Srbija Vesti

Ulazak u Srbiju sa PCR testom: sve šta treba da znate

Zastava Srbije

Svi koji ulaze u Srbiju moraće da poseduju negativan PCR test. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, od 20. decembra 2020. godine ulazak u Srbiju je dozvoljen svim licima, pod uslovom da negativan PCR test nije stariji od 48 časova.

PCR test mora biti izdat od referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Srbiju. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (pre svega kašnjenje ili odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Srbiju.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

Državljani Srbije i stranci sa odobrenim boravkom u Srbiji moraju u karantin

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice.

Mera obaveznog karantina prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Republici Srbiji. Navedenim licima se prilikom pasoške kontrole pri ulasku u Republiku Srbiju uručuje pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice i upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice putem elektronske prijave na sajtu ministarstva zdravlja.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

PCR testiranje na lični zahtev

Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cena do kraja godine 6.000 dinara, a nakon 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

Apeluje se na sve građane koji žele da se testiraju na lični zahtev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem. Građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u našoj zemlji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na sajtu eUprave.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare