Vesti

Ulazak u Crnu Goru za državljane Srbije olakšan: Ipak mora test

Tivat, Crna Gora

Državljanima zemalja regiona, među kojima i Srbija, kao i crnogorskim državljanima koji nakratko borave u nekoj od tih zemalja olakšan je ulazak u Crnu Goru. Iz Srbije i država regiona je u Crnu Goru moguće ući uz negativan PCR, negativan serološki test ili pozitivan test na antitela, odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT).

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa “zelene liste”, dok rezidenti država sa “žute liste” mogu u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – “antitela klase IgG”, koji je izdala registrovana laboratorija i koji nije stariji od 30 dana, saopštila je Vlada, a prenosi agencija Beta.

PROČITAJ:  Evropski turizam se veoma sporo oporavlja

“Rezidenti svih država sa ‘žute liste’ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa.

Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država s ‘crvene liste’, odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Na “žutoj listi” su SAD, Srbija, Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u njoj, iz zemalja regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJ:  Air France i KLM preduzimaju vanredne mere zbog epidemije korona virusa

U Crnoj Gori inače raste broj obolelih od koronavirusa, tako da je danas evidentirano novih 146 slučajeva. Od početka godine umrle su 104 osobe. Ukupan broj aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 897. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 5.165.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.