Vesti

U Grčku bez testa i karantina: Restart Tourism

Grčka

Za ulazak u Grčku ovog leta neće biti potreban test na korona virus (COVID-19), niti će biti obavezan karantin. Grčki ministar turizma Haris Teoharis predstavio je u sredu plan ponovnog pokretanja Grčke za taj sektor u periodu posle pandemije Covid-19 pod nazivom „Restart Tourism“.

„‘Restart Tourism’ je sveobuhvatan, koherentan i detaljan plan obnove grčkog turizma kako bi bezbedno i efikasno funkcionisao u nacionalnoj ekonomiji“, rekao je ministar Teoharis posle televizijskog obraćanja grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa koji je najavio otvaranje grčkog turizma za 2020. godinu.

Prema planu „Restart Tourism“, Grčka će tokom turističke sezone moći da upravlja eventualnim slučajevima Covid-19 odmah i na licu mesta na turističkim destinacijama, istovremeno bezbedno dočekujući i ugošćujući turiste iz inostranstva.

„Imamo jasno definisana pravila, koja uključuju protokole za sigurno funkcionisanje turističkih preduzeća i protokole za zaštitu posetilaca tokom njihovog putovanja i transporta“, kazao je Teoharis.

Prioriteti plana za ponovno pokretanje turizma u zemlji uključuju osiguranje bezbednosti zaposlenih i posetilaca, jačanje zdravstvene infrastrukture u turističkim destinacijama tamo gde je to potrebno i podržavanje turističkih agencija.

Hoteli koji posluju u Grčkoj ovog leta biće obavezni da dobiju lekara po pozivu i određena karantinska područja biće postavljena na popularnim ostrvskim destinacijama, dok se zemlja priprema da se otvori za međunarodne turiste 15. juna, nakon koronavirusa (Covid- 19) krize.

Za manje otočke destinacije, Teoharis je rekao da su napravljeni posebni planovi koji uključuju postavljanje 20 novih analitičara za Covid-19 testove i dodavanje 600 kreveta za intenzivnu negu.

Inače, turistička sezona i dolazak stranih turista u Grčku počinje 15. juna kada se očekuje dolazak turista iz oko 20 zemalja sa dobrim epidemiološkim rezultatima.

Građane iz Kipra, Izraela, Kine, Japana, Australije, Norveške, Danske, Austrije, Bugarske, Srbije, Rumunije, Albanije, Poljske, Severne Makedonije, BiH, Mađarske, Hrvatske, Slovačke i Češke grčka će primiti od 15. juna, navodi grčka televizija SKAI, a istog dana se otvaraju hoteli i avio-letovi ali samo sa aerodroma u Atini, o čemu smo već pisali.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

Otvaranje nekih delatnosti čak kreće i ranije, tako će kampovi i hoteli koji su otvoreni preko čitave godine početi sa radom od 1. juna, a jedrenje po morima od ponedeljka 25. maja.

Svi koji su pre pandemije rezervisali letovanje bez agencije treba da provere sa vlasnikom smeštaja datum početka rada tog smeštaja. Nasuprot njima, oni koji su rezervisali preko agencija treba da sačekaju instrukcije svojih turističkih agencija. Zdravstevna putnička osiguranja neće pokrivati slučajeve epidemije i pandemije, a slobodna rezervacija smeštaja u Grčkoj počinje od 15. juna.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.