Vesti

Ulazak u Srbiju za vreme korona virusa za domaće i strane državljane i kakav test je potreban

Test na koronu

Ulazak u Srbiju za vreme pandemije virusa korone konačno je poznat. Naime, Vlada Republike Srbije usvojila je protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

PROČITAJ:  Izmenjena odluka o protokolu ulaska državljana Srbije u zemlju: Moguć prekid samoizolacije uz testiranje

Tako, državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. U međuvremenu je ova odluka izmenjena te građani u periodu samoizolacije imaju mogućnost da testiranje obave u nekoj od referentnih laboratorija u zemlji i ukoliko je test negativan, prekinu samoizolaciju.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i dozvola koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u našoj ambasadi ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Srbija će otvoriti granice za protok ljudi u potpunosti od 1. juna, ali sa četiri zemlje iz okruženja. Liberalizovaće se u potpunosti kretanje sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom, u skladu sa preporukama kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Korona pasoš
Korona pasoš

Šta je PCR test

PCR test je reakcija lančanog umnožavanja (engl. Polymerase Chain Reaction – PCR) i metoda je kojom se umnožava molekul DNK. Na ovaj način omogućava stvaranje velikog broja kopija ciljne DNK sekvence koristeći malu početnu količinu DNK uzorka. PCR se često koristi u medicinskim i biološkim laboratorijama i ima primenu u detekciji naslednih bolesti, identifikaciji genetskog otiska, dijagnozi infektivnih bolesti, kloniranju gena i testiranju očinstva.

PCR proces može da kopira samo kratke DNK fragmente, obično do 10 kb (kb= kilo, 1000 parova baza). Različiti molekularni protokoli mogu da kopiraju fragmente i do 40 kb, mada je i ta veličina manja od hromozalnog DNK molekula eukariotske ćelije, na primer, ljudska ćelija sadrži oko tri milijarde nukleotida.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare