Vesti

Tesla u Grčkoj planira mrežu brzih punjača za električna vozila

Tesla

Vožnja električnog automobila u Grčkoj biće lakša uz mrežu brzih punjača čije postavljanje planira kompanija Tesla.

Prema pisanju grčkog lista Ethnos, rukovodioci kompanije Tesla razgovaraju sa grčkim vlastima o svojim planovima da uključe zemlju u mega-projekat za izgradnju superpunjača vozila duž već postojeće rute koja počinje u Portugalu i završava u Turskoj.

Menadžeri kompanije Ilona Maska (Elon Musk) su već bili u Atini i imali su sastanke sa vladinim zvaničnicima, kao i sa regulatornim i upravnim vlastima.

Danas Teslin električni automobil može da putuje, na primer, od Napulja u Italiji do Osla u Norveškoj, putem koji je pokriven brzim punjačima.

Međutim, najveća pojedinačna ruta u Evropi na kojoj postoji mreža brzih punjača, koju su osmislili u Tesli, počeće u Portugaliji, a zatim će proći kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju i nastaviti prema Grčkoj. U Grčkoj će put punjačima biti pokriven od Patre do Atine, preko Soluna i Aleksandropulisa i konačno će završiti u Turskoj.

Planirana mreža brzih elektro punjača u Grčkoj
Planirana mreža brzih elektro punjača u Grčkoj

Ukupna evropska mreža električnih punjača od Portugalije do Turske iznosi otprilike 4.800 kilometara (2.986 milja), a planirano je da bude instalirano ukupno 1.500 električnih punjača na oko 250 mesta za punjenje. Vrednost investicija za 1.500 stanica za brzo punjenje duž čitave rute dostići će 60-70 miliona evra, dok će cena za samu grčku mrežu, ako na kraju bude ostvarena, dostići 10 miliona evra.

Pošto se trenutno pregovara sa grčkom vladom kao i sa regulatornim telima, odnosno utvrđuju se tehnički uslovi za postavljanje punjača, da li će se ovaj plan kompanije Tesla ostvariti videćemo u narednim mesecima. Naime, Grčke vlasti su izuzetno zainteresovane da privuku investicije i promovišu tzv. čistiji saobraćaj i ohrabruju kompaniju Tesla da nastavi sa projektom.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva zaštite životne sredine i energetike rekao je da Atina nastoji da ubedi rukovodioce Tesle da daju zeleno svetlo za integraciju grčke rute u projekat. „Razgovori napreduju i pružili smo praktična rešenja, ali i garanciju da ćemo krenuti brzo i odlučno“, izjavio je ovaj zvaničnik za Etnos.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare