Vesti

Sve više incidenata na letovima jer putnici ne žele da nose maske

Oznake u avionu

Putnici koji lete avionom prave sve više problema, ali ovog puta nije u pitanju alkohol. IATA navodi da su u porastu incidenti koje prijavljuju avio-kompanije i da su uglavnom vezani za odbijanje putnika da nose maske tokom leta.

Iako je šansa za da se zarazite virusom covid-19 u avionu izuzetno niska, nošenje maski tokom leta je obavezno na svim letovima svih avio-kompanija u svetu.

PROČITAJ:  Džet leg: Zašto osećamo umor posle letenja avionom i kako možemo da ga sprečimo?

Prema izveštaju Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA) tokom 2020. godine broj incidenata se udvostučio i avio-kompanije prijavljuju sve više incidenata. Incidenti koji su većinom posledica preusmeravanja letova ili drugih poremećaja u saobraćaju, ovog puta su zanemarljivi u odnosu na odbijanje nošenja maski.

Američka Savezna vazduhoplovna agencija (FAA) je od januara do početka oktobra zabeležila 4600 incidenata koji su u 72 odsto u vezi sa odbijanjem putnika da nose maske tokom leta, a istraga je pokrenuta u čak 849 slučajeva što je šest puta više od višedecenijskog proseka u Sjedinjenim Američkim Državama. Samo tokom jedne nedelje jedna avio-kompanija je prijavila preko hiljadu incidenata sa putnicima, dok je druga kompanija navela da je broj incidenata porastao za 55 odsto.

PROČITAJ:  Šansa zaraze korona virusom u avionu je 1 prema 27,3 miliona

Podsećamo, pre pandemije korona virusa promenjena je Tokijska konvencija kojom je omogućena primena novih pravila u slučajevima kada putnici tokom leta prave probleme. To znači da putnici koji se ponašaju neprimereno tokom leta mogu da budu procesurirani u zemlji u koju je sleteo avion nakon leta u kome je došlo do incidenta.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

komentara

  • Otkad je počela pandemija, nerado putujem bilo gde. Ali kada moram, u obzir dolaze samo čarter kompanije koje imaju “privatne letove za grupe”. Sve ostalo isuviše rizično.

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.