Vesti

Vlada Federacije BiH zaustavlja subvencije za mini hidroelektrane

MHE, reka, cev, peru

Vlada Federacije BiH (FBiH) priprema niz izmena propisa i pravilnika kojima bi se zaustavilo dalje širenje malih hidroelektrana (MHE) i uništavanje reka, saopšteno je u nedavnoj objavi. Prva u nizu trebala bi biti odluka o zaustavljanju davanja subvencija za male hidroelektrane, koja bi trebalo da stupiti na snagu 1.1.2021. godine.

Kako navodi WWF Adria, na sastanku premijera FBiH s ministrima razgovaralo se o kratkoročnim merama i aktivnostima koje je potrebno što pre preduzeti u svrhu rešavanja problema mini hidroelektrana i zaustavljanja uništavanja reka. Radni sastanak nastavak je na zaključak Parlamenta FBiH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana, ali i zahteva iznesenih u Deklaraciji o zaštiti reka.

Odluka o zaustavljanju novih podsticaja za mini hidroelektrane samo je prva u nizu mera. Na sastanku su dogovorene izmene i dopune niza pravilnika, kako u sektoru zaštite prirode, tako i u energetskom i vodoprivrednom sektoru. U procesu izmena i dopuna pravilnika učestvuju i predstavnici nevladinog sektora.

“Ovo su ohrabrujući koraci koji se preduzimaju, no važno je da se paralelno s izmenama pravilnika radi i na njihovoj primeni. Male hidroelektrane ne donose nikakvu korist bosanskohercegovačkom društvu, ekonomiji niti razvitku i krajnje je vreme da vlade oba entiteta, ali i sve kantonalne vlasti u BiH, prihvate činjenice i zaustave subvencije za male hidroelektrane te njihovu izgradnju”, poručio je Zoran Mateljak, voditelj programa slatkih voda u WWF Adria.

S druge strane, u Srbiji se ne nazire kraj ovom problemu i pored reakcija stručne javnosti o besmislenosti postojanja ovakvih postrojenja, koje apsolutno uništavaju reke i okolinu, a ne donose nikome korist – osim vlasniku mini hidroelektrane.

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Oznake

Jedan komentar

  • Davno je dokazano da male elektrane samo prave profit vlasniku ,a ništa ne utiču na energetsku sigurnost.Pri tome upropašćuju okolinu i hitno ih treba zaustaviti

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.