Vesti

Turističke agencije u slučaju bankrota moraju da realizuju aranžmane

Plaža i more

Turističke agencije, ukoliko se ispisuju iz registra, dužne su da sve ugovorene aranžmane realizuju, rekao je direktor Yute Aleksandar Seničić.

Do danas je osam turističkih agencija zatražilo ispis iz registra organizatora putovanja, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a Seničić ističe da do sada nema informacija da će te agencije prestati da rade.

„Zakon omogućava, da privredno društvo ostane da radi normalno kao posrednik u turističkim uslugama. Moći će samo da prodaju tuđe aranžmane, a ne da ih proizvode“, izjavio je Senčić za Tanjug i dodao da će ove agencije imati obavezu da realizuju putovanja po zamenskim vaučerima, kada putnici budu hteli i to bude bilo moguće.

Plaža, putovanja
Uživanje u zamenskom putovanju

Podsećamo, Vlada Srbije donela je uredbu o zamenskim putovanjima tzv. vaučerima, kojima putnici koji su ranije uplatili aranžmane mogu da izaberu nov aranžman koji će se realizovati do 31. decembra 2021. godine.

„Ne treba unapred pričati da li će bankrotirati. Svakako je situacija jako teška ali bitno je da putnici znaju da zamenski vaučeri imaju pokriće u osnovnim polisama osiguranja koje svaki organizator putovanja mora da poseduje“, rekao je Seničić i dodao da u zavisnosti od veličine agencije i broja putnika, polise se kreću od 200.000 do 400.000 evra.

Prema njegovim rečima ukoliko ipak dođe do nekog bankrota turističkih agencija putnici će biti upućeni na osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu osiguranja.

U registru organizatora putovanje je trenutno više od 480 agencija, a procenjuje se da je trenutno na tržistu oko 350.000 vaučera za zamenska putovanja.

Budućnost turizma je neizvesna

Pandemija virusa korone je ceo turistički sektor u svetu bacio na kolena, a tako stanje je i u Srbiji. Granice su zatvorene i ne zna se kada će se otvoriti. Prema rečima Senčića u turizmu smanjuju troškovi gde god je moguće, ali je problem što se ne vidi perspektiva jer se ne zna do kada će sve ovo trajati pa se turizam nalazi u delikatnijoj situaciji nego 99 odsto delatnosti.

„Mere podrške države date su kompetnoj privredi a tako i turističkim agencijama. Mi se i dalje nadamo da će sa formiranjem nove Vlade Srbije prepoznati problem koji imamo i značajan broj zaposlenih koji još uvek radi u ovom sektoru i da ćemo kroz neke ciljane, selektivne mere ipak pomoći ovom sektoru privrede da opstane“, ističe direktor YUTA-e i dodaje da ako podrška izostane pre svega male agencije – subagenti koji prodaju aranžmane neće moći da prežive, a tu je zaposleno oko 2.500 radnika.

Plaža
Volimo more i rado ga se sećamo

Zamenska putovanja spasila velike agencije

Senčić navodi da sa zamenskim putovanjima, čak i da neko od njih propadne, biće manja šteta nego da ne postoje.

„Veće agencije sigurno neće propasti sve. Bez obzira na insinuacije ali da nije zamenskih vaučera sve agencije bi do danas propale. A i putnici teško da bi naplatili tako veliki iznos ođednom od osiguranja“, kaže on i dodaje da nijedna od osam agencija koje su podnele zahtev za ispis iz registra nisu članice Yute.

Prema njegovim saznanjima jedna agencija iz Niša koja nije iz Yute do sada je proglasila bankrot, jer je vlasnik umro od korona virusa i kaže da su osiguravači sada preuzeli kako bi videli okolnosti zbog kojih je ta agencija u bankrotu.

Samo su Turska i Egipat letnje destinacije

Senčić kaže da trenutno samo dve letnje prekogranične destinacije rade uslovno rečeno normalno.

PROČITAJ:  Turska zbog malog priliva od turizma srlja u finansijsku provaliju

„Samo Egipat i Turska, iako je i tu ostvarenje oko 30 odsto od planiranog. U ukupnom broju planiranih putnika to je između 5 i 5,5 odsto plana“, zaključuje direktor YUTA.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare