Vesti

Tesla u Grčkoj planira mrežu brzih punjača za električna vozila

Tesla

Vožnja električnog automobila u Grčkoj biće lakša uz mrežu brzih punjača čije postavljanje planira kompanija Tesla.

Prema pisanju grčkog lista Ethnos, rukovodioci kompanije Tesla razgovaraju sa grčkim vlastima o svojim planovima da uključe zemlju u mega-projekat za izgradnju superpunjača vozila duž već postojeće rute koja počinje u Portugalu i završava u Turskoj.

Menadžeri kompanije Ilona Maska (Elon Musk) su već bili u Atini i imali su sastanke sa vladinim zvaničnicima, kao i sa regulatornim i upravnim vlastima.

Danas Teslin električni automobil može da putuje, na primer, od Napulja u Italiji do Osla u Norveškoj, putem koji je pokriven brzim punjačima.

Međutim, najveća pojedinačna ruta u Evropi na kojoj postoji mreža brzih punjača, koju su osmislili u Tesli, počeće u Portugaliji, a zatim će proći kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju i nastaviti prema Grčkoj. U Grčkoj će put punjačima biti pokriven od Patre do Atine, preko Soluna i Aleksandropulisa i konačno će završiti u Turskoj.

Planirana mreža brzih elektro punjača u Grčkoj
Planirana mreža brzih elektro punjača u Grčkoj

Ukupna evropska mreža električnih punjača od Portugalije do Turske iznosi otprilike 4.800 kilometara (2.986 milja), a planirano je da bude instalirano ukupno 1.500 električnih punjača na oko 250 mesta za punjenje. Vrednost investicija za 1.500 stanica za brzo punjenje duž čitave rute dostići će 60-70 miliona evra, dok će cena za samu grčku mrežu, ako na kraju bude ostvarena, dostići 10 miliona evra.

Pošto se trenutno pregovara sa grčkom vladom kao i sa regulatornim telima, odnosno utvrđuju se tehnički uslovi za postavljanje punjača, da li će se ovaj plan kompanije Tesla ostvariti videćemo u narednim mesecima. Naime, Grčke vlasti su izuzetno zainteresovane da privuku investicije i promovišu tzv. čistiji saobraćaj i ohrabruju kompaniju Tesla da nastavi sa projektom.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva zaštite životne sredine i energetike rekao je da Atina nastoji da ubedi rukovodioce Tesle da daju zeleno svetlo za integraciju grčke rute u projekat. “Razgovori napreduju i pružili smo praktična rešenja, ali i garanciju da ćemo krenuti brzo i odlučno”, izjavio je ovaj zvaničnik za Etnos.

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.