Saveti za putovanja

Šta raditi sa mačkom dok ste na putu

Mačka na putu

Mnogi odlažu putovanja jer njihov ljubimac ne može sa njima – ali ni bez njih. Ovom prilikom istražujemo šta raditi sa mačkom dok ste na putu, a za Daljine.rs govore poznati mačkari i ljubitelji ovih ljupkih i svojeglavih bića.

Opšte je poznato da domaće mačke svoje vreme pretežno provode pitajući se ko smo uopšte mi ili šta tražimo u njihovoj kući. Ono što smo mi hteli da saznamo jeste da li kada krenete na odmor svoje ljubimce ostavljate da u miru uživaju na svojoj teritoriji ili pribegavate nekim drugim metodama, a „ono što smo saznali…“ nas je nateralo da nabavimo po mačku.

Prema onome što su nam ispričali naši sagovornici jedno je sigurno: ako svoju mačku ostavite samu kod kuće na nekoliko dana, veće su šanse da će se zapitati kako li će sama da plaća račune nego kako će preživeti, iz prostog razloga što su daleko samostalnije od pasa – i svih ostalih živih bića.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Pripremite mačku na vreme

– Imamo četiri mačke i ostavljali smo ih same kod kuće više puta, na dan-dva ili i po desetak. Nikada ih nismo vodili sa sobom na put jer je jako teško izvodljivo: mnogo ih je i za barem dve od četiri smo sigurni da bi to za njih bilo jako stresno. Ono što moram da dodam je da ih je svaki put neko obilazio makar jednom dnevno, ali je poenta da nikada nisu napravile nikakvu štetu i da nam se čak vrlo raduju kad se vratimo – kaže Ognjen Šestić, „samozvani ekspert, veliki poznavalac mačaka“ koji smatra da je za mačke mnogo bolje ostaviti ih u stanu ukoliko imate ikoga ko bi tu i tamo mogao da ih obiđe, jer se one vezuju za teritoriju.

Ognjenove mačke veoma široko shvataju pojam svoje teritorije
Ognjenove mačke veoma široko shvataju pojam svoje teritorije

Slično praktikuje i PR menadžerka Monika Husar koja kada putuje na vikend mačke ostavlja same u stanu.

– Dve ih je, i iako se ne obožavaju preterano, imaju jedna drugu za društvo (i tuču, dabome). Pobrinem se da imaju dovoljno suve hrane (granule) i vode, tako što sve podelim u nekoliko činija i postavim po kući, a redovno malo i preteram u doziranju, jer me grize savest što ih ostavljam.

U slučaju da je odsutna više dana zbog letovanja ili poslovnih putovanja, Monika organizuje mamu kao ketsiterku, koja u njenom stavnu boravi sve vreme, hrani i zabavlja Mičigan i Musavicu, pa čak i uredno izveštava Moniku o njihovim dogodovštinama.

Ako se odlučite za varijantu ostavljanja mačke kod kuće, prema rečima Bojane Selaković programske menadžerke Građanskih inicijativa, osim o vodi i hrani treba da vodite računa i o posipu, koji mora redovno da se menja.

– Kada negde putujem, ostavljam mačke same ali se držim maksimuma od tri dana. Moguće je da se to može i produžiti, u zavisnosti od vrste posipa koji se koristi, a što se tiče granula, one kao suva hrana mogu da traju više dana bez bojazni da će se pokvariti – objašnjava Bojana, napominjući da je ova vrsta mačije samostalnosti vrlo dragocena jer joj omogućava odlazak na veći broj kraćih putovanja, posebno vikendom, i dodaje da je to jedan od razloga zbog kojih ima mačku, a ne psa.

Monikine mačke Musavica i Mičigen se ne obožavaju preterano, ali imaju jedna drugu za društvo
Monikini Musavica i Mičigen se ne obožavaju preterano, ali imaju jedna drugu za društvo

Tanja Tatomirović, rukovodilac komunikacija u kompaniji Microsoft, tom spisku dodaje i činjenicu da su mačke čudesna, čista bića, koja od prvog dana svog života imaju higijenske navike, pa tako koriste toalet i stalno se lickaju, zbog čega oko njih nema mnogo brige.

– Ukoliko otputujem na duže od jednog dana, zamolim nekoga da ih proveri jednom ili dva puta dnevno jer su moje mačke razmažene i ne vole da jedu samo granule, ali u principu to obilaženje nije neophodno – poručuje Tanja.

Pitanje koje se samo po sebi nameće jeste šta sve te mačke, koje nemaju mnogo protiv toga da ih ostavite bez ikakvog ili sa povremenim nadzorom, rade po vašem stanu i sa nameštajem, zavesama ili knjigama u njemu.

Kada je reč o Bojani Selaković, imala je prilike da stekne različita iskustva, pa je tako kod svoje prve mačke primetila da ju je od početka njenog suživota sa njenom porodicom cveće u kući jako izazivalo, toliko da je jednom prilikom, kako kaže, napravila masakr istog iako je bio na policiji visokoj dva metra.

Da bi oštrile kandže o vaš nameštaj, mačke ne čekaju da negde otputujete
Da bi oštrile kandže o vaš nameštaj, mačke ne čekaju da negde otputujete
Tanja Tatomirović s mačkom
Tanja Tatomirović s mačkom

– Tada mi je bilo jasno da od uzgajanja kućnog cveća nema ništa. Moj drugi mačak, Ljuba, je još kao malo mače imao fiksaciju na rolne toalet papira, pa se dešavalo da, kada zaboravimo da ih uklonimo iz njegovog vidnog polja, kada se vratimo kući zateknemo froncle svuda unaokolo – priseća se Bojana koja dodaje da su, kako su mace odrastale, takve situacije postajale sve ređe i da sada samo vodi računa da svi prozori budu zatvoreni (što je nužno i kada je kod kuće) kao i da na vidnom mestu ne ostavlja nikakvu hranu koja bi Ljubi bila zanimljiva – što pored mesa i mesnih proizvoda uključujei smoki, čips, dinje i maslinke.

Tanjine mačke, zato, nikada ništa nisu uništile, osim što redovno grebu tepih i stranice fotelja, pri čemu to nije aktivnost za koju im treba osama, već je praktikuju i u prisustvu ostatka porodice.

Bubi i Smrda provode vreme dremajući na dasci prozora, koju je stolar posebno proširio za njih, da ne bi pali kada zadremaju, i odatle osmatraju šta se dešava u spoljnom svetu – kaže Tanja.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Ponašanje mačaka dok je vlasnik na putu

Kako bismo proverili i eventualno ispravili planetarnu predrasudu da su mačke samoživa bića, koja vole samo sebe, potrudili smo se da saznamo i kako se ponašaju u odsustvu vlasnika, ili onda kada se vrate sa puta.

S obzirom da Tanjine mačke žive sa psom, one se prilično i ponašaju kao psi, što znači da je uredno sačekaju na vratima kad god da se vraća kući i koliko god da je bila odsutna.

Zato što su stalno u njegovom društvu Tanjine mačke se ponašaju kao psi
Zato što su stalno u njegovom društvu Tanjine mačke se ponašaju kao psi

– Pomaze se sa mnom, razmene par mjauka… i znaju da se maze malo duže nego inače. Ali, kod mačaka vam je to čudo – nema maženja kada vi želite, kao sa psima. Mačke se maze jedino i isključivo kada one to žele. Ono što stalno rade je da uđu u kofer kad god se pakujem za put, i ne žele da izađu iz njega.

Mačak Bojane Selaković, Ljuba, pak, ima nešto manje problema sa nedostajanjem, pa se kada ostane sam, priča Bojana, ponaša tako da bi pored njega mogao da uđe ko hoće i kad hoće i iznese bukvalno sve, samo ako ga udostoji par minuta maženja u krilu i sipa Viskas u posudu.

– S druge strane, nijednu priliku ne propusti da se iskuka kroz specifični zvuk mjaukanja kada se vratimo. Nismo još uvek shvatili da li zamera što je bio sam, ili se žali što smo mu prekinuli lenčarenje u tišini, ali ja sam sklona da verujem u ovo drugo, s obzirom na količinu buke i ranih formi iskazivanja ljubavi od strane ukućana kojima je izložen. Mačka koju sam ranije imala bila je prava „socijalna nakaza“, a prema nekim ljudima je pokazivala i otvorenu agresiju. Kada bi je neko obilazio, pojavljivala bi se samo da jede i odmah se ponovo zavlačila na neko skrovito mesto.

Tanja Tatomirović nije sigurna da li njena mačka želi da krene s njom na put ili da ona ostane kod kuće
Tanja nije sigurna da li njena mačka želi da krene s njom na put ili da ona ostane kod kuće

Mačka na putu

Imajući u vidu dijapazon emocija i stanja kroz koja prolaze u zavisnosti od karaktera i raspoloženja, ideja odvođenja mačaka sa sobom na put preko granice u najmanju ruku deluje vrlo hrabro, ali na onaj način koji obećava pravu avanturu. Ovaj stav dele i naši sagovornici koji su imali prilike da vide kako izgleda kada mačku izmestite sa teritorije koju je već osvojila, ali se to nije svima podjednako dopalo.

– Imala sam ambiciju da Musavicu naučim na povodac, ali se ona toliko valjala napolju da mi je bilo neprijatno pa sam odustala posle par pokušaja. Ona je vezana za mene i neraspoložena je kada je bilo ko drugi osim mene u blizini, dok Mičigan stalno spava i svejedno joj je gde je, tako da ne putuju nigde – nisu zaslužile jer ne znaju lepo da se ponašaju u javnosti – iznosi svoje iskustvo Monika, s kojom se slaže i Sanja Šabović, profesorka matematike puna anegdota sa svojim bivšim, aktuelnim, kao i mačkama ljudi iz svoje okoline, koja kaže da može jedino da konstatuje da je pitanje mačke na putu jako individualno.

Ko kaže da Vladanin Vili mora da bude u transporteru?
Ko kaže da Vladanin Vili mora da bude u transporteru?
Sandrina mačka Cicvil se podjednako dobro snalazi na svim terenima
Sandrina mačka Cicvil se podjednako dobro snalazi na svim terenima

– Moja mačka ne podnosi put dobro i povraća u transporteru, pa je ni ne vadimo napolje. Nasuprot njoj, mačka koju sam ranije imala je uživala – namesti se nazad kod zadnjeg stakla, pusti rep da joj visi dole i uživa. Nekadašnji mačak mog tate, kog smo zvali Mića Explorer, nije voleo kola i stalno je išao u krug pokušavajući da nađe neki izlaz, ali je tata njega ipak uvek i svuda vodio sa sobom, pa čak i na more. Kad bismo pravili pauzu Mića je izlazio iz kola, a posle bismo ga čekali da se vrati i nastavljali put, jer se uvek vraćao, kao pas.

Jedina razlika je što nikada nismo mogli da ga dozovemo, već smo uvek morali da čekamo da se sam vrati. A onda, jednom prilikom, kad smo bili u Novom Pazaru na ćevapima, rešimo mi da krenemo i čekamo Miću, ali njega nema, pa nema. Moj tata mrtav ‘ladan kaže vlasnicima da je mačak njegov i da ga pripaze, a da ćemo ga mi pokupiti kad se budemo vraćali s mora za neke dve nedelje. Oni taman pristali, mi krećemo ka kolima, kad eto ga Mića! – prepričava Sanja jednu od dogodovština sa mačkom kojeg, kaže, nikada nije prežalila.

Cicvil je jedna od retkih mačaka koje su imale svoje sedište u avionu
Cicvil je jedna od retkih mačaka koje su imale svoje sedište u avionu

Kao sjajna saputnica pokazala se i ruska mačka Cicvil, koja je sa svojom vlasnicom, ekonomistom Sandrom Mirković takođe išla na more, i to avionom.

– Cicvil je jedna od retkih mačaka koja se ne vezuje za prostor. Ona je kao pas i nije joj problem promena okruženja. Pre dve godine vodila sam je sa sobom u Crnu Goru i u jednom momentu otvorila sam transporter da je pomazim misleći da se plaši, ali ona je izašla, prvo mi sela u krilo, a onda primetila prozor, popela se prednjim šapama i gledala napolje, kao kod kuće. Do sad je sa nama išla kolima na Kopaonik, Divčibare i u vikendicu i tada joj je bilo dosadno u transporteru pa je mi na kratko pustimo da izađe – priča Sandra koja je primetila da se, kada negde otuputuju, Cicvil prvo negde zavuče, da bi posle kraćeg vremena počela da trči i da se penje svuda, jer joj je izgleda samo važno da su oni sa njom.

Iz istog razloga, novinarka Vladana Jokić povela je sa sobom na put svog mačka Vilija, za kog takođe kaže da je kao pas i da sa njim nema nikakvih problema.

– Išli smo kolima, ponela sam mu sve što mu treba, ali je on odlučio da spava iznad kontrolne table. Inače, kod kuće, kada nisam tu, isto tako sedi na prozoru, igra se sa svojim igračkama i ništa drugo ne dira po stanu, čeka da se vratim. A kada dođem mjauče tako da odzvanja cela kuća!

Savet stručnjaka

Za razliku od vlasnika koji se upravljaju specifičnostima svojih ljubimaca, onima koji imaju mačku, ali ne i iskustva u tome šta raditi s njom kada morate na put, stručnjaci savetuju da se pridržavaju nekoliko pravila.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

– Preporuka je da neko obilazi mačku jednom do dva puta dnevno i menja joj hranu, vodu i posip. Naravno, kada nemate kome da poverite taj zadatak, mačka sa svim potrebnim zalihama može ostati sama i dva dana, ali kako ne vole prljavo, neće otići na prljav posip, već će potražiti neko drugo mesto da izvrše nuždu. Što se tiče odlaska sa vlasnikom na put, to treba u potpunosti izbegavati jer osim rizika da pobegne, postoji opasnost da se zarazi nekom od infektivnih bolesti za koje ne postoje vakcine ili se jako teško leče. Samim tim, što ređe mačku vodate sa jednog na drugo mesto, manje su šanse da joj se to dogodi – napominje doktor veterinarske medicine Miloš Radivojević.

Mačke i saksije slažu se samo u ovoj varijanti
Mačke i saksije slažu se samo u ovoj varijanti

Za one kojima predstoji odvajanje od njihovih ljubimica na nekoliko dana poruku ima i Bojana Selaković koja se protivi bilo kojoj vrsti prilagođavanja mačaka potrebama vlasnika.

– Ako postoji živo biće koje je oličenje slobode, to je onda mačka. Zato sam protiv hirova vlasnika, osim onog minimuma koji obezbeđuje normalan život u stanu, kada se već mačka „našla“ u njemu – zaključuje Bojana.

A šta vi radite sa svojom mačkom kada idete na odmor?

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Naslovna fotografija: mru24 on Visualhunt.com / CC BY

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare