Vesti

U Srbiji prepolovljen broj noćenja turista u odnosu na lane

Novi Sad

U martu ove godine je registrovano upola manje turističkih noćenja nego u istom periodu prošle godine. Stranih turista je bilo tri puta manje. Najveći broj stranih turista je došao iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u martu ove godine je registrovano 344,6 hiljada noćenja u Srbiji, od toga 237,2 hiljada domaćih i 1.074 hiljada stranih turista. Zbog zatvaranja granica usled pandemije koronavirusa, u martu je bilo 130.679 manje turista nego prošle godine u to vreme.

Domaćih turista je bilo skoro upola manje, dok je stranih turista bilo gotovo tri puta manje. Prema podacima RZS-a, najveći broj stranih turista došao je iz Bugarske, zatim Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

Broj noćenja u Srbiji se gotovo prepolovio u poređenju sa martom 2019. godine. Ukupan broj noćenja smanjen je za 45,7 odsto, domaćih za 37,2 odsto, a stranih za 58,3 odsto.

Beograd je i u martu bio najposećeniji, ali je ujedno pretrpeo i najveće gubitke, odnosno oko 52.000 poseta manje nego u ovom periodu prošle godine. Nakon njega sledi Novi Sad koji je imao oko 11.200 poseta manje.

Kada je u pitanju banjski turizam, najveći gubitak zabeležila je Vrnjačka Banja, koja je ovog marta imala oko 6.500 poseta manje u odnosu na prethodnu godinu. Kopaonik je planina na kojoj je zabeležena najveća razlika u poseti – oko 6.100 poseta manje u martu ove godine u odnosu na 2019. godinu.

Izvor: Biznis i finansije

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.