Vesti

Vakcinisani građani Srbije će moći da putuju u Grčku na more (verovatno)

Grčka

Vakcinisani građani Srbije će ovog leta moći da putuju u Grčku na more. Ovo je dogovoreno na onlajn sastanku kome su prisustvovali zvaničnici Grčke i Srbije, ali preduslov je da se prethodno potpiše Memorandum kojim će se navedeno precizirati.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministar Republike Grčke za turizam, Haris Teokaris, usaglasili su se na ju;era[njem onlajn sastanku o potpisivanju zajedničkog Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije KOVID-19 koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju, u periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021. godine, navodi se u saopštenju resornog ministarstva, a prenose i grčki mediji.

Preporučujemo  PCR testiranje jeftinije za strance koji ulaze u Srbiju zbog turizma

Memorandum tek treba da se potpiše

Srpska ministarka je saopštila da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji, ne nazivajući ih “kovid pasišima” kako se zdravstvene potvrde popularno nazivaju. “Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi”, objasnila je ministarka.

“Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na jučerašnjem sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom”, istakla je Matić.

Preporučujemo  Petačinci uskoro novi granični prelaz između Srbije i Bugarske

Zamenska putovanja za Grčku do kraja 2021. godine

Ona je napomenula i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su zaključili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31.12.2021. godine.

“Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke”, poručila je Matić u saopštenju.

Preporučujemo  Putno osiguranje za kovid-19 dvostruko skuplje od običnog

Nema dogovora oko kovid pasoša u EU

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis nedavno je predložio uspostavljanje sertifikata o vakcinaciji širom EU kako bi se olakšalo putovanje i o predlogu se razgovaralo tokom telekonferencije lidera EU. Međutim dogovor za sada još nije postignut.

Podsećamo, Grčki parlament ratifikovao je prošle godine sporazum sa Srbijom kojim će obe zemlje sarađivati na polju turizma, dok je srpska strana je ovaj sporazum, zaključen 2017. godine, ratifikovala još 2018. godine

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Najnovije

Pratite nas

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Daljinomer – grupa o putovanjima

 
Daljinomer – Putovanja i saveti
Private group · 546 members

Join Group

Sve šta vas zanima o putovanjima pitajte – ali skitajte!

– Pročitajte pravila grupe pre nego što se usputite u avanturu pitanja i komentarisanja.