Vesti

U Srbiji prepolovljen broj noćenja turista u odnosu na lane

Novi Sad

U martu ove godine je registrovano upola manje turističkih noćenja nego u istom periodu prošle godine. Stranih turista je bilo tri puta manje. Najveći broj stranih turista je došao iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u martu ove godine je registrovano 344,6 hiljada noćenja u Srbiji, od toga 237,2 hiljada domaćih i 1.074 hiljada stranih turista. Zbog zatvaranja granica usled pandemije koronavirusa, u martu je bilo 130.679 manje turista nego prošle godine u to vreme.

Domaćih turista je bilo skoro upola manje, dok je stranih turista bilo gotovo tri puta manje. Prema podacima RZS-a, najveći broj stranih turista došao je iz Bugarske, zatim Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

Broj noćenja u Srbiji se gotovo prepolovio u poređenju sa martom 2019. godine. Ukupan broj noćenja smanjen je za 45,7 odsto, domaćih za 37,2 odsto, a stranih za 58,3 odsto.

Beograd je i u martu bio najposećeniji, ali je ujedno pretrpeo i najveće gubitke, odnosno oko 52.000 poseta manje nego u ovom periodu prošle godine. Nakon njega sledi Novi Sad koji je imao oko 11.200 poseta manje.

Kada je u pitanju banjski turizam, najveći gubitak zabeležila je Vrnjačka Banja, koja je ovog marta imala oko 6.500 poseta manje u odnosu na prethodnu godinu. Kopaonik je planina na kojoj je zabeležena najveća razlika u poseti – oko 6.100 poseta manje u martu ove godine u odnosu na 2019. godinu.

Izvor: Biznis i finansije

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare