Saveti za putovanja

Vreće za spavanje: Kakvu vreću odabrati, kakve postoje i kako je održavati

Vreća za spavanje

Vreća za spavanje je obavezan deo kamp opreme. Koje vrste vreća za spavanje postoje, kako odabrati dobru vreću i čemu sve vreća za spavanje može poslužiti, pokušaćemo da vam razjasnimo u ovom tekstu.

Ne zna se tačno koliko dugo postoje vreće za spavanje, ali za moderne verzije se zna: prvi je počeo da ih prodaje velški trgovac Prajs Prajs Džons 1876. godine pod imenom Euklisija (dobro spavanje na starogrčkom) vreća. Podaci kažu da je prodao oko 60.000 komada ruskoj i engleskoj vojsci, ali i civilima koji su išli u misije u Afriku.

Vreća za spavanje iz 19. veka
Vreća za spavanje iz 19. veka

Današnje vreće su od modernih materijala i lake su za upotrebu, održavanje i nošenje. Izbor vreća za spavanje je veliki, a mi ćemo početi od poslednjeg, što je zapravo prvo:

Vreća za spavanje – čemu služi

Pored toga što joj ime govori da služi za spavanje, u njoj se ne mora spavati samo na kampovanju. Mišljenja smo da svako treba da ima vreću za spavanje jer je korisna:

 • za svaku vrstu putovanja, pogodna za hostele, aerodrome, autobuske stanice, kauč surfing i druge vidove ad hoc smeštaja
 • da stalno stoji u gepeku automobila, jer se nikada ne zna kada ćete biti zavejani ili ćete popiti koju više pa da se dremne
 • kada se ide kod prijatelja da se prespava, pogotovo ako se ide u vikendicu u kojoj se ne boravi često, ali i da se ne bi domaćinu prljala posteljina
 • da bude pri ruci u slučaju elementarne nepogode, što može biti zemljotres ili poplava
 • ukoliko ste primorani da idete u improvizovanu bolnicu, zlu ne trebalo – setimo se pandemije korone
 • kada vas izbaci žena iz kuće, nadamo se da neće
 • kampovanje, naravno
 • putovanje biciklom
 • razno

Jednostavno, vreća je praktična stvar i ukoliko je imate sa sobom sami ćete joj naći dodatnu namenu. Dobra vreća može trajati godinama – uz pravilno održavanje.

Međutim, mnogi vreću za spavanje koriste na kampovanju i tokom drugih aktivnosti prilikom boravka u prirodi. Kako biste spavali u vreći čak vam nije potreban ni šator, već dobra vreća. Naravno, ovo podrazumeva da ne pada kiša, da ne veje sneg i da imate dobru podlogu.

Vreća je dobra stvar npr. za spavanje na javnim mestima
Vreća je dobra stvar npr. za spavanje na javnim mestima

Pre nego što se upustite u odabir vreće za spavanje morate znati za šta će vam prvenstveno služiti, odnosno u kakvim ćete uslovima spavati i po kojem vremenu, odnosno godišnjem dobu. Tek kada stvari razjasnite sami sa sobom možete razmišljati o kvalitetu vreće, njenom komforu, materijalu, izolaciji, toploti, boji, dezenu i ceni.

PROČITAJ:  Kampovanje za početnike: Kako i gde postaviti kamp i kakav šator izabrati

Vrste vreća za spavanje zavise od sezone

Postoji razlog zašto ne postoji samo jedna vrsta vreća za spavanje. Postoje mnogi parametri, ali najosnovniji su sezonski, dakle postoje: letnje vreće, trosezonske vreće i zimske vreće za spavanje. Pored toga što služe za spavanje u određenoj sezoni godine, da li je to leto, proleće, jesen, sva ta tri ili zima, karakteriše ih i temperatura od i do koje se može spavati u njoj.

Letnje vreće za spavanje

Letnje vreće su pogodne za temperature od oko 0 stepeni cezijusa i više. Lagane su, zato što manja izolacija znači manju težinu, i manjeg su gabarita, često su veličine poput veće dinje ili manje lubence. Dok razmišljate kolika šta je veće a šta manje od ova dva, nismo znali s čim drugim da uporedimo.

Takođe, letnje vreće često imaju rajsferšluse tzv. patentne zatvarače po celoj dužini. Ovakva vrsta kopčanja omogućuje luftiranje, ali i to da vam vreća služi kao eventualni pokrivač ako je noć vrela, a vi kampujete na moru. Drugim rečima, većina letnjih vreća su jednostavne vreće bez previše mudrosti. Leti nemate preterane potrebe za kapuljačom ili okovratnikom pogovo u vrelim julskim noćima.

PROČITAJ:  Oprema za kampovanje: Bez ovih stvari ne krećite na kamping

Dakle, ako kampujete samo leti gde je toplo, npr. na moru, letnja vreća će vam uglavnom biti dovoljna. Iako se navodi da su pogodne za spavanje na temperaturama višim od 0 stepeni, to vam ne preporučujemo.

Vreće za spavanje u tri sezone

Trosezonske vreće za spavanje se koriste na temperaturama koje su iznad -5 stepeni celzijusa. To znači da se koriste u proleće i tokom jeseni, kao i leti ukoliko se u njoj spava na planini, a jasno je da je planina varljiva i da se na njoj ne treba opuštati čak ni leti.

Ovakve trosezonske vreće su već ozbiljnije i karakteriše ih kapuljača, okovratnici i drugačiji zatvarači koji se ne otvaraju celom dužinom vreće.

Trosezonska vreća za spavanje je izuzetno praktična jer se može koristiti tokom većeg doba godine, a ne mora biti ni velika ni teška.

Zimske vreće za spavanje

Zimske vreće za spavanje se koriste na temperaturama koje su ispod -5 stepeni celzijusa. Kao i trosezonske vreće imaju slične karakteristike kao što su kapuljače, mesta za navlake, rajsferšluse, ali su za razliku od njih bolje izolovane, odnosno toplije su. O izolaciji pročitajte malo niže.

Ovakve vreće su glomazne za pakovanje, često su i teže, tako da ukoliko ste samo rekreativac razmislite da li vam je ovakva vreća za spavanje potrebna, odnosno da li ćete spavati u vreći u zimskim uslovima i koliko često. U praksi se dešava da ovakve vreće koriste oni koji su zimogrožljivi i to u svim sezonama.

Bitno je izabrati vreću za spavanje za pravu sezonu
Bitno je izabrati vreću za spavanje za pravu sezonu

Kako odabrati dobru vreću za spavanje

Kako biste znali koju vreću za spavanje da izaberete, treba da znate da svaka vreća ima svoju temperaturnu karakteristiku ili opseg, izolaciju koja može biti od prirodnog materijala odnosno paperja ili od veštačkog materijala. Naravno to sve prati i oblik vreće.

Temperaturne karakteristike vreća

Sve vreće za spavanje imaju temperaturni rejting ili opseg, koji označava minimalnu temperaturu za koju je vreća namenjena odnosno komforna. Za koju je temperaturu predviđena vreća videćete na proizvođačkoj deklaraciji, mada treba biti obazriv. To ne znači da svi proizvođači ne govore istinu, štaviše, mnoge deklaracije proizvođača su realne, ali nekada one mogu biti „suviše optimistično postavljene“, a to nećete moći znati dok se u vreći pošteno ne smrznete.

Ali, nije sve tako crno. „Blesavi“ Evropljani, koji vole birokratiju i standardizaciju, osmislili su standard EN13537 kojim se određuje temperaturni rejting vreće za spavanje koja je dizajnirana ili napravljena u Evropskoj uniji. U međuvremenu ga je zamenio standard ISO EN 23537:2016. Ovaj sistem su usvojili i neki američki proizvođači kamperske galanterije, ali da ne dužimo.

PROČITAJ:  Pravo na lutanje u Švedskoj: Slobodan boravak i pristup prirodi

Prema ovom standardu, vrećama se dodeljuju četiri temperaturne granice:

 • Gornja granica – temperatura pri kojoj prosečni muškarac može da spava bez preteranog znojenja. Podrazumeva se da nije navučena kapuljača i da je vreća nije zakopčana, a da su ruke izvan vreće za spavanje
 • Udobnost – temperatura pri kojoj prosečna žena može da spava udobno u opuštenom položaju
 • Donja granica – temperatura pri kojoj prosečni muškarac može spavati osam sati u savijenom položaju bez buđenja
 • Ekstremno – najniža temperatura na kojoj prosečna žena može spavati šest sati bez rizika od smrti zbog hipotermije (iako je smrzavanje i dalje moguće).

Ove ocene pretpostavljaju da se spava u šatoru i na podlozi sa spavanje i da se nosi bar jedan sloj termalnog donjeg veša. Za prosečnog muškarca smatra se čovek od 25 godina, visine 173 cm i težine 73 kg, dok se za standardnu ženu pretpostavlja da ima 25 godina, da je visine 160 cm i da je teška 60 kg. Prilikom testa se nisu koristili pravi ljudi već maneken koji ima toplotne senzore. Dakle, što ste matoriji izaberite topliju vreću.

Kada je lepo vreme može se spavati i van šatora, bitno je da imate dobru vreću za spavanje
Kada je lepo vreme može se spavati i van šatora, bitno je da imate dobru vreću za spavanje

Vrste izolacije vreća za spavanje

Došli ste da kupite vreću za spavanje i nastaje šok. Kakva sad izolacija? Zar to nije stiropor petica na kući? Ne, i vreća ima svoju izolaciju, a ona može biti od prirodnih materijala odnosno paperje ili od veštačkog materijala odnosno sintetike.

Paperje kao prirodni izolator

Paperje je najlakša i najefikasnija izolacija vreće za spavanje. Isto tako, najlakše je kompresovati vreću koja je izolovana paperjem i jer se ono lako sabije i tako vreća zauzima najmanje mesta. Pored toga što je topla, zadržava i prakričnost jer se lako stavi u ranac i ne zauzima mnogo mesta. Vreće izolovane ovim prirodnim materijalom duže zadržavaju toplotu od vreća koje su izolovane sintetikom. Međutim, ukoliko se ova vreća pokvasi sporije se suši od vreće punjene sintetičkim materijalom.

PROČITAJ:  Divlje kampovanje: U kojim evropskim zemljama je dozvoljeno i pod kojim uslovima

Paperije ima i svoju cenu, što znači da je ovakva vreća skuplja od vreće koja je izolovana sintetičkim materijalom. Naravno, u cenu ulazi i količina punjenja paperjem koji mogu biti od 600 do 900 kubnih inča po unci, a naravno veći broj je topliji.

Sintetički izolator vreće

Postoji mnogo različitih vrsta sintetičke izolacije vreća za spavanje, ali to je obično lepršavi poliesterski materijal koji ne upija vodu. To ga čini pametnim izborom za sve kampere koji su suočeni sa vlažnim uslovima, ali i regularnim uslovima van kampovanja.

Iako su sintetičke vreće obično glomaznije i teže, one su mnogo jeftinije i veća šansa je da ćete je moći priuštiti. Prednost im je što se brže suše od vreća punjene paperjem.

Kada se vreća za spavanje spakuje bitnoje da bude kompaktna. Ova na fotografiji je srednje veličine
Kada se vreća za spavanje spakuje bitno je da bude kompaktna. Ova na fotografiji je srednje veličine

Oblici vreća za spavanje

Vreće za spavanje postoje u više oblika, a u zavisnosti od namene i uslova, treba odabrati oblik koji najviše odgovara onome što ste naumili. Pored nauma, možete imati i „namum“ s obzirom na to da postoji vreća u obliku mumije, ali pored nje postoje vreće za spavanje pravugaonog ili polupravougaonog oblika.

Mumija vreća za spavanje
Mumija vreća za spavanje

Mumija oblik

Kupasti završetak ove vreće kod nogu i stopala omogućuju vrećama „mumijama“ maksimalnu toplotnu efikasnost. Ovakve vreće prate liniju tela čime se postiže maksimalna toplotna efikasnost. Prvenstveni zadatak vreće je da zadrži toplotu koju vaše telo stvara, a kada je unutrašnji prostor manji, vreća je efikasnija. Iako većina „mumija“ ima dovoljno prostora za ramena i telo, nemirni spavači i oni koji su malo širi mogu se osećati neudobno.

Vreća za spavanje u obliku mumije ima prednost i zbog toga što se kod nje koristi manje materijala za izolaciju te je zbog toga lakša i manja za pakovanje. Karakteriše je kapuljača koja služi da vam bude toplije, ali se zbog svojih karakteristika uglavnom ne može cela otvoriti.

Pravougaoni oblik

Vreće pravougaonog oblika imaju sasvim dovoljno mesta za noge i u njima se spava veoma udobno. Međutim, one nisu toliko toplotno efikasne, ali mogu poslužiti za kampovanja kada su noći tople ili kada se kampuje na moru, kao i kada se spava u zatvorenom prostoru sa grejanjem zimi, odnosno tokom letnjeg perioda.

U zavisnosti od debljine pravougane vreće njeno pakovanje može biti izazov ukoliko želite da vam zauzme manje mesta.

Polupravougaoni oblik

Polupravougaoni oblik vreće za spavanje je idealna kombinacija udobnosti pravougaone vreće i toplotne efikasnosti „mumije“. Treba znati da su ovakve vreće glomaznije i teže od mumija, ali u njima ćete imati sasvim dovoljno prostora da vozite bicikl u snu.

Vreće za spavanje u posebnim uslovima

Pored običnih vreća za spavanje postoje vreće u kojima se spava u posebnim uslovima, a pre svega se odnosi na spavanje van šatora, na vlažnom terenu, spavanje u snegu ili spavanje u pećini ukoliko se bavite speleologijom.

PROČITAJ:  Kako se ugrejati u vreći za spavanje

Često se ovaj efekat postiže kupovinom posebne navlake za vreću koja je gumirana ili je od aktivnog materijala zato što vreća ne sme upijati vlagu od spolja, ali je mora ispuštati napolje. Slično važi i za vodootporne vreće koje su od aktivnog materijala slično kao jakne za kišu. Ovakve vreće moraju imati i specijalne zatvarače, takođe vodonepropusne kao i specijalne šavove kroz koje voda od spolja neće prodreti u vreću.

Da dremnemo pa da nastavimo dalje
Da dremnemo pa da nastavimo dalje

Ukoliko vam je ovakva vreća potrebna, ili pak navlaka za nju znajte da koštaju pravo malo bogatstvo, ali isto toliko i vredi ako se nađete u „nebranom grožđu“ majke prirode.

Kako se pere i održava vreća za spavanje

Pranje vreće za spavanje nije viša matematika, ali postoji nekoliko caka na koje treba da obratite pažnju. Ukoliko ste se na osnovu ovog vodiča o biranju prave vreće odlučili koju ćete izabrati, znajte da se ona prlja kao što bi se prljala i svaka odeća ili posteljina u kojoj spavate. Još ako na to dodamo uslove u kojima se boravi u prirodi, to je razlog više da operete vreću s vremena na vreme.

PROČITAJ:  Kako oprati ranac na ruke, a kako u mašini
 1. Pročitajte etiketu odnosno deklaraciju na vreći. Na njoj je proizvođač napisao uputstvo za održavanje i pranje vreće i pridržavajte se toga jer je velika verovatnoća da to nije napisano napamet. Pošto se vreće prave od različitih materijala ukoliko se to što je napisano na etiketi razlikuje od nekog saveta dole, pridržavajte se uputstva proizvođača.
 2. Pre pranja vreće zatvorite sve rasjferšluse i izvrnite vreću natraške. Razlog je što su mansoća i znoj vašeg tela unutar vreće, a na ovaj način će se lakše oprati.
 3. Koristite tečni prašak za veš zato što će on najbolje sačuvati materijal od koga je vreća satkana. Naravno, izuzeci postoje u zavisnosti od materijala od koga je vreća kao i od materijala kojim je vreća punjena, tako da u slučaju nedoumice obavezno pročitajte etiketu na vreći, a šta vam nije jasno pokušajte da nađete na sajtu proizvođača. Nikako ne koristite omeškišavče i izbeljivače.
 4. Vreću za spavanje perite ručno, a ukoliko to nije moguće možete je oprati na „malom pranju“ u veš mašini. Temperatura na kojoj se vreća pere ne sme biti previsoka, ali smatramo da je bezbedno da se pere na 30 stepeni. Pre nego što stavite vreću u veš mašinu, u skladu sa korakom br. 2, proverite da li vreća ima sitne poderotine i odmah ih zakrpite. Ukoliko pocepanu vreću ubacite u veš mašinu – teško i vama i vreći. Nakon što mašina završi ciklus pranja, uključite da mašina još jednom hladnom vodom ispere veš, što je u ovom slučaju vreća, kako bi odstranili sav višak praška.
 5. Opranu vreću pažljivo vadite iz veš mašine kako je ne biste oštetili. Vreće su često od nežnih matarijala poput veštačke svile i lako se mogu iscepati.
 6. Vreću sušite tako što ćete je postaviti uzdužno na konopac za sušenje veša. Naravno, kao ni jedan drugi veš, ni vreću ne treba sušiti na direktnom suncu. Vreća za spavanje se može sušiti i u sušilici za veš, ali temperatura ne sme biti previsoka. U tom slučaju na svakih pola sata izvadite vreću i protresite kako biste rastresli paperje ili drugu vrstu punjenja.
 7. Kada je vreća osušena, gledajte da je ne držite u njenoj futroli odnosno držite je otpakovanu, a ukoliko je moguće držite je u pamučnoj jastučnici ili nečemu sličnom, a zapakujte je tek pred polazak na put.

 

Nakon pranja vreću za spavanje je bitno dobro osušiti, a ukoliko je ne perete nije loše da je ponekada provetrite
Nakon pranja vreću za spavanje je bitno dobro osušiti, a ukoliko je ne perete nije loše da je ponekada provetrite

Da li će vam vreća za spavanje biti potrebna na kampovanju ili ćete je koristiti u neke druge svrhe na vama je da odlučite. Daljine.rs su vam ponudile osnovne informacije o vrećama za spavanje, a ne zaboravite da postoji i ono što se zove ukus. Neki vole da im je toplo kada spavaju, nekima je stalno vruće. Vaša iskustva sa vrećama za spavanje nam uvek možete napisati u komentarima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare