Saveti za putovanja Vesti

Ako pravite probleme tokom leta avionom nagrabusili ste

Problemi tokom leta

Promenama Tokijske konvencije omogućena primena novih pravila u slučajevima kada putnici tokom leta prave probleme. Međunarodni sporazum koji reguliše postupanje u slučaju problematičnih putnika biće uskoro promenjen što će omogućiti efikasnije delovanje protiv njih.

Tokijska konvencija iz 1963. koju je potpisalo 186 zemalja daje pravnu jurisdikciju u slučaju neprimerenog i problematičnog ponašanja putnika državi u čijem se registru nalazi avion u kome se dogodio incident, piše portal Aviatica.

Ovakva pravila, na primer, znače da je u slučaju pijanog putnika koji pravi probleme na letu američke aviokompanije od nekog grada u SAD do Evrope, nadležan sud u Americi. Putnik može biti priveden po sletanju u Evropu, ali ne može biti procesuiran već to može da uradi samo nadležni američki sud pošto je avion registrovan u toj zemlji.

Zbog takvih pravila nije moguće efikasno kažnjavanje problematičnih putnika. Čak 60 posto svih problematičnih putnika prođe nekažnjeno zbog ovog pravila. Iako prema najnovim istraživanjima na ovu temu ima manje incidentata, oni su značajno teži i ozbiljniji, pa je adekvatan pravni odgovor preko potreban kako bi se smanjio rizik.

„Svi koji lete imaju pravo na bezbrižan i miran let, na kome neće biti uznemireni ili povređeni nečijim neprihvatljivim ponašanjem“, kaže Aleksandar de Žunijak, generalni direktor Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja, IATA.

Prema pravilima ICAO, Međunarodne agencije civilnog vazduhoplovstva Ujedinjenih nacija, bilo je potrebno da 22 zemlje ratifikuju usvojene amandmane na Tokijsku konvenciju, kako bi se pravila kažnjavanja promenila. Prošle nedelje je to uradila Nigerija, kao 22. zemlja, čime su stvoreni uslovi za primenu novih pravila i to već od 1. januara 2020.

Putovanje avionom: Šta treba znati pre i tokom leta

Preporučujemo  EU Digitalni zeleni sertifikat spreman za preuzimanje

Prema njima putnici koji se ponašaju neprimereno tokom leta, mogu da budu procesurirani u zemlji u koju je sleteo avion nakon leta u kome je došlo do incidenta.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.