne letove za grupe“. Sve ostalo isuviše rizično.

Lea

Ljudi su generalno neozbiljni u ovoj situaciji, svi da obrate paznju na neko vreme, ovo bi sve proslo