Vesti

Vijetnam uskoro ukida prodaju psećeg mesa

Ministarstvo zdravlja vijetnamske prestonice Hanoj najavilo je da će prodaja psećeg mesa u ovoj državi uskoro biti ukinuta – prvo postepeno, a do 2021. godine i u potpunosti, od kada po restoranima kućni ljubimci više neće biti služeni kao glavno jelo.

Ovo je kao odluka usledilo nakon ko-zna-koje-po-redu građanske inicijative da se „prestane sa praksom ubijanja pasa i mačaka i korišćenja njihovog mesa u ljudskoj ishrani, posebno imajući u vidu reakcije turista na takav običaj“, kao i to da ta tradicija „narušava sliku civilizovane sredine za kakvu Hanoj važi“.

Hanoj, Vijetnam
Tradicija konzumiranja psećeg mesa narušava sliku civilizovane sredine za kakvu Hanoj važi

Međutim, nije samo mišljenje javnosti uticalo na vlasti da donesu ovakvu odluku: masovna transportacija pasa u Hanoj mogla bi da utiče na širenje besnila koje nacionalna vlada pokušava da iskoreni, budući da je u gradu ove godine zabeleženo pet slučajeva obolelih, od kojih je troje preminulo.

Iako popularnost psećeg mesa opada među mlađom generacijom, u Vijetnamu i dalje postoji na stotine trgovaca čija primanja zavise od njegove distribucije. Procenjeno je da više od hiljadu radnji u Hanoju i dalje prodaje meso pasa i mačaka, dok je 15 odsto pasa u glavnom gradu Vijetnama posebno uzgajano za konzumaciju.

Vijetnam, pijaca
Iako popularnost psećeg mesa opada među mlađom generacijom, u Vijetnamu i dalje postoji na stotine trgovaca čija primanja zavise od njegove distribucije

I dok posetiocima sa zapada ova praksa deluje u najmanju ruku neprimereno, istina je da pseće meso u ovom delu sveta dugo predstavlja delikates i da se tradicionalno jede „za sreću“.

Takva tradicija je u Vijetnamu posebno kontroverzna jer organizacije za zaštitu životinja redovno opominju da se psi često otimaju od njihovih vlasnika – ili sa ulica – kako bi se nadomestila potražnja za njima, koja očito i dalje premašuje ponudu.

Takođe, uprkos tome što se metode ubijanja pasa pre nego što budu pripremljeni kao jelo opisuju kao posebno okrutne, osim u Vijetnamu, konzumiranje psećeg mesa je i dalje relativno zastupljeno i u Kini, Južnoj Koreji i Nigeriji, mada, na sreću, sve manje.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare