Vesti

Na svetu 12 milijardi turista, a zarada od turizma iznosi 5,8 biliona dolara

Pad broja putnika i obustava letova dovešće do smanjenja prihoda a od očekivanog prihoda oko 172 milijardi dolara sada se predviđa da bi aerodromski sektor mogao da izgubi oko 45 odsto ili preko 76 milijardi dolara do kraja ove godine

Nedavno je Svetska federacija turističkih gradova (WTCF), zajedno sa s Istraživačkim centrom za turizam Kineske akademije društvenih nauka (TRC-CASS), objavila Izveštaj o trendovima svetske turističke ekonomije za 2020. godinu.

WTCF i TRC-CASS od 2016. godine zajedno objavljuju godišnje izveštaje o trendovima svetske turističke ekonomije čiji je cilj savlađivanje razvojnih trendova u svim perspektivama, kroz dubinsku analizu aktuelnih pitanja na turističkom tržištu. Pored toga, cilj Izveštaja je i naučno predvideti budućnost globalnog turizma, služeći kao referentna i intelektualna podrška vladama, povezanim gradovima i sektoru, kako bi se omogućilo svrsishodnije donošenje odluka.

Tako, prema objavljenom izveštaju, ukupni broj turista na globalnom nivou u 2019. godini dosegao je brojku od 12,31 milijarde posetilaca, što je povećanje od 4,6 odsto u odnosu na prethodnu 2018. godinu.

Bruto prihod globalnog turizma dostigao je iznos od 5,8 biliona američkih dolara, što predstavlja 6,7 odsto globalnog BDP-a, a smanjenje je za 0,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sve uključujući domaće, kao i posete iz inostranstva.

Međutim, trend kolebanja globalnih ulaznih i domaćih prihoda od turizma se usporio i očekuje se kako će postići pet uzastopnih povećanja, te će s tim u vezi, u 2020. godini globalni turizam će se suočiti s neizvesnim elementima i postići niže povećanje. Izveštaj predviđa da će stopa rasta globalnih prihoda od turizma u 2020. godini biti 3,6 odsto, a stopa rasta prihoda od kineskog turizma dostići 6,1 odsto.

Napominjemo da je prema analizi trendova IPK-ovog World Travel Monitora međunarodni turizam bio je u porastu i u 2019. godini, ali u manjoj meri nego ranije. Tokom prvih prvih osam meseci 2019. godine odlazna putovanja širom sveta porasla su za 3,9 odsto, što je jedan odsto niže u odnosu na 2018. godinu, tako da za globalno izlazno tržište IPK prognozira porast od četiri odsto. Očekuje se kako će inostrana putovanja u 2020. godini azijskih putnika zabeležiti najveći rast od čak pet odsto. Za evropska odlazna putovanja očekuje se stopa rasta od tri do četiri odsto, a za Amerikance tri odsto.

Dok se svet se danas nalazi u stanju neviđenih promena, a međunarodna trgovina, proizvodnja i globalne energetske strukture, uz globalni finansijski sistem, podležu dubokom prilagođavanju i brzim promenama, industrija turizma, kao bitan nosilac kulturne razmene, društvene komunikacije i trgovinskog prometa, utiče na sve veći rizik globalnog privrednog rasta s jedne strane, a s druge ima nezamenjivu ulogu u produbljivanju saradnje i pospešivanju razvoja.

Bruto prihod globalnog turizma dostigao je iznos od 5,8 biliona američkih dolara, što predstavlja 6,7 odsto globalnog BDP-a, a smanjenje je za 0,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sve uključujući domaće, kao i posete iz inostranstva

WTCF je prva svetska međunarodna turistička organizacija koja se, od svog osnivanja 2012. godine, usredsređuje na gradove i održava koncept boljeg života u njima kroz turizam, aktivno gradeći multilateralne platforme razmene svetskog turizma. Ova organizacija nastoji da promoviše saradnju i razmenu između međunarodnih gradova, sveobuhvatno povećavajući konkurentnost i uticaj svetskih gradova, kako bi uveli novu vitalnost u razvoj globalnog turizma.

Pomenuti Izveštaj WTCF-a i TRC-CASS donosi panoramsku analizu tema kao što su razvojni trend svetske turističke ekonomije, promene regionalne razvojne strukture, posebnih karakteristika bitnih zemalja, temeljne potporne uloge gradova iz različitih perspektiva na globalnom, regionalnom, nacionalnom i gradskom nivou.

Isto tako, na osnovu prošlogodišnjeg koncepta „T20“, Izveštaj predstavlja dubinsku interpretaciju zemalja „T20“ o karakteristikama turističkog razvoja i trendova poslednjih godina, a svi zainteresovani ga mogu preuzeti na ovom linku.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare