Vesti

Booking.com pod antimonopolskom istragom u Rusiji

Recepcija, hotel

Zbog kršenja pravila o slobodnom tržištu i antimonopolskih zakona Booking.com došao je pod udar Ruske federalne antimonopolske komisije (FAS). Zloupotreba dominantnog položaja ove platforme za rezervaciju smeštaja može biti kažnjena sa 1-15 odsto celog godišnjeg prihoda u Rusiji.

FAS je otvorio istragu o Booking.com jer je kompanija zahtevala od hotela i hostela da ponude iste cene smeštaja i na sopstvenim sajtovima i na konkurentskim sajtovima za rezervaciju, odnosno da sami sebi budu konkurencija.

Kako javlja Rojters, Booking.com je „razočaran“ zbog pokrenutog postupka i u kompaniji navode da planiraju da i dalje budu „dobar komšija“ svojim partnerima u Rusiji, kao i da obezbeđuju potražnju usluga potrebnim za oporavak sektora smeštaja od pandemije Covid-19 jer je Rusija, kao i sve druge države, morala da uvede ograničenja putovanja kako bi zaustavila širenje virusa. To je izuzetno pogodilo sve koji pružaju usluge smeštaja.

PROČITAJ:  Podsticaji za seoski turizam i kako do subvencija

Booking.com šamara ko stigne

Kompanija Booking.com je prošle godine takođe bila podvrgnuta istrazi u Evropskoj uniji i na kraju je pristala da promeni prodajnu praksu, uključujući i krajnje rokove za ponude, tvrdeći da je soba poslednja koju ima na raspolaganju. Kako bi bilo jasnije, ona poruka dok gledate smeštaj i koja kaže „ostala je još samo jedna soba“, proglašena je od Evropske komisije kao „manipulativno“ ponašanje.

PROČITAJ:  EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju

Ovo nije jedini problem koji ima Booking.com u Evropi. Naime, EU je, u cilju da zauzda velike tehnološke kompanije tzv. „gate keeper“ (vratare), u njih uračunala i Booking.com što iz kompanije smatraju da će biti kolateralna šteta. Tom prilikom je generalni direktor ove kompanije, Glen Fogel, izjavio da je njegova kompanija „jedan od vrlo, vrlo, vrlo malo tehnoloških uspeha u Evropi. Budimo očigledni i otvoreni u vezi s tim. A naš vladin regulator želi da nam stavi lisice“, i tvrdio da će nova pravila dati više prednosti stranim konkurentima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare