Vesti

U Grčkoj od 14. maja potpuno popuštanje mera i za turiste

Krf

Granica sa Grčkom zvanično je otvorena. Do kraja maja može da se uđe samo preko graničnog prelaza iz pravca Bugarske i za ulazak je neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić kaže za RTS da turističke agencije ovo vide kao jedinu mogućnost da prežive teška vremena.

PROČITAJ:  Grčka ukida karantin za građane Srbije i nekih drugih zemalja

Aleksandar Seničić kaže da su turističke agencije već počele da prodaju aranžmane za Grčku. „Turističke agencije su spremne. Mi ovo vidimo kao jedinu mogućnost da preživimo ova teška vremena i ovo jesu dobre vesti. Kada izađemo iz ovakve situacije, ima mnogo nedoumica“, ističe Seničić.

Kaže da će od 14. maja biti moguće putovati u Grčku i sa negativnim brzim antigenskim testom, što će smanjiti troškove.

„Sproveli smo akciju i razgovaraćemo sa resornim ministarstvom da se makar deci do 16 godina obezbedi besplatan PCR ili antigenski test, da bismo ljudima smanjili troškove“, kaže Seničić.

Ističe da su trenutna olakšanja namenjena pre svega poslovnim putovanjima i ljudima koji u Grčkoj imaju nekretnine, ali da ljudi u turističkoj sezoni sigurno neće morati da sede u svom smeštaju.

„Od danas, pa do 14. maja, kako nam je rečeno, kada dođete u Grčku ne možete da izlazite iz grada u kojem imate smeštaj. To je jedna od restrikcija koja je na snazi. Restorani i kafići još uvek ne rade“, navodi Seničić.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Kaže da je najava ministra da će tek od 14. maja u stvari biti potpuno popuštanje mera u Grčkoj.

Ističe da turisti po sistemu slučajnog uzorka mogu da budu testirani brzim antigenskim testovima i da se rezultati ne čekaju dugo.

Seničić kaže da oko 220.000 putnika ima vaučere za zamenska putovanja od prošle godine i veruje da će putovanja moći da se realizuju.

„Procedura je da se jave svojoj turističkoj agenciji i već sada mogu da prave predrezervacije za termine koji im odgovaraju. Svi koji iz bilo kog razloga ne mogu da iskoriste vaučer, mogu od 1. januara naredne godine da zahtevaju povraćaj novca“, objašnjava Seničić.

PROČITAJ:  Cena putarina u Grčkoj i kroz Grčku

Izvor: RTS

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare