Vesti

Kamenički vis kod Niša uskoro ponovo postaje skijalište

Selo Kamenica i Kamenički vis u pozadini, foto: Dragoljub Zdravković / Wikimedia

Kamenički vis, niško izletište na planini Kalafat, moglo bi ponovo da postane skijalište, rečeno je na nedavnom sastanku opštinskih čelnika i JP Srbija šume.

Na sastanku predsednice niške Gradske opštine Pantelej, Nataše Stanković, resornog većnika, Zorana Ignjatovića i stručnog tima JP Srbijašume – Šumsko gazdinstvo Niš, koji je predvodio zamenik direktora Darko Zarev, razgovaralo se o operativnim dogovorima oko predstojeće saradnje i zajedničkih aktivnosti u obostranom i širem interesu zajednice, navodi se u saopštenju.

PROČITAJ:  Snega na planinama biće sve manje: Ugrožena skijališta u Evropi zbog zima bez snega

Reč je prvenstveno o institucionalnom posredovanju Opštine Pantelej oko obezbeđivanja projektne dokumentacije za rekonstrukciju dotrajalog mosta u Oreovcu, neophodne za nesmetan promet mehanizacije Šumskog gazdinstva i normalno odvijanje saobraćaja u ovom selu, duž čitavog puta do čuvenog paraglajding poletišta Višegrad stene kao jednog od najatraktivnijih opštinskih lokaliteta i strateško-razvojnih prioriteta niške Opštine Pantelej.

Tako bi, na osnovu projektne dokumentacije, JP Srbijašume finansirale rekonstrukciju mosta u Oreovcu već početkom naredne građevinske sezone, a pridruženim sredstvima sa nivoa resornih ministarstava sagledava se mogućnost konačne izgradnja pristupnog puta do poletišta u susret međunarodnim paraglajding takmičenjima, koja su zbog korone odložena za narednu godinu.

Kako se ističe, u znak dobre saradnje i uzajamne podrške, Šumsko gazdinstvo u Nišu bi iz svojih resursa pomoglo obnovu izletničkog mobilijara na Kameničkom visu i dopunilo sadržaje na izletištu Dabilo, a takođe, u svojstvu upravljača šumskim dobrima, podržalo Opštinu Pantelej u procesu ponovnog uspostavljanja skijališta na Kameničkom visu.

PROČITAJ:  Pršti, pršti bela staza od veštačkog snega: Skijanje u doba globalnog otopljavanja

Dogovorene su i zajedničke akcije pošumljavanja izletničkih i drugih prostora na području GO Pantelej.

Kamenički vis je omiljeno jednodnevno izletište Nišlija koje je udaljeno od Niša 14 kilometara i smešten je na ograncima Svrljiških planina, iznad sela Kamenica po kome je i dobilo ime. Prvobitni naziv Kameničkog visa je bio Kamenita glava. Na samom visu nalazi se prostrana zaravan okružena šumom, sa koje se pruža dobar pogled na Niš i nišku kotlinu.

Nalazi se na nadmorskoj visini između 750 i 800 metara, a zemljište je blago formirano i pokriveno niskim šumskim rastinjem. Na severnoj strani Kameničkog visa nalazi se Studeni kladenac koji je jedini izvor vode na ovom području.

Na severnoj strani visa izgrađena je ski staza dužine 350 metara, staza za sankanje i dva manja ski lifta koja trenutno nisu u funkciji. Na Kameničkom visu je sedamdesetih godina izgrađeno turističko naselje “Šumski cvet” sa dvadeset jednim bungalovom.

Naslovna fotografija: Dragoljub Zdravković / Wikimedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo