Vesti

Turistički vodiči apeluju za pomoć države

Turistički vodič

Turistički vodiči su još jednom apelovali za hitnu pomoć turističkom sektoru i održali su u petak 18. septembra peti po redu „Javni čas“ odakle su apelovali za pomoć turističkoj industriji i javnom prevozu u drumskom saobraćaju, ukazujući da su se ti sektori našli u veoma teškom položaju usled krize izazvane pandemijom Covid-19.

Član Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije Jelena Stanković rekla za Tanjug je da performansom u Pionirskom parku u Beogradu, petim po redu od jula, želeli da ukažu na težak položaj u kojem se našla ova grana, naročito turistički vodiči koji praktično zbog celokupne situacije ne mogu da rade, odnosno nemaju posla.

„Želimo i da skrenemo pažnju javnosti koliko je važna profesija licenciranog turističkog vodiča, a još nismo svi dobili očekivanu pomoć naročito kolege koje su angažovane na privremenim i povremenim poslovima, honorarnim i autorskim ugovorima, a ima ih oko 300″, rekla je Stanković na skupu.

Ona je navela da je situacija u sektoru turizma šarolika i da je tako 300 turističkih vodiča ostalo bez paketa pomoći države koji obuhvataju isplatu minimalaca i odlaganje poreza i doprinosa na zarade.

Stanković je rekla i da je bilo razgovora sa predstavnicima Ministarstva trgovine i turizma o tome i da očekuju da će se taj proces ubrzati i uskoro uslediti konkretniji razgovori oko pomoći i navela da je zakonski omogućeno da turistički vodiči mogu da rade kao samostalni preduzetnici, zatim da rade u turističkim agencijama kao stalno zaposleni ili u drugim firmama, a da povremeno rade kao vodiči.

PROČITAJ:  Kako se postaje turistički vodič: Vodič za buduće turističke vodiče i pratioce

Ukazala je i da ima dosta licenciranih vodiča, ali se ne bave svi tim poslom. Ističe da mnoge kolege odlaze da rade u kol centrima i na sličnim poslovima i da ne znaju da li će se vraćati primarnoj profesiiji.

Stanković kaže da je poslednjih godina svaka turistička sezona bila bolja od prethodne i da je naročito 2019. godina bila rekordna, a i za ovu su, pre pandemije postojala velika očekivanja.

Aleksandar Jablanović iz udruženja rekao je da su turistički vodiči praktično ostali bez posla zbog celokupne situacije i da je finansijska situacija veoma teška.

„Počinju da se javljaju male naznake da će biti bar nešto posla, ali to su sada jedna tura mesečno ili jednodnevni izlet, ali to je za sada jako mali broj“, izjavio je Jablanović za Tanjug.

Turistički vodiči su na skupu podsetili i na ono što je deo njihovog posla, a to su priče o ličnostima koje su stvarale državu, bitnim istorijskim događajima, zgradama, političkim odlukama, sportskim uspesima naših timova na svetskim i evropskim takmičenjima…

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare