Vesti

Turizam u Italiji zbog COVID-19 vratio se na nivo iz vremena Hladnog rata

Obelisk Agonale

Zbog pandemije virusa Covid-19 turizam u Italiji je značajno pogođen. Ova država, u kojoj su prihodi od turizma procenjeni na 13% BDP-a, gubi značajne prihode – iako je koliko juče bila turistička velesila.

Vitorio Mesina, predsednik Saveza italijanskih turoperatera Assoturismo u izjavi na sajtu organizacije rekao je da „čak i ako dođe do brzog rešenja zdravstvene krize u Italiji, efekat pandemije na međunarodno tržište i uzdrmano poverenje putnika doprineće tome da godinu završimo sa 260 miliona poseta manje u odnosu na prethodnu godinu“, što je 60 odsto manje posetilaca.

U analizi se najavljuje projekcija za 2020. godinu od 172 miliona poseta Italiji što se može uporediti samo sa sredinom ’60 godina 20. veka kada je svet bio podeljen na istočni i zapadni blok i kada su putovanja avionom bila luksuz.

Manarola, Italija
Italija se ovih dana vratila na nivo iz ’60 godina 20. veka – Photo by Ananthan Loggi on Unsplash

Kada će doći do oporavka turizma u Italiji?

Prema procenama ovog udruženja, stvari u Italiji će početi da se vraćaju u normalu u maju, s tim što turizam neće biti deo tog oporavka jer će granice biti zatvorene i međunarodni letovi blokirani sve dok se stvari ne normalizuju na glavnim turističkim destinacijama i tržištima.

S obzirom na visoko učešće turizma u BDP-u Italije (13%) i više od tri miliona radnih mesta koja su vezana za ovu granu privrede, gubici su očigledni. Samo tokom 2018. godine ovaj sektor je u Italiji zapošljavao 14,9 odsto radne snage sa 232 milijardi evra prihoda, dok je u Italiju samo u 2017. godini pristiglo 420 miliona turista.

Primera radi, grad Milano koji je danas centar epidemije, 2019. godine imao je skoro 11 miliona poseta turista, što je predstavljalo rast za 9,8 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Venecija, Italija
Venecija je planirala da naplaćuje ulaz turistima zbog prevelike posete, ali izgleda da su se stvari naglo promenile

Iako se oporavak očekuje tek 2021. godine, sadašnje usporavanje na tržištu dovešće do 29,1 milijarde evra manje u turističkoj potrošnji, a gubici nisu veliki samo u sektoru hotelijerstva već će pogoditi i druge grane, kao što su ugostiteljstvo (6,4 milijarde), prodaja u trgovinskim mrežama (5,1 milijarda), sektor transporta (2,9 milijardi) i potrošnja uopšte (14,4 milijarde).

PROČITAJ:  Matera: Najstariji grad u Italiji gde su stanovi u pećinama

Naslovna fotografija: Ivana Bubanj / Vodič kroz Rim

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare