Vesti

Turizam se mora brzo oporaviti od korona virusa: Svetska turistička organizacija predlaže mere

Turisti, turizam, masovni turizam

Svetski turizam se suočava sa izazovom epidemije korona virusa (COVID-19) i javno zdravlje je trenutno najvažnije. U trenucima epidemije kada posrću svetske berze i svetska ekonomija, Svetska turistička organizacija (UNWTO) pozvala je vlade da turizam uključe kao prioritet u planove i akcije oporavka, kaže se u saopštenju ove organizacije.

Turizam nisu samo putovanja turista na destinacije širom sveta, već je višestruka ekonomska aktivnost koja je sastavni deo programa održivog razvoja i igraće ključnu ulogu u budućim naporima oporavka.

Tako, dok su pre koji mesec mnoge turističke destinacije u svetu patile od viška turizma, odnosno prevelikog broja turista, sada se ćurak okrenuo zbog epidemije korona virusa širom sveta. S obzirom na to da su mnoge manifestacije otkazane, da je avio-letova sve manje, kao i da broj poseta opada velikom brzinom, Svetska turistička organizacija poziva vlade, međunarodne organizacije i donatorske agencije da u planove i akcije oporavka uključe turizam kao prioritet.

Isto tako, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se ne putuje u zemlje u kojima su zabeleženi slučajevi korona virusa.

Prve prognoze o turizmu za 2020. godinu

Svetska turistička organizacija revidirala je svoje prognoze prognoze za 2020. godinu za međunarodne turističke dolaske na pad od 1 do 3 odsto, što dovodi do smanjenja međunarodnih prihoda od turizma od 30 do 50 milijardi dolara. Pre izbijanja epidemije korona virusa ova organizacija je za 2020. godinu prognozirala od 3 do 4 odsto.

Prve prognoze za 2020. godinu predviđaju da će regioni Azije i Pacifika biti najteže pogođeni, a pretpostavlja se pad od 9 do 12 odsto. Za ostale delove sveta još je rano iznositi prognoze, ali sigurno je da su Iran i Itaija za sada najteže pogođeni, te Svetka turistička organizacija naglašava da se sa svakom ocenom mora postupati oprezno i da su verovatne ispravke, pogotovo jer se epidemiji korona virusa još ne nazire kraj.

Pripreme za oporavak turizma

Svetska turistička organizacija poziva na finansijsku i političku podršku merama oporavka usmerenim na turizam i na uključivanje sektorske podrške u šire planove oporavka i akcije epidemijom pogođenih ekonomija, jer se procenjuje da će se uticaj COVID-19 virusa osetiti u kompletnom lancu vrednosti turizma.

Povodom ove situacije, generalni sekretar ove organizacije, Zurab Pololikašvili, naglasio je da mala i srednja preduzeća čine oko 80% turističkog sektora i posebno su izloženi riziku za život miliona ljudi širom sveta, uključujući i ugrožene zajednice koje se oslanjaju na turizam.

Turisti, turizam, masovni turizam
Procenjuje se da će gubitak u turizmu biti 30 do 50 milijardi dolara, za sada

U prošlim krizama se turizam pokazao kao veoma elastičan sektor sa jakom sposobnošću oporavka, ali su političke i finansijske obaveze ključne za osiguravanje da turizam dovedu do šireg ekonomskog i društvenog oporavka.

Svetska turistička organizacija, kao agencija Ujedinjenih nacija nadležna za turizam i održivi razvoj, može pružiti smernice oporavka i podrške merama oporavka svojim članovima. Ovo se pre svega odnosi i na privatni i na javni sektor turizma, s obzirom na to da poslednjih decenija turizam predstavlja izuzetno profitabilnu granu ekonomije mnogih država.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare