Vesti

Kamenički vis kod Niša uskoro ponovo postaje skijalište

Selo Kamenica i Kamenički vis u pozadini, foto: Dragoljub Zdravković / Wikimedia

Kamenički vis, niško izletište na planini Kalafat, moglo bi ponovo da postane skijalište, rečeno je na nedavnom sastanku opštinskih čelnika i JP Srbija šume.

Na sastanku predsednice niške Gradske opštine Pantelej, Nataše Stanković, resornog većnika, Zorana Ignjatovića i stručnog tima JP Srbijašume – Šumsko gazdinstvo Niš, koji je predvodio zamenik direktora Darko Zarev, razgovaralo se o operativnim dogovorima oko predstojeće saradnje i zajedničkih aktivnosti u obostranom i širem interesu zajednice, navodi se u saopštenju.

PROČITAJ:  Snega na planinama biće sve manje: Ugrožena skijališta u Evropi zbog zima bez snega

Reč je prvenstveno o institucionalnom posredovanju Opštine Pantelej oko obezbeđivanja projektne dokumentacije za rekonstrukciju dotrajalog mosta u Oreovcu, neophodne za nesmetan promet mehanizacije Šumskog gazdinstva i normalno odvijanje saobraćaja u ovom selu, duž čitavog puta do čuvenog paraglajding poletišta Višegrad stene kao jednog od najatraktivnijih opštinskih lokaliteta i strateško-razvojnih prioriteta niške Opštine Pantelej.

Tako bi, na osnovu projektne dokumentacije, JP Srbijašume finansirale rekonstrukciju mosta u Oreovcu već početkom naredne građevinske sezone, a pridruženim sredstvima sa nivoa resornih ministarstava sagledava se mogućnost konačne izgradnja pristupnog puta do poletišta u susret međunarodnim paraglajding takmičenjima, koja su zbog korone odložena za narednu godinu.

Kako se ističe, u znak dobre saradnje i uzajamne podrške, Šumsko gazdinstvo u Nišu bi iz svojih resursa pomoglo obnovu izletničkog mobilijara na Kameničkom visu i dopunilo sadržaje na izletištu Dabilo, a takođe, u svojstvu upravljača šumskim dobrima, podržalo Opštinu Pantelej u procesu ponovnog uspostavljanja skijališta na Kameničkom visu.

PROČITAJ:  Veštački sneg - Skijanje u doba globalnog otopljavanja

Dogovorene su i zajedničke akcije pošumljavanja izletničkih i drugih prostora na području GO Pantelej.

Kamenički vis je omiljeno jednodnevno izletište Nišlija koje je udaljeno od Niša 14 kilometara i smešten je na ograncima Svrljiških planina, iznad sela Kamenica po kome je i dobilo ime. Prvobitni naziv Kameničkog visa je bio Kamenita glava. Na samom visu nalazi se prostrana zaravan okružena šumom, sa koje se pruža dobar pogled na Niš i nišku kotlinu.

Nalazi se na nadmorskoj visini između 750 i 800 metara, a zemljište je blago formirano i pokriveno niskim šumskim rastinjem. Na severnoj strani Kameničkog visa nalazi se Studeni kladenac koji je jedini izvor vode na ovom području.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Na severnoj strani visa izgrađena je ski staza dužine 350 metara, staza za sankanje i dva manja ski lifta koja trenutno nisu u funkciji. Na Kameničkom visu je sedamdesetih godina izgrađeno turističko naselje „Šumski cvet“ sa dvadeset jednim bungalovom.

Naslovna fotografija: Dragoljub Zdravković / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare