Vesti

Vlada Federacije BiH zaustavlja subvencije za mini hidroelektrane

MHE, reka, cev, peru

Vlada Federacije BiH (FBiH) priprema niz izmena propisa i pravilnika kojima bi se zaustavilo dalje širenje malih hidroelektrana (MHE) i uništavanje reka, saopšteno je u nedavnoj objavi. Prva u nizu trebala bi biti odluka o zaustavljanju davanja subvencija za male hidroelektrane, koja bi trebalo da stupiti na snagu 1.1.2021. godine.

Kako navodi WWF Adria, na sastanku premijera FBiH s ministrima razgovaralo se o kratkoročnim merama i aktivnostima koje je potrebno što pre preduzeti u svrhu rešavanja problema mini hidroelektrana i zaustavljanja uništavanja reka. Radni sastanak nastavak je na zaključak Parlamenta FBiH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana, ali i zahteva iznesenih u Deklaraciji o zaštiti reka.

PROČITAJ:  Manija izgradnje MHE na Balkanu: Zašto je panika zbog stavljanja naših reka u cevi opravdana

Odluka o zaustavljanju novih podsticaja za mini hidroelektrane samo je prva u nizu mera. Na sastanku su dogovorene izmene i dopune niza pravilnika, kako u sektoru zaštite prirode, tako i u energetskom i vodoprivrednom sektoru. U procesu izmena i dopuna pravilnika učestvuju i predstavnici nevladinog sektora.

“Ovo su ohrabrujući koraci koji se preduzimaju, no važno je da se paralelno s izmenama pravilnika radi i na njihovoj primeni. Male hidroelektrane ne donose nikakvu korist bosanskohercegovačkom društvu, ekonomiji niti razvitku i krajnje je vreme da vlade oba entiteta, ali i sve kantonalne vlasti u BiH, prihvate činjenice i zaustave subvencije za male hidroelektrane te njihovu izgradnju”, poručio je Zoran Mateljak, voditelj programa slatkih voda u WWF Adria.

PROČITAJ:  Planina Maljen kao predeo izuzetnih odlika stavljena pod zaštitu

S druge strane, u Srbiji se ne nazire kraj ovom problemu i pored reakcija stručne javnosti o besmislenosti postojanja ovakvih postrojenja, koje apsolutno uništavaju reke i okolinu, a ne donose nikome korist – osim vlasniku mini hidroelektrane.

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Jedan komentar

  • Davno je dokazano da male elektrane samo prave profit vlasniku ,a ništa ne utiču na energetsku sigurnost.Pri tome upropašćuju okolinu i hitno ih treba zaustaviti

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.