Srbija

Mini hidroelektrane potpuno uništavaju reke, kaže nezavisna studija

Odbranimo reke Stare Planine

Ekološka vrednost tri četvrtine reka na Balkanu je velika i na njima treba zabraniti izgradnju hidroelektrana, ukazuje se u Eko-Masterplanu koji su objavile nevladine organizacije Rivervoč (Riverwatch) i Juronejčer (EuroNatur) u okviru kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“. U ovom trenutku na prostoru između Slovenije i Grčke planira se ili gradi oko 3.000 hidroelektrana od čega trećina u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim zaštićenim zonama.

https://www.instagram.com/p/Bi7iuRTB83t/

Eko-Masterplan je vrsta prostornog plana za vodotokove na Balkanu koji ukazuje na oblasti koje bi trebalo da budu „zabranjene zone“ za nove hidroelektrane. U cilju izrade tog plana, naučno je ispitana rečna mreža duga više od 80.000 kilomatara. Rezultat je da je oko 61.000 kilometara reka (76%) visokog ekološkog kvaliteta i time treba da bude u zoni „zabranjenoj“ za ekspanziju hidroelektrana.

Bob Živković, poznati ilustrator jasno je izrazio svoj stav povodom izgradnje mini hidroelektrana i uništavanja reka
Bob Živković, poznati ilustrator jasno je izrazio svoj stav povodom izgradnje mini hidroelektrana i uništavanja reka

„Pozivamo investitore i one koji odlučuju na Balkanu i u EU da se ubuduće uzdrže od odbravanja novih hidroelektrana u tim ‘zabranjenim’ oblastima. Zaštita balkanskih reka je panevropski zadatak a Eko-Masterplan je oruđe za sve koji rade na zaštiti tog blaga“, saopštile su 27. novembra organizacije Rivervoč (Riverwatch) i Juronejčer (EuroNatur).

S obzirom da hidroelektrane uvek prave znatnu štetu u prirodi, odlučujući faktor u fazi planiranja je izbor lokacije. Zato najvažnije pitanje u razvoju projekta treba da bude: „Gde NE treba da gradimo?“. Eko-Mastrplan daje odgovor na to pitanje jer obezbeđuje bazu osnovnih podataka za investitore i donosioce odluka.

 

U tom planu se prvi put kombinuju znanje o biodiverzitetu (ribe, školjke, insekti), integritetu reka i poplavnim površinama, kao i lokacijama zaštićenih oblasti. Svi podaci prikazani su na grafikonima i mapama.

PROČITAJ:  Stara planina: Nove cene u parku prirode, minihidroelektrane najpovoljnije

Eko-Masterplan je, ocenjuju nevladine organizacije, pogodno oruđe za zaustavljanje razarajućih planova za ekspanziju hidrocentrala, za očuvanje biodiverziteta i lepote rečnih pejzaža, kao i za izbegavanje društvenih tenzija i unapređenje sigurnosti planova investitora.

Trenutno se na prostoru između Slovenije i Grčke planira ili već gradi oko 3.000 hidroelektrana. Oko 1.000 planiranih hidroelektrana je u visoko zaštićenim oblastima, poput nacionalnih parkova ili zaštićenih područja iz EU mreže Natura 2000.

https://www.instagram.com/p/Bo7fPsRAcX9/

Pored toga, jedinstveni biodiverzitet u tim rekama biće suočen sa nestankom ako se projekti realizuju. Mogle bi da izumru brojne vrste, uključujući 11 vrsta riba, upozoravaju naučnici. Čak bi i već ugrožena populacija mladice, ribe iz porodice pastrmki, mogla da bude smanjena za oko 70%, čime bi se ta vrsta našla na ivici izumiranja.

Jelena Jaćimović, ilustratorka i dizajnerka ovako vidi otimanje i uništavanje reka
Jelena Jaćimović, ilustratorka i dizajnerka ovako vidi otimanje i uništavanje reka, Autor: Jachim992.exe

Na potrebu za hitnom akcijom ukazuje i stav društva – sve više i više građana i inicijativa protivi se „poplavi“ projekata hidroelektrana.

U izveštaju dve NVO navodi se da je npr. u Srbiji 3.000 ljudi protestovalo na ulicama zbog planirane izgradnje 60 hidroelektrana u Parku prirode Stara planina, čime su zaustavili početak gradnje. U Bosni i Hercegovini „hrabre žene Kruščice“ više od godinu dana danonoćno blokiraju izgradnju elektrane.

Manija izgradnje MHE na Balkanu: Zašto je panika zbog stavljanja naših reka u cevi opravdana

„Eko-Masterplan je od ključnog značaja za svako dalje planiranje na balkanskim rekama. ‘Zabranjene’ zone za hidrocentrale istovremeno su ‘slobodne’ zone za retke životinje i ptice, jedinstvene pejzaže, za građane i sve ljubitelje prirode“, istakao je direktor Rivervoča Ulrih Ajhelman (Ulrich Eichelmann).

Alternative

Prema Eko-Masterplanu, 89% planiranih projekata hidroelektrana je u tim „zabranjenim“ oblastima. Jedno istraživanje urađeno za potrebe Eko-Masterplana pokazalo je da se ti projekti lako mogu zameniti ekspanzijom drugih izvora obnovljive energije, posebno energije Sunca i vetra.

https://www.instagram.com/p/BoznEJtAh7Q/

Međutim, Balkan je trenutno gotovo ekskluzivno fokusiran na hidroelektrane dok se u solarnu energiju malo investira, uprkos čak 300 sunčanih dana godišnje, kao u Albaniji.

PROČITAJ:  Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: Pobeda ekologa

„Eko-Masterplan je još jednom potvrdio da su balkanske reke suviše vredne da bi ih izgubili. One su ‘plavo srce Evrope’. Njihovo uništavanje hidrocentralama ne bi bilo samo ekološki i društveno poražavajuće, već bi to bila glupost u energetskoj politici„, istakao je direktor Juronejčera Gabrijel Švaderer (Gabriel Schwaderer).

Regionu Balkana potreban je zaokret u energetici – smanjenje velikih gubitaka energije, zaustavljanje razvoja hidroelektrana i umesto toga ulaganja u solarnu i energiji vetra, zaključuju u Juronejčeru i Rivervoču.

Izvor: EuroActiv.rs

Preuzmite eko-master plan

 

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.