Vesti

Venecija moli turiste da dođu i odlaže naplatu ulaza od 3+ evra

Istorijski centar Venecije svake godine poseti više od 20 miliona turista

Venecija je pusta poslednjih meseci što je nesvakidašnja slika. Zbog toga je gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro, uputio apel turistima da se vrate u grad čim se ukinu restrikcije uvedene zbog pandemije covid-19.

„Svakome ko ima mogućnosti da putuje u sledećim mesecima, kažem: Dođite u Veneciju! Pomoći ćete da se svetu uputi signal o oporavku koji počinje iz lepote i kulture“, napisao je očajnički Brunjaro na Tviteru.

Nije potrebno posebno napominjati da su turisti plavili Veneciju, a onda je stvarno bila poplavljena u novembru 2019. godine, kada smo takođe videli fotografije prazne Venecije. Industrija turizma u Italiji je teško pogođena zbog pandemije, a gradonačelnik Brunjaro je održao konferenciju za novinare s koje je pozvao italijansku vladu za pomoć, tražeći prožetak pomoći države za radnike u turizmu.

Ne tako davno, Venecija je zbog prekomernog turizma (overtourism) zabranila kruzerima da pristižu i najavila uvođenje naplate ulaza od 3 evra van sezone i čak 10 evra u sezoni od 1. jula 2020. godine. Međutim, ova odluka je odložena za 1. jul 2021. godine.

„Nažalost, suočavamo se sa socijalnom bombom koja je već aktivirana“, rekao je gradonačelnik za list Korijere dela sera uoči konferencije misleći na problem nedostatka novca usled nedolaska turista.

Kada će se turisti vratiti u Veneciju ne može se sa sigurnošću reći, jer je Italija još uvek zatvorena za sve putnike iz inostranstva. Iako se najavljuje ublažavanje mera, one se nikako ne odnose na turizam od koga Venecija zapravo živi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare