Nakon što je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu svim “nemačkim teroristima i izdajnicima” zapretio hapšenjem na samom aerodromu, nemačka vlada je upozorila svoje državljane koji planiraju da putuju u Tursku da povedu računa.

Kada su turski mediji preneli da je ministar Sojlu izjavio da će svi oni koji po Evropi i Nemačkoj prisustvuju skupovima terorističkih organizacija biti uhapšeni čim kroče na teritoriju Turske, nemačka vlada je uputila kritiku Turskoj zbog pretnji njenog ministra.

“U Nemačkoj, u Evropi, ima onih koji prisustvuju terorističkim skupovima, a onda dolaze na odmor u Antaliju i Bodrum. Nema problema, pustite ih da dođu, i odu u zatvor direktno sa aerodroma. Biti u zatvoru nije tako lako, ali od sad neće biti lako ni počiniti izdaju u inostranstvu, a onda doći u Tursku radi zabave”, rekao je Sojlu.Njegovi komentari odnosili su se na pristalice Kurdistanske radničke partije koju Turska, EU i SAD podvode pod terorističku organizaciju.

Nemačka ima jednu od najvećih kurdskih zajednica u dijaspori na svetu, zbog čega pristalice KRP redovno održavaju mitinge u znak podrške Kurdima.

turska

Nemačka inače ima jednu od najvećih kurdskih zajednica u dijaspori na svetu

Uprkos tome, brojne organizacije koje su legalne u Nemačkoj Turska podvodi pod teroriste, uključujući i Gulenov pokret, koji Ankara krivi za organizovanje neuspelog pokušaja državnog udara 2016. godine.

Proteklih godina odnosi između Berlina i Ankare bili su zategnuti zbog hapšenja dvojnih državljana, na čelu sa novinarima i aktivistima za ljudska prava, koji su takođe bili optuživani da propagiraju terorizam. Imajući to u vidu, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Marija Adebahr napomenula je da poslednji potez Turske ne pomaže poboljšanju njihovog odnosa.

S druge strane, tursko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je nemačke medije da su namerno iskrivili reči turskog ministra.

“Očigledno je da je izjava ministra namerno izvučena iz konteksta i iskrivljena”, rekao je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoi, dodavši da uverava nemačke turiste da će u Turskoj naići na njihovu čuvenu gostoljubivost.

Adebahr je bez obzira na to ponovila nemačkim građanima da obrate pažnju na upozorenja stranih država kada je rečo putovanjima, podsećajući ih da u Turskoj postoji rizik od hapšenja, posebno ako imaju ikakve veze sa organizacijama koje Turci smatraju terorističkim.

“Izjave koje u Nemačkoj spadaju u slobodu izražavanja u Turskoj mogu dovesti do hapšenja”, navela je Adebahr.

Inače, posle Rusa, Nemci su druga nacija koja je prošle godine najčešće posećivala Tursku.

 

Pratite Daljine.rs i na Fejsbuku, na Tviteru i na Instagramu.

3Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.