Vesti

Vakcinisani građani Srbije će moći da putuju u Grčku na more (verovatno)

Grčka

Vakcinisani građani Srbije će ovog leta moći da putuju u Grčku na more. Ovo je dogovoreno na onlajn sastanku kome su prisustvovali zvaničnici Grčke i Srbije, ali preduslov je da se prethodno potpiše Memorandum kojim će se navedeno precizirati.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministar Republike Grčke za turizam, Haris Teokaris, usaglasili su se na ju;era[njem onlajn sastanku o potpisivanju zajedničkog Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije KOVID-19 koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju, u periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021. godine, navodi se u saopštenju resornog ministarstva, a prenose i grčki mediji.

PROČITAJ:  Samotraki: Trajektom ka raju za avanturiste

Memorandum tek treba da se potpiše

Srpska ministarka je saopštila da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji, ne nazivajući ih „kovid pasišima“ kako se zdravstvene potvrde popularno nazivaju. „Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi“, objasnila je ministarka.

„Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na jučerašnjem sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom“, istakla je Matić.

PROČITAJ:  Najegzotičnija ostrva Evrope - malo drugačija putovanja

Zamenska putovanja za Grčku do kraja 2021. godine

Ona je napomenula i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su zaključili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31.12.2021. godine.

„Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke“, poručila je Matić u saopštenju.

PROČITAJ:  Tvrđava Burci u gradu Nafplio otvorena je za posetioce

Nema dogovora oko kovid pasoša u EU

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis nedavno je predložio uspostavljanje sertifikata o vakcinaciji širom EU kako bi se olakšalo putovanje i o predlogu se razgovaralo tokom telekonferencije lidera EU. Međutim dogovor za sada još nije postignut.

Podsećamo, Grčki parlament ratifikovao je prošle godine sporazum sa Srbijom kojim će obe zemlje sarađivati na polju turizma, dok je srpska strana je ovaj sporazum, zaključen 2017. godine, ratifikovala još 2018. godine

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare