Vesti

Zamenska putovanja: Vaučeri za putovanja – može, ali ne mora

Žurka na plaži

Vlada je usvojila uredbu kojom uređuje dobijanje zamenskog putovanja tzv. vaučera umesto novca za uplaćene aranžmane. Ovom uredbom je predviđeno da putnik može da zaključi novi ugovor o realizaciji putovanja (vaučer) kojim će se stari ugovor staviti van snage. Ako može, znači da ne mora, odnosno da putnik nije u obavezi da zaključi ovaj ugovor, kao što ni turistička agencija nije obavezna da putniku ponudi zamensko putovanje.

Kao što je bilo najavljeno, „Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2“, konačno je usvojena i njome se uređuje poseban način i uslovi pod kojima se može dati ponuda za korišćenje zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Putnik može da zaključi novi ugovor sa agencijom, ali ne mora

Tako, turistička agencija kao organizator putovanja može putniku da ponudi zamensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje koje je u celosti ili delimično uplaćeno zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, a koje je otkazano ili nerealizovano u periodu vanrednog stanja ili kasnije usled okolnosti koje su prouzrokovane bolešću COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Prema definiciji iz uredbe, tzv. vaučer odnosno zamensko putovanje je novo turističko putovanje, kojim se zamenjuje nerealizovano turističko putovanje, koje je u celosti ili delimično uplaćeno od strane putnika, koje se realizuje na istoj ili drugoj destinaciji i čija vrednost nije niža od prodajne cene ili iznosa koji je putnik uplatio za nerealizovano putovanje.

  Putovanja i turizam nakon pandemije: gde će se putovati, kako i po kojoj ceni

Ukoliko se zamensko putovanje realizuje na drugoj destinaciji, pre zaključenja novog ugovora o organizovanju putovanja organizator putovanja, odnosno posrednik u prodaji turističkog putovanja (subagent odnosno posrednik), pribavlja pisanu saglasnost putnika.

Vrednost vaučera ne sme biti niža od vrednosti nerealizovanog putovanja

Ako turistička agencija kao organizator putovanja putniku da ponudu za korišćenje zamenskog putovanja, koja naročito sadrži ime i prezime putnika i iznos, ta ponuda za zamensko vaučer putovanje ne može biti po vrednosti niža od prodajne cene ili iznosa koji je putnik uplatio za nerealizovano putovanje, datum izdavanja, period važenja ponude, kao i podatak da je za zamensko putovanje obezbeđena garancija putovanja.

  Kada ćemo moći da putujemo i da li je leto izgubljeno

Ovu ponudu turistička agencija kao organizator putovanja daje za nerealizovano putovanje bez obzira da li je putovanje kupljeno kod organizatora putovanja (turističke agencije) ili kod posrednika (subagenta), a ovu ponudu putniku uručuje organizator putovanja ili posrednik, preko koga je kupljeno nerealizovano turističko putovanje, u pisanoj formi neposredno ili elektronskim putem.

Zaključuje se novi ugovor o organizaciji putovanja

Pre realizacije zamenskog putovanja agencija kao organizator putovanja, odnosno posrednik, sa putnikom, na propisan način, zaključuje novi ugovor o organizovanju putovanja, uz storniranje prethodnog (termin iz uredbe, prim. aut), a novi ugovor o zamenskom putovanju sadrži i broj izdate garancije putovanja za slučaj insolventnosti i radi naknade štete.

par, putovanje
Kada smo uplatili putovanje bili smo mladi i slobodni, a sada imamo dvoje dece i koristimo zamensko putovanje iz februara 2020. godine

Ova ponuda čini sastavni deo novog ugovora o organizovanju putovanja, a na novi ugovor u delu roka za realizaciju, kao i u delu roka za povraćaj uplaćenih sredstava, primenjuju se odredbe ove uredbe.

Do kada se može iskoristiti zamensko putovanje

Zamensko putovanje putnik može da iskoristi u periodu od jedne godine od dana uručenja ponude, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazao zamensko putovanje, organizator putovanja je dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od isteka roka odnosno 31. decembra 2021. godine.

U Uredbi se ističe da se mogućnost izdavanja ponude na zamensko putovanje, pod uslovima iz uredbe odnosi se i na izlete.

Domet uredbe o zamenskim putovanjima

Intencija Vlade Srbije je da ovom uredbom zaštiti turističke agencije koje su u teškoj krizi, s tim što je ovo ad hoc rešenje koje nismo sigurni da ima jasno uporište u odsnosnom zakonu, jer je jasno naznačeno da je doneta „u vezi sa Zakonom o turizmu“. Mišljenja smo da ako se već želelo doći do univerzalnog rešenja za problem uplaćenih turističkih aranžmana, to je moralo da se reši posebnim zakonom koji bi uređivao samo ovu oblast i ovaj „problem“.

Takođe, ako se već ova situacija želela rešiti uredbom, njome bi trebalo bolje urediti podsticaje u zamenskim putovanjima. Ovako samo ostaje da „ponuda za zamensko putovanje ne može biti niža od prodajne cene iznosa koje je putnik uplatio za nerealizovano putovanje“, ali i to je nešto.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je nedavno da je do 15. marta rezervisano 240.000 turističkih aranžmana. Od tog broja 10.000 se odnosi na Italiju kojoj je uplaćeno tri miliona evra, dok je ukupna vrednost svih rezervisanih aranžmana je oko 150 miliona evra. Najveći deo od toga se odnosi na Grčku, Tursku i Egipat, a manji na Španiju, Italiju, Crnu Goru i Bugarsku.

  Lonely Planet u teškoj krizi: gasi se čuveni magazin

Seničić je rekao da godišnje iz Srbije na Palma de Majorci letuje od 8.000 do 10.000 građana. Od 900.000 naših sugrađana, koliko se godišnje odmara u Grčkoj, 100.000 je u hotelima gde dan košta više od 100 evra. Kada se sve svede, jasno je koliku štetu trpe agencije, ali i putnici.

Da su turističke agencije u krizi govori i podatak da je do sada jedna petina svih agencija u regionu bakrotiralo.

Šta ako putnik ne zaključi novi ugovor

Ovom uredbom je jasno rečeno da turistička agencija može ponuditi novi ugovor putniku. Isto tako putnik može potpisati nov ugovor o zamenskom putovanju koje je do skora nazivano „vaučer“. Međutim, ukoliko ugovor o zamenskom putovanju ne bude zaključen jasno je da je na snazi stari ugovor na koji se odnosi Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obligacionim odnosima.

  Grčka uskoro objavljuje mere za dolaske turista i podsticaj turizmu

Ukoliko putnik želi povraćaj svog novca za uplaćeni nerealizovani aranžman, trebalo bi da ga dobije. Ukoliko, pak, ne bude izvršen povraćaj novca mogao bi ga zatražiti sudskim putem. Problem nastaje ukoliko turistička agencija ode u stečaj, a tada sigurno neće biti ništa ni od novca ni od putovanja, a osiguranja turističkih agencija ne pokrivaju ovakve slučajeve.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Booking.com

Jedan komentar

  • Agencija ne može da ponudi po vrednosti zamensko putovanje niže od prodajne cene ili cene koju je putnik platio,a da li može (agencija) da za isto zamensko putovanje traži višu cenu od cene koju je putnik platio,od tada prodajne cene? Niko nije dao odgovor na to! Da li ga „daljine“ znaju?

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.