Vesti

Turska preti hapšenjem nemačkim turistima

erdogan

Nakon što je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu svim “nemačkim teroristima i izdajnicima” zapretio hapšenjem na samom aerodromu, nemačka vlada je upozorila svoje državljane koji planiraju da putuju u Tursku da povedu računa.

Kada su turski mediji preneli da je ministar Sojlu izjavio da će svi oni koji po Evropi i Nemačkoj prisustvuju skupovima terorističkih organizacija biti uhapšeni čim kroče na teritoriju Turske, nemačka vlada je uputila kritiku Turskoj zbog pretnji njenog ministra.

“U Nemačkoj, u Evropi, ima onih koji prisustvuju terorističkim skupovima, a onda dolaze na odmor u Antaliju i Bodrum. Nema problema, pustite ih da dođu, i odu u zatvor direktno sa aerodroma. Biti u zatvoru nije tako lako, ali od sad neće biti lako ni počiniti izdaju u inostranstvu, a onda doći u Tursku radi zabave”, rekao je Sojlu.

Njegovi komentari odnosili su se na pristalice Kurdistanske radničke partije koju Turska, EU i SAD podvode pod terorističku organizaciju.

Nemačka ima jednu od najvećih kurdskih zajednica u dijaspori na svetu, zbog čega pristalice KRP redovno održavaju mitinge u znak podrške Kurdima.

turska
Nemačka inače ima jednu od najvećih kurdskih zajednica u dijaspori na svetu

Uprkos tome, brojne organizacije koje su legalne u Nemačkoj Turska podvodi pod teroriste, uključujući i Gulenov pokret, koji Ankara krivi za organizovanje neuspelog pokušaja državnog udara 2016. godine.

Proteklih godina odnosi između Berlina i Ankare bili su zategnuti zbog hapšenja dvojnih državljana, na čelu sa novinarima i aktivistima za ljudska prava, koji su takođe bili optuživani da propagiraju terorizam. Imajući to u vidu, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Marija Adebahr napomenula je da poslednji potez Turske ne pomaže poboljšanju njihovog odnosa.

S druge strane, tursko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je nemačke medije da su namerno iskrivili reči turskog ministra.

PROČITAJ:  Profesionalni turista: Za odmor u Turskoj plaćen je 4.000 evra

“Očigledno je da je izjava ministra namerno izvučena iz konteksta i iskrivljena”, rekao je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoi, dodavši da uverava nemačke turiste da će u Turskoj naići na njihovu čuvenu gostoljubivost.

Adebahr je bez obzira na to ponovila nemačkim građanima da obrate pažnju na upozorenja stranih država kada je rečo putovanjima, podsećajući ih da u Turskoj postoji rizik od hapšenja, posebno ako imaju ikakve veze sa organizacijama koje Turci smatraju terorističkim.

“Izjave koje u Nemačkoj spadaju u slobodu izražavanja u Turskoj mogu dovesti do hapšenja”, navela je Adebahr.

Inače, posle Rusa, Nemci su druga nacija koja je prošle godine najčešće posećivala Tursku.

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.