Vesti

Turizam se mora brzo oporaviti od korona virusa: Svetska turistička organizacija predlaže mere

Turisti, turizam, masovni turizam

Svetski turizam se suočava sa izazovom epidemije korona virusa (COVID-19) i javno zdravlje je trenutno najvažnije. U trenucima epidemije kada posrću svetske berze i svetska ekonomija, Svetska turistička organizacija (UNWTO) pozvala je vlade da turizam uključe kao prioritet u planove i akcije oporavka, kaže se u saopštenju ove organizacije.

Turizam nisu samo putovanja turista na destinacije širom sveta, već je višestruka ekonomska aktivnost koja je sastavni deo programa održivog razvoja i igraće ključnu ulogu u budućim naporima oporavka.

Tako, dok su pre koji mesec mnoge turističke destinacije u svetu patile od viška turizma, odnosno prevelikog broja turista, sada se ćurak okrenuo zbog epidemije korona virusa širom sveta. S obzirom na to da su mnoge manifestacije otkazane, da je avio-letova sve manje, kao i da broj poseta opada velikom brzinom, Svetska turistička organizacija poziva vlade, međunarodne organizacije i donatorske agencije da u planove i akcije oporavka uključe turizam kao prioritet.

Isto tako, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se ne putuje u zemlje u kojima su zabeleženi slučajevi korona virusa.

Prve prognoze o turizmu za 2020. godinu

Svetska turistička organizacija revidirala je svoje prognoze prognoze za 2020. godinu za međunarodne turističke dolaske na pad od 1 do 3 odsto, što dovodi do smanjenja međunarodnih prihoda od turizma od 30 do 50 milijardi dolara. Pre izbijanja epidemije korona virusa ova organizacija je za 2020. godinu prognozirala od 3 do 4 odsto.

Prve prognoze za 2020. godinu predviđaju da će regioni Azije i Pacifika biti najteže pogođeni, a pretpostavlja se pad od 9 do 12 odsto. Za ostale delove sveta još je rano iznositi prognoze, ali sigurno je da su Iran i Itaija za sada najteže pogođeni, te Svetka turistička organizacija naglašava da se sa svakom ocenom mora postupati oprezno i da su verovatne ispravke, pogotovo jer se epidemiji korona virusa još ne nazire kraj.

PROČITAJ:  Oporavak putovanja tek 2024. godine na nivo pre pandemije

Pripreme za oporavak turizma

Svetska turistička organizacija poziva na finansijsku i političku podršku merama oporavka usmerenim na turizam i na uključivanje sektorske podrške u šire planove oporavka i akcije epidemijom pogođenih ekonomija, jer se procenjuje da će se uticaj COVID-19 virusa osetiti u kompletnom lancu vrednosti turizma.

Povodom ove situacije, generalni sekretar ove organizacije, Zurab Pololikašvili, naglasio je da mala i srednja preduzeća čine oko 80% turističkog sektora i posebno su izloženi riziku za život miliona ljudi širom sveta, uključujući i ugrožene zajednice koje se oslanjaju na turizam.

Turisti, turizam, masovni turizam
Procenjuje se da će gubitak u turizmu biti 30 do 50 milijardi dolara, za sada

U prošlim krizama se turizam pokazao kao veoma elastičan sektor sa jakom sposobnošću oporavka, ali su političke i finansijske obaveze ključne za osiguravanje da turizam dovedu do šireg ekonomskog i društvenog oporavka.

Svetska turistička organizacija, kao agencija Ujedinjenih nacija nadležna za turizam i održivi razvoj, može pružiti smernice oporavka i podrške merama oporavka svojim članovima. Ovo se pre svega odnosi i na privatni i na javni sektor turizma, s obzirom na to da poslednjih decenija turizam predstavlja izuzetno profitabilnu granu ekonomije mnogih država.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.