Vesti

Ulazak u Crnu Goru za državljane Srbije olakšan: Ipak mora test

Tivat, Crna Gora

Državljanima zemalja regiona, među kojima i Srbija, kao i crnogorskim državljanima koji nakratko borave u nekoj od tih zemalja olakšan je ulazak u Crnu Goru. Iz Srbije i država regiona je u Crnu Goru moguće ući uz negativan PCR, negativan serološki test ili pozitivan test na antitela, odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT).

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – „antitela klase IgG“, koji je izdala registrovana laboratorija i koji nije stariji od 30 dana, saopštila je Vlada, a prenosi agencija Beta.

PROČITAJ:  Na prodaju skoro 1.000 hotela u Crnoj Gori

„Rezidenti svih država sa ‘žute liste’ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa.

Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država s ‘crvene liste’, odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Na „žutoj listi“ su SAD, Srbija, Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u njoj, iz zemalja regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJ:  Ruski turisti zamenili Crnu Goru za Tajland i Tursku

U Crnoj Gori inače raste broj obolelih od koronavirusa, tako da je danas evidentirano novih 146 slučajeva. Od početka godine umrle su 104 osobe. Ukupan broj aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 897. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 5.165.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare