Vesti

Trećina pilota u Pakistanu ima lažne dozvole za letenje

Avion

Više od 30 odsto civilnih pilota u Pakistanu ima lažne dozvole i nisu kvalifikovani za letenje, otkrio je državni ministar vazduhoplovstva Pakistana.

Obraćajući se pakistanskoj Nacionalnoj skupštini, Gulam Sarvar Kan je rekao da 262 pilota u Pakistanu „nisu sama polagala ispit“ i platili su nekom drugom da ispit položi u njihovo ime. „Oni nemaju iskustva sa letenjem“, rekao je Kan.

PROČITAJ:  Pakistan otvara vrata za turizam i putovanja, evo šta ova zemlja ima da ponudi

Pakistan ima 860 aktivnih pilota koji opslužuju njegove domaće avio-kompanije – uključujući vodeću kompaniju Pakistan International Airlines (PIA) – kao i brojne međunarodne prevoznike.

PROČITAJ:  Strah od letenja avionom i kako ga prevazići: Ne, avion neće pasti

Avio-kompanija PIA je prizemljila sve svoje pilote koji poseduju lažne licence, a odluka je odmah stupila na snagu.

„PIA priznaje da lažne dozvole nisu samo pitanje PIA-e već cele pakistanske avio-industrije“, rekao je portparol Abdulah Kan i dodao da neki od lažnih pilota lete i za strane avio-kompanije.

22. maja, avion PIA srušio se u Karačiju usmrtivši sve, osim dvoje putnika i članova posade. Preliminarni izveštaj o incidentu predstavljen je u sredu. Prema izveštaju, piloti su ćaskali o korona virusu i više puta ignorisali upozorenja kontrolora letenja pre nego što je avion udario u stambenu zonu u blizini aerodroma.

PROČITAJ:  Kako se postaje pilot: Od nule do... sledeće nule

Prema Kanu, kontrolori letenja su tri puta rekli pilotima da je avion previsok i da ne pokušavaju da sa sletanjem „ali kapetan nije obraćao nikakvu pažnju na ova uputstva“.

Kan nije pojasnio jesu li dva pilota u letu PK 8303 posedovala lažne licence.

Ukoliko želite da postanete pilot, ali onaj pravi sa licencom, Daljine.rs su pisale o tome.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare