Vesti

Turizam Grčke i Italije u velikim gubicima

Turisti, turizam, masovni turizam

Turizam je najpogođenija grana privrede zbog pandemije, a veliki gubitnici su Grčka i Italija. Iako stručnjaci predviđaju da će gubici biti manji kako virus Covid-19 bude jenjavao, kako sada stoje stvari, ova godina je izgubljena za turizam.

Iako je prethodnih godina Grčka beležila rekordne posete turista, a u 2019. godini apsolutni rekord, prema izveštaju izveštaju kompanije Ernst & Young, takav rezultat neće moći ponovo da postigne u narednih pet godina.

Prošle godine Grčku je posetilo rekordnih 34,4 miliona turista, a u izveštaju se navodi da će ovakav rezultat ova država ostvariti tek 2025. godine, ako stvari ostanu kakve jesu. Podsećamo, 2018. godine Grčku je posetilo 30,3 miliona turista.

To znači da će Grčka samo ove godine ostvariti pad prihoda od 10 milijardi evra. Ovo je značajan gubitak ako se uzme u obzir da turizam u Grčkoj dopinosi, odnosno, doprinosio je sa preko 20 odsto u BDP-u, i da je Grčka jedna od država koja izuzetno zavisi od turizma.

Tako, grčki prihodi od turizma mogli bi da padnu sa 18 milijardi evra, koliko je ostvareno prošle 2019. godine, na 8,9 milijardi u 2020. godini, dok će hoteli u Grčkoj zabeležiti pad prometa od 4,46 milijardi evra manje nego prošle godine. Procenjuje se da će 1,2 milijarde evra izgubiti privatni apartmanski smeštaji.

Apartmani Grčka
Procenjuje se da će vlasnici apartmana u Grčkoj imati gubitak od 1,2 milijarde evra

Istraživanje kompanije EY zasnovano je na pretpostavci da će ove godine Grčku posetiti 14,5 miliona turista, a 2024. godine njih 24,8 miliona.

Ovaj gubitak u oblasti turizma je veći od italijanskog u kome turizam dopirnosi sa 13 odsto i koja očekije najveći pad prihoda od turizma u poslednjih 20 godina.

Italijanski The Local prenosi izveštaj Centra za turističke studije iz Firence u kome se navodi da bi gubitak sektora turizma u Italiji ove godine mogao dostići 3,2 milijarde evra.

PROČITAJ:  Grčki TAG uređaj za plaćanje putarine i naručivanje na adresu u Srbiji
Gubitak italijanskog turizma je „samo“ 3,2 milijarde evra, ali treba sačekati kraj godine

Italiju je u 2018. godini posetilo je preko 60 miliona turista, ali ove godine očekuje se oko 56 miliona noćenja, što bi bio najgori rezultat još od 1998. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare